Esitystaiteen ja -teorian koulutusohjelma juhlistaa 20-vuotista matkaansa

Live Art and Performance Studies -maisteriohjelma eli LAPS juhlistaa merkkivuottaan syksyllä 2021 näyttelyn, teosjulkistuksen ja juhlan muodossa.

LAPS 20

Live Art and Performance Studies on maisteriohjelma, joka on nuoresta iästään huolimatta todistanut suuria taidekentän murroksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. “20 vuodessa nykytaiteen temaattiset kysymykset, mutta myös taiteen aktiiviset tekijät ja vaikuttajat ovat vaihtuneet”, kertoo LAPS-ohjelman professori Tero Nauha.

Esitystaiteen voi ajatella laajasti nykyteatterin, muiden esittävien taiteiden ja performanssin eri perinteiden välimaastossa vaikuttavana nykytaiteen muotona. Sen lähestymistapa on uusilla esityksen muodoilla kokeileva. LAPS-opintoihin hakeudutaankin monitaitoisesti hyvin erilaisilta aloilta. Koulutusohjelman opiskelijoilla on taustaa niin aktivismista, humanistisilta aloilta, journalismista, kuvataiteesta kuin tanssistakin.

“Koulutusohjelman alkuvuosina tärkeä kysymys oli määrittää esitystaide sekä performanssitaide osaksi taiteen koulutusta. Nyt kysymykset ovat selkeämmin yhteiskunnallisia ja sosiaalisia: Miten esitystaide ja sen koulutus vastaa inklusiivisuuden lisäämisen vaatimuksiin? Millaista esitystaidetta ja performanssitaidetta ja niiden tutkimusta opetamme? Mille yleisöille esitystaidetta tehdään?” sanoittaa Nauha esitystaiteen muutosta kuluneen 20 vuoden aikana.

Maailma on muuttunut 20 vuodessa ja kansainvälinen LAPS sen mukana. Euroopan taiteen kentän myllerryksistä, 90-luvun lamasta ja Nokian kultakaudesta on tultu aikaan, jossa esimerkiksi populismi, taiteen immateriaalioikeudet ja sosiaalisen median alusta TikTok ovat ajankohtaisia aiheita. “Nämä haasteet on otettava vastaan positiivisina kysymyksinä, joihin vastaus ei löydy aikaisemmista nykytaiteen toiminnoista”, sanoo Tero Nauha.

Juhlavuoden näyttely järjestetään yhteistyössä Vantaan taidemuseo Artsin kanssa ja näyttelyn ovet aukeavat 11. marraskuuta 2021. Huokoinen ele -näyttely esittelee laajasti esitystaidetta ja sen tulevaisuuden näkymiä. Luvassa on teoksia ja esityksiä LAPS-opiskelijoilta sekä Suomessa toimivilta nykytaiteilijoilta.

LAPS-ohjelman muutosrikkaita vaiheita sekä laajemmin esitystaidetta Suomessa 2000- ja 2010-luvuilla käsittelevä juhlavuoden kirja julkaistaan myös marraskuussa. Kirja julkaistaan Taideyliopiston Episodi-sarjassa yhteisjulkaisuna Vantaan taidemuseon kanssa.

Juhlavuoden päättää alan ammattilaisille ja LAPS-koulutusohjelman sidosryhmille suunnattu juhlatilaisuus, joka järjestetään 12.11.2021 Teatterikorkeakoulussa.