Taideyliopiston vararehtori Tapio Kujala: Taide- ja taitoaineiden tuominen osaksi ylioppilastutkintoa on kannatettavaa
Taideyliopisto lausui 23.4.2025 näkökulmista taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeiden toimeenpanoksi. Lausunnossaan yliopisto toteaa, että taide- ja taitoaineiden luonne edellyttää oppiainesidonnaisia koejärjestelyjä. Taideyliopiston vararehtori Tapio Kujalan mukaan jatkossa tulisi voida tehdä yhteistyötä myös oppiaineiden välillä.

”Uudistus, joka tuo taide- ja taitoaineet osaksi ylioppilastutkintoa, on tervetullut ja kannatettava. On myös ilahduttavaa, että näiden oppiaineiden ylioppilaskokeeseen sisältyy varsinaisen koetilaisuudessa järjestettävän digitaalisen tehtävän lisäksi valmisteleva näyttö. Tämä mahdollistaa taide- ja taitoaineille ominaisen osaamisen monipuolisemman esiin tuomisen”, Kujala summaa.
Kujalan mukaan Taideyliopisto toteaa lausunnossaan, että oppiaineiden välillä vaikuttaa olevan erilaisia näkemyksiä valmistelevan näytön arvioinnista, mikä onkin yksi uudistuksen haastavimmista osa-alueista.
”Taide- ja taitoaineiden luonne vaihtelee suuresti, mikä edellyttää erilaisia, oppiainesidonnaisia koejärjestelyjä. Toivottavasti jatkossa yhteistyötä voidaan tehdä myös oppiaineiden välillä. Tämä voisi avata kussakin oppiaineessa uusia näkökulmia yo-kokeen toteuttamisen mahdollisuuksiin ja samalla varmistaa, että käytännöt ovat jo suunnitteluvaiheessa samansuuntaisia ja keskenään vertailukelpoisia”, Kujala sanoo.
Taideyliopisto ehdottaa lausunnossaan, että jatkovalmistelussa työryhmään pyydetään mukaan ainakin yksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta valmistunut ammattitaiteilija, jotta kuvataidekentän kokemus ja näkemys tulee kuulluksi.
Musiikkia koskevasta muistiosta Taideyliopisto toteaa, että työryhmä on pyrkinyt visioimaan monipuolisesti ja yksityiskohtaisesti yo-kokeen toteuttamisen tapoja. Kokonaisuudessa teksti vaikuttaa kuitenkin vielä keskeneräiseltä, ja ehdotetut ratkaisut edellyttävät täsmentymistä ja jatkotyöstämistä. Kokeen jatkovalmistelussa on tärkeää, että musiikkikasvatuksen asiantuntijuutta hyödynnetään edelleen monipuolisesti ja laajasti. Lausunnossa todetaan myös tärkeäksi, että koetta pilotoidaan riittävästi ennen sen käyttöönottoa.