Taideyliopistoon ennätysmäärä hakijoita – kolmannes hyväksytyistä kansainvälisiä opiskelijoita
Taideyliopiston valintakokeet järjestettiin pääosin etäyhteyksin, eikä koronapandemia tuonut notkahdusta kansainvälistymiseen. Sekä opiskelijaksi hakeneista että hyväksytyistä ennätyssuuri osuus on taustaltaan ulkomaalaisia.
Taideyliopistoon pyrki opiskelemaan kevään 2021 yhteishaussa ennätysmäärä hakijoita: yliopisto vastaanotti 4679 hakemusta yhteensä 4062 hakijalta. Hakijamäärä kasvoi noin kymmenen prosenttia verrattuna vuoteen 2020.
Kansainvälisten hakijoiden eli muiden kuin Suomen kansalaisten osuus kaikista hakijoista oli tänä vuonna korkeampi kuin koskaan: 22 prosenttia. Vuosina 2017–2020 kansainvälisten hakijoiden osuus on vaihdellut 13 ja 19 prosentin välillä. Lukujen lähde on Opintopolku.
Taideyliopisto järjesti suuren osan valintakokeista sähköisesti koronapandemian vuoksi, jotta myös kansainvälisten hakijoiden osallistuminen valintakokeisiin pystyttiin turvaamaan.
Eniten kansainvälisiä hakijoita tuli Venäjältä, Ruotsista, Espanjasta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja Virosta.
Opiskelijaksi Taideyliopiston kolmeen akatemiaan hyväksyttiin yhteensä 322 hakijaa. Heistä ennätyksellisen suuri osuus, 31 prosenttia, oli taustaltaan kansainvälisiä. Edellisinä neljänä vuonna kansainvälisten opiskelijoiden osuus valituista on ollut 19–24 prosenttia.
Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan valituista opiskelijoista 36 prosenttia on tänä vuonna taustaltaan kansainvälisiä. Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa vastaava luku on 20 prosenttia, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 24 prosenttia.
“Taideyliopisto on asettanut strategiseksi tavoitteekseen olla kansainvälisesti vetovoimainen yliopisto. Kansainvälisten hakijoiden kiinnostus osoittaa, että Taideyliopisto painii samassa sarjassa maailman parhaiden oppilaitosten kanssa. Taideyliopiston mainetta nostavat esimerkiksi loistavat ranking-tulokset, kuten Taideyliopiston Sibelius-Akatemian yhdeksäs sija maailmanlaajuisessa esittävien taiteiden yliopistovertailussa vuonna 2021”, sanoo Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén.
Myös vaihto-opiskelijoiden palaute ja Taideyliopiston suosio vaihtokohteena kertovat Taideyliopiston hyvästä maineesta. Taideyliopisto on saanut vaihto-opiskelijoilta erinomaiset arviot, ja vaihtoon hakevien opiskelijoiden määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta.
Sekä hakijamäärät että kansainvälisten hakijoiden osuus vaihtelevat vuodesta toiseen sen mukaan, mitä hakukohteita on mukana yhteishaussa. Esimerkiksi osaan maisteriohjelmista on sisäänotto ainoastaan joka toinen vuosi.
Kevään 2021 yhteishaussa saattoi hakea lähes kaikkiin Taideyliopiston hakukohteisiin, joissa voi opiskella englanniksi. Esimerkiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa valittiin tänä keväänä opiskelijoita viiteen ohjelmaan, jossa voi opiskella englanniksi. Tämä näkyy selvänä kansainvälisten opiskelijoiden osuuden nousuna myös Teatterikorkeakoulussa.
Vuoden 2021 hakijamääristä puuttuu vielä Taideyliopiston Kuvataideakatemian maisteriohjelmien hakijat. Siksi hakemusmäärien vertailu edellisvuosiin ei vielä ole täysin mahdollista. Haku kuvataiteen maisteriohjelmiin järjestetään syksyllä 2021.
Aidosti kansainvälinen opiskeluympäristö
Taideyliopistossa ja erityisesti Sibelius-Akatemiassa on tehty useiden vuosien ajan määrätietoista työtä kansainvälistymisen eteen.
”Suomalaiset yliopistot ovat tänä päivänä kansainvälisiä opiskelu- ja työympäristöjä. Sibelius-Akatemialle kansainvälinen vetovoima on koulutuksen laadun tae: rekrytoimalla maailman parhaat opiskelijat ja osaajat luomme korkeatasoisen oppimisympäristön, joka valmistaa niin suomalaiset kuin ulkomaiset opiskelijamme globaalin ammattilaiskentän vaatimuksiin”, sanoo dekaani Emilie Gardberg artikkelissa, joka pureutuu tarkemmin Sibelius-Akatemian opiskelijoiden kansainvälistymiseen.