Taideyliopiston vastine Taideyliopiston ylioppilaskunnan kannanottoon koskien Israelin akateemista ja kulttuurista boikottia
Taideyliopiston ylioppilaskunta on julkaissut 23.10.2024 kannanoton, jossa se vaatii Taideyliopistoa sitoutumaan Israelin akateemiseen ja kulttuuriseen boikottiin ja katkaisemaan suhteensa israelilaisiin koulutusinstituutioihin. Ylioppilaskunta esittää Taideyliopistolle kolme käytännön vaatimusta.
Taideyliopiston ylioppilaskunta on julkaissut 23.10.2024 kannanoton, jossa se vaatii Taideyliopistoa sitoutumaan Israelin akateemiseen ja kulttuuriseen boikottiin ja katkaisemaan suhteensa israelilaisiin koulutusinstituutioihin. Ylioppilaskunta esittää Taideyliopistolle kolme käytännön vaatimusta:
1. Taideyliopisto purkaa virallisesti vaihtosopimuksensa Bezalel Academy of Arts and Design -yliopiston kanssa.
2. Taideyliopisto ei tulevaisuudessa tee yhteistyötä israelilaisten yliopistojen kanssa, ennen kuin Israel noudattaa kansainvälistä oikeutta tai tilanne oleellisesti muuttuu.
3. Taideyliopisto julkistaa taloudelliset sijoituksensa yrityksiin, jotka hyötyvät Palestiinan kansanmurhasta ja aloittaa prosessin, jossa se vetää sijoituksensa pois näistä yrityksistä.
Taideyliopisto kiittää ylioppilaskuntaa tärkeästä kannanotosta. Yliopiston johto on tavannut ylioppilaskunnan edustajia ja vaatimuksen alullepanijoita torstaina 7.11.2024 ja on käynyt heidän kanssaan rakentavan keskustelun kannanottoon sisältyvistä vaatimuksista. Yliopisto haluaa vastata myös julkisesti ylioppilaskunnan kannanottoon.
1. Taideyliopisto on virallisesti jäädyttänyt Kuvataideakatemian ja Bezalel Academy of Arts and Design -yliopiston välisen yhteistyön 6.11.2024.
2. Taideyliopisto sitoutuu olemaan tekemättä yhteistyötä israelilaisten yliopistojen kanssa, kunnes Gazan humanitaarinen kriisi on ratkennut ja yhteistyön edellytykset ovat eettisesti arvioitu.
3. Taideyliopisto on käynyt läpi sijoituksensa kansainvälisen Boycott, Divestment and Sanctions -liikkeen boikottilistan näkökulmasta, eikä sillä ole suoria omistuksia boikottilistalla olevista yrityksistä. Avoimuuden nimissä yliopisto haluaa kuitenkin tuoda esiin sen, että yliopiston 98 miljoonan euron sijoitussalkun kahdessa rahastossa on Israelin uusina sekelinä tehtyjä sijoituksia yhteensä 700 eurolla. Summa vastaa 0,0007 prosenttia Taideyliopiston sijoitussalkun koko arvosta.
Lisäksi Taideyliopisto on julkisesti ilmaissut huolensa siitä, että Suomi ei kykene merkittävissä ulkopoliittisissa kysymyksissä yhtenäisyyteen. Tämä altistaa maamme poliittisia ristiriitoja hyödyntävälle ja yhteiskuntaa heikentämään pyrkivälle hybridivaikuttamiselle. Yliopistot ovat sitoutuneet tuottamaan tietoa ja osaamista kriisien ratkaisemiseksi. Työn vaikuttavuus riippuu kuitenkin poliittisesta tahdosta.
Venäjän hyökkäyssota osoitti, miten puoluerajat ylittävä poliittinen yhteisymmärrys mahdollistaa yhteiskunnan muiden sektoreiden osallistumisen haasteiden ratkaisuun. Suomen tulisi jatkaa aktiivista rooliaan kansainvälisessä yhteisössä ja ottaa vastuullisesti ja selkeästi kantaa tärkeisiin globaaleihin kysymyksiin, kuten syvenevään Lähi-idän kriisiin.