Taideyliopiston laatujärjestelmän auditointi tukee perustoiminnan lisäksi yliopiston ekologisen kestävyyden tavoitteita
Taideyliopiston laatujärjestelmä auditoidaan keväällä 2024. Auditoinnissa tarkastellaan yliopiston perustoiminnan lisäksi ekologisen kestävyyden tavoitteita ja toimenpiteitä.
Taideyliopistossa valmistaudutaan kovaa vauhtia auditointiin, joka tapahtuu huhtikuussa 2024. Auditoinnissa arvioidaan kattavasti yliopiston toimintaa: koulutusta, tutkimusta, yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja vaikuttavuutta sekä laatujärjestelmän kokonaisuutta.
Auditoinnin toteuttaa kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) nimeämä arviointiryhmä, johon kuuluvat Jyväskylän yliopiston dekaani, professori Hanna-Leena Pesonen, Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Antti Huntus, Lapin yliopiston maisteriopiskelija Julia Repo sekä Aalto-yliopiston varadekaani Rasmus Vuori.
Karvin auditointi on kehittävä arviointi, jonka tarkoituksena on tukea yliopiston toiminnan jatkuvaa parantamista ja hyvien käytäntöjen tunnistamista. Auditoinnin kohteena ovat ne menettelytavat, joilla yliopisto ylläpitää ja kehittää toimintansa laatua.
Ekologinen kestävyys valinnaisena auditointikohteena
Jokainen korkeakoulu valitsee perustoiminnan arvioinnin lisäksi vapaavalintaisen auditointikohteen. Taideyliopiston valitsema auditointikohde on ekologinen kestävyys, joka on yksi yliopiston strategian kärkitavoitteista.
”Ekologisen kestävyyden laadunhallinnan arvioinnin avulla saamme kehittämispalautetta jo vakiintuneista ja kehitteillä olevista toimintatavoista ja -malleista. Tämä auttaa meitä löytämään parhaat mahdolliset toimintatavat ekologiselle kestävyydelle asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa”, summaa auditoinnista vastaava, suunnittelupäällikkö Alina Savolainen.
Taideyliopiston tavoitteena on, että ekologinen ajattelu läpäisisi koko yliopiston toiminnan ja taide olisi osa ekologisen kestävyyskriisin ratkaisua. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä Taideyliopisto on hiilineutraali.
Tavoitteeseen pääsemiseksi Taideyliopistolle on luotu ympäristöohjelma, johon on kirjattu konkreettiset toimenpiteet, joita toteuttamalla yliopisto on rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta.
Ympäristöohjelma sisältää yhteensä 23 toimenpidettä, jotka on jaoteltu kolmen teeman alle. Nämä kolme teemaa ovat:
- Opetus, tutkimus ja taiteellinen toiminta
- Kestävä arki ja ympäristövaikutusten vähentäminen
- Rakenteet ja johtaminen