Taideyliopiston promootiossa vihittiin 51 tohtoria, 57 maisteria sekä kahdeksan kunniatohtoria

Taideyliopiston historian toinen promootio järjestettiin Helsingissä 16.-18. elokuuta 2024. Yleisö seurasi tapahtumaa Taiteen juhlassa Musiikkitalossa sekä ohjelmallista juhlakulkuetta keskustan kaduilla.

Petri Summanen Promootion juhlakulkue

Tilaisuudessa promovoitiin Taideyliopiston kolmesta akatemiasta – Kuvataideakatemiasta, Sibelius-Akatemiasta ja Teatterikorkeakoulusta – valmistuneita maistereita ja tohtoreita. Promootiossa vihittiin lisäksi kahdeksan kunniatohtoria, jotka edustavat alojensa edelläkävijöitä, taiteen koulutusta tai taiteen yhteiskunnallista asemaa ja merkitystä edistäneitä vaikuttajia Suomesta ja maailmalta.

Kunniatohtoreiksi vihittiin tasavallan presidentti Alexander Stubb, kapellimestari Susanna Mälkki, romanien lauluperinteen tulkitsija ja kerääjä Hilja Grönfors, teatterialan vaikuttaja Hanna Helavuori, toimitusjohtaja Heikki Lehtonen, brasilialainen tanssija, koreografi ja opettaja Lia Rodrigues, saksalainen elokuvantekijä, kirjailija ja tutkija Hito Steyerl sekä brittiläinen nykytaiteilija Tacita Dean. Kunniatohtoriksi vihkiminen on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi myöntää.

Taideyliopiston kunniatohtorit Hanna Helavuori, Lia Rodrigues, Hito Steyerl, Tacita Dean, Hilja Grönfors, Susanna Mälkki, Heikki Lehtonen ja tasavallan presidentti Alexander Stubb; kuva: Petri Summanen

”Promootio on tapa osoittaa yhdessä arvostusta akateemisille ja taiteellisille saavutuksille ja koko yliopistolaitokselle. Polarisaatiokehityksen keskellä yliopistoilla on entistä tärkeämpi tehtävä erilaisten näkökulmien, kulttuurien, maailmankatsomusten ja tulkintojen yhteen tuojana ja niiden välisen vapaan dialogin alustana”, sanoi Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén.

”Huolten värittämässä maailmassa tarvitsemme myös hetkiä, jolloin saamme yhdessä kokea iloa ja ylpeyttä siitä, mitä olemme akateemisena yhteisönä saaneet aikaan.”

Tapahtumarikas viikko vaali akateemisia perinteitä

Promootioviikko käynnistyi tanssiharjoituksilla, joissa promovendit opettelivat juhlaillallisella tanssittavia akateemisia juhlatansseja musiikkikasvatuksen professori Marja-Leena Juntusen johdolla.

Seppeleensitojaisissa maisteripromovendien seuralaiset sitoivat promovendeilleen laakerinlehdistä oppineisuutta sekä roomalaiseen tapaan voittoa symboloivan seppeleen. Tohtoripromovendit ja kunniatohtorit seuralaisineen osallistuivat vuorostaan Tohtorinhatun sovittajaisiin.

Promootioviikonloppu käynnistyi yleisölle avoimella Taiteen juhlalla Musiikkitalon Konserttisalissa perjantaina 16.8.2024. Juhla alkoi Taideyliopiston opiskelijoiden monitaiteisella produktiolla, joka vei katsojan musiikilliselle matkalle ihmisen elämänpolkuun. Esityksen jälkeen ohjelmassa oli musiikkia ja performansseja Musiikkitalon lämpiössä ja terassilla sekä kahdeksan Kuvataideakatemian opiskelijan teoksia esittelevä kuvataidenäyttely, joka on esillä Konserttisalia kiertävissä näyttelyvitriineissä 29.8.2024 asti.

Promovointi akateemisiin oppiarvoihin tapahtui promootion tärkeimmässä ja arvokkaimmassa tapahtumassa, Promootioaktissa, joka pidettiin Musiikkitalon Konserttisalissa lauantaiaamuna 17.8.2024.

Promovoinnin myötä maisterit saivat laakeriseppeleet ja tohtorit tohtorinhatut. Kuvataideakatemian promoottorina toimi taidehistorian ja -teorian professori Riikka Stewen, Sibelius-Aktemian promoottorina musiikin tutkimuksen professori Tuire Kuusi ja Teatterikorkeakoulun promoottorina koreografian professori Kirsi Monni.

Promootioakti Musiikkitalossa 17.8.2024

”Taide ei anna periksi ajan vaikeiden kysymysten edessä. Taide elää, muuttuu, hakee yhteyttä, luo uusia vaihtoehtoisia tiloja, muotoja, yhä uusin tekijöin. Kantakaa ylpeänä taitoanne ja tietoanne”, sanoi Teatterikorkeakoulun promoottori Kirsi Monni puheessaan promovendeille.

”Antaa taiteen jatkaa siitä, mihin sanat loppuvat”

Lauantai-iltapäivänä kaupunkilaiset pääsivät seuraamaan yhtä promootion näyttävimmistä hetkistä, läpi Helsingin ydinkeskustan kulkevaa maistereiden, tohtoreiden ja kunniatohtoreiden juhlakulkuetta. Musiikkitalolta lähteneen kulkueen varrella nähtiin monipuolista taideohjelmaa ennen sen jakaantumista Ekumeeniseen Riemujuhlaan Temppeliaukion kirkkoon ja Ilon juhlaan Kulttuurikasarmille.

Aktipäivä huipentui arvokkaaseen illalliseen Vanhalla ylioppilastalolla, johon osallistuivat niin tuoreet maisteri- ja tohtoripromovendit, heidän seuralaisensa kuin kunniavieraatkin. Ilta päättyi promootiotansseihin.

”Taideyliopiston ehtymätön luonnonvara on luovuus ja jatkuva kyky luoda itsensä uudelleen. Välittää traditiota ja kulttuuriperintöä samalla uutta kokeillen, epäonnistuen, kokeillen, ja lopulta onnistuen. Vapauttaa taide isänmaan ja ihmiskunnan omaksitunnoksi, antaa taiteen jatkaa siitä, mihin sanat loppuvat”, sanoi Sibelius-Akatemian maisteripromovendi Annika Lyytikäinen puheessaan Taideyliopistolle. 

Promootioviikko päättyi promootioperinteiden mukaisesti huviretkeen, jonka Taideyliopiston ylioppilaskunta järjesti Lonnan saaressa sunnuntaina 18.8.2024.  

Taideyliopiston promootio

Taideyliopiston ensimmäinen maisteri- ja tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2018. Maisteri- ja tohtoripromootioita on järjestetty Sibelius-Akatemiassa vuosina 1997, 2003 ja 2012 sekä Kuvataideakatemiassa vuonna 2006. Teatterikorkeakoulussa järjestettiin tohtoripromootio vuonna 2009.

Aiempaa uutisointia