Taideyliopiston koronayleislinjaukset syksyn osalta
Taideyliopiston valmiusryhmä kokoontui 4.6. päättämään syksyn yleislinjauksista, jotka ovat voimassa 9.8. alkaen sillä oletuksella, että Uusimaa ja pääkaupunkiseutu siirtyvät koronapandemian perustasolle kesän aikana.
Mikäli tilanne ratkaisevasti heikkenee, tai mikäli alue on kiihtymisvaiheessa elokuun alussa, rajoitukset pysyvät samankaltaisina kuin mitä ne ovat tällä hetkellä.
Jo tutuksi tulleet turvallisen toiminnan periaatteet ovat näillä näkymin voimassa syyskauden alkaessakin: oireisena tulee pysyä poissa kampukselta, testiin tulee mennä matalalla kynnyksellä ja tiloissa noudatetaan turvaetäisyyksiä ja hyvää hygieniaa sekä käytetään kasvomaskeja.
Tarkennamme linjauksia sekä ohjeistusta elokuun ensimmäisellä viikolla.
Linjaukset tiivistetysti:
- Avaamme rakennusten ulko-ovet normaalien aukiolokäytäntöjen mukaisesti.
- Opetuksessa siirrytään lähiopetukseen yksilö- ja pienryhmäopetuksen osalta. Luento-opetus etänä.
- Julkisiin kokoontumisiin kuten tohtorintutkinnon tarkastustilaisuuksiin ja taiteellisen toiminnan tilaisuuksiin voidaan ottaa ulkopuolisia katsojia aluehallintoviraston voimassa olevien kokoontumismääräysten mukaisesti.
- Asiakastiloissa kuten ravintoloissa, gallerioissa ja kirjastossa ei rajoiteta osallistujamääriä, mutta tartuntatautilain hygieniavaatimuksista on huolehdittava.
- Kampuksilla on vielä rakentamisen ja muuton aiheuttamaa liikennettä, joten etätyötä suositellaan vielä elokuussa, mutta muuten lähityöhön voidaan palata esihenkilön kanssa sovittavalla tavalla. Suositus etäkokouksille.
- Työ- ja opintomatkoja ulkomaille ei tehdä. Kansainvälisten vieraiden vastaanottaminen on mahdollista dekaanin poikkeusluvalla ja maahantulosäännösten puitteissa.
- Ryhmäharrastustoiminta on jälleen mahdollista tilojen 50 % täyttöasteella.
Koronayleislinjaukset 9.8. alkaen
Tilojen käyttö
Kaikkien Taideyliopiston rakennusten ulko-ovet avataan 9.8. alkaen normaalien aukiolokäytäntöjen mukaisesti. Sisäänpääsyyn ei enää tarvita henkilökohtaista kulkuavainta.
Opiskelu
Yliopiston tiloissa järjestetään lähiopetuksena ensisijaisesti yksilö- ja pienryhmäopetusta. Luento-opetus järjestetään edelleen etäopetuksena.
Suositus tilojen täyttöasteeksi on 50 % siitä luvusta, joka on ilmoitettu Pepin tilakohtaisissa tiedoissa. Turvalliseen täyttöasteeseen vaikuttavat kuitenkin tilan käyttötarkoitus, muoto, kalusteet ja esimerkiksi soittimet. Mikäli opetusryhmä on suurempi kuin suositeltu henkilömäärä, pyritään opetus ensisijaisesti siirtämään suurempaan tilaan.
Välttämättömistä suurista, yli 50 hengen opetusryhmistä (esim. orkesteriopetus) tehdään akatemioissa erillispäätös, jossa huomioidaan opetuksen turvallisuusjärjestelyt.
Kaikessa opetuksessa on pyrittävä välttämään tarpeettomia lähikontakteja ja noudattamaan yliopiston turvallisuusohjeita.
Väitöstilaisuudet ja tohtorintutkinnon tarkastustilaisuudet
Väitöstilaisuuksiin ja tohtorintutkinnon tarkastustilaisuuksiin voidaan ottaa osallistujia aluehallintoviraston voimassa olevien kokoontumismääräysten mukaisesti. Tilaisuuksia järjestettäessä on myös huomioitava etänä osallistumisen mahdollisuus.
Taiteellinen toiminta
Taiteellisen toiminnan esityksiin ja konsertteihin voidaan ottaa ulkopuolista yleisöä aluehallintoviraston voimassa olevien määräysten mukaisesti.
Taideyliopiston gallerioissa henkilömääriä ei rajoiteta, mutta hygieniavaatimuksista on huolehdittava tartuntatautilain 58 c § mukaisesti.
Tarkennamme yleisömääriä ja asiakastilojen turvavälirajoitteita elokuun alussa.
Kirjasto
Kirjaston asiakasmääriä ei rajoiteta, mutta hygieniavaatimuksista on huolehdittava tartuntatautilain 58 c § mukaisesti.
Tarkennamme turvavälirajoitteita elokuun alussa.
Ravintolat
Ravintoloiden asiakasmääriä ei rajoiteta, mutta hygieniavaatimuksista on huolehdittava tartuntatautilain 58 § mukaisesti.
Tarkennamme turvavälirajoitteita elokuun alussa.
Muu työskentely
Muutot uusiin tiloihin ovat alkamassa ja tulevana syksynä opettelemme toimimaan uusissa tiloissa ja osin uusien ihmisten kanssa Sörnäisten ja Töölön kampuksilla. Tämän muutoksen rinnalla opettelemme myös hyödyntämään korona-ajan kokemuksia työskentelyssä jatkossa.
Suosittelemme henkilöstöä työskentelemään etänä vielä elokuun ajan muutto- ja rakennustöistä johtuen, mikäli se työtehtävien puolesta on mahdollista. Tämän jälkeen toivomme, että työskentely on mahdollista sekä etä- että lähityötä hyödyntäen.
Kokoukset suositellaan järjestettäviksi etänä. Yli 50 hengen kokouksia ei ole sallittua järjestää sisätiloissa.
Kutsuvierastilaisuuksia ei lähtökohtaisesti järjestetä.
Matkustaminen ja vierailijoiden vastaanottaminen
Ulkomaisten vierailijoiden vastaanottamista jatketaan dekaanin poikkeusluvalla (yhteisissä toiminnoissa siitä vastaavan vararehtorin) ja maahantulosäännösten puitteissa, jos se on erityisen kriittistä toiminnon mahdollistamiseksi.
Pandemiasta johtuen maailmanlaajuinen matkustamista koskeva yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista. Tautitilanne on useissa maissa edelleen paljon Suomea huonompi. Siksi Taideyliopistosta ei vielä toistaiseksi tehdä työ- eikä opintomatkoja ulkomaille.
Kotimaan työmatkat ja opiskelijoiden koulutukseen liittyvät matkat on sallittu esihenkilön esityksestä dekaanin (yhteisissä toiminnoissa siitä vastaavan vararehtorin) myöntämällä poikkeusluvalla.
Matkustamisen ja vieraiden vastaanottamisen rajoituksia tarkastellaan kansainvälisen tilanteen ja Suomen lainsäädännön muutosten mukaan elokuun alussa.
Harrastustoiminta
Ryhmäharrastustoiminta on sallittua tiloissamme 9.8. alkaen. Tiloissa on kuitenkin noudatettava 50 %:n täyttöastetta.
Yksilöharrastustoiminta on sallittua tiloissamme aukioloaikojen sekä tilavaraus- ja kulkuoikeuksien puitteissa.
Rehtorin kahvit koko yhteisölle 14.6. klo 9–9.50
Rakennusten aukioloajat ja postin kulku kesällä
Töölön kampus
28.6.–1.8.
Ma-pe klo 8.15-16.00
Päivystävä vahtimestari paikalla kaikissa rakennuksissa
2.–15.8.
Ma-pe 9.00-16.00
Vahtimestaripalvelut kaikissa rakennuksissa
16.8. alkaen
Ma–pe 8.00–20.00, la klo 9.00–16.00, su suljettu
Päivystävä vahtimestari paikalla kaikissa rakennuksissa
Vahtimestaripalveluiden puhelinnumero: 029 447 4401
Sörnäisten kampus
Kookos
28.6.–1.8. ma-pe klo 8.00-18.00
Päivystävä vahtimestari paikalla
2.8. alkaen
Ma-pe klo 8.00-20.00
Päivystävä vahtimestari paikalla
Vahtimestaripalveluiden puhelinnumero: 0400 792 007
Elimäenkatu
24.6. asti
Ma-pe klo 8.30-16.15
Kesällä ei vahtimestaripäivystystä, tiedustelut Kookoksen vahtimestaripalveluiden kautta.
Vahtimestaripalveluiden puhelinnumero: 0294474406
Postin kulku kesällä
28.6. alkaen Töölön kampuksen posti toimitetaan M-talolle ja Sörnäisten kampuksen posti Kookokselle. Vahtimestareilta voi tiedustella lähetyksiä. Jos lähetät postia ko. aikana, vie se yleiseen postilaatikkoon.
2.8. alkaen posti kulkee jälleen normaalisti.
Korjaustöitä R-talon tiloissa 21.6.–16.7.
Töölön kampuksen R-talolla tehdään korjaustöitä ajalla 21.6.–16.7.2021. Remontin aikana suoritetaan talon katon maalaus sekä korjaustöitä sisätiloissa. Töitä tehdään arkisin klo 8–16.
Korjaustöiden aikana tiloja joudutaan sulkemaan muulta käytöltä. Katso kaikki suljettavat tilat ja tarkemmat korjausaikataulut tiloittain Artsista (vaatii kirjautumisen).
Palveluhenkilöstö aloittaa työskentelyn uudenlaisessa työympäristössä syyskuussa 2021
Taideyliopiston työympäristöä Sörnäisten ja Töölön kampuksilla kehitetään aktiivisesti vuoden 2021 aikana. Työympäristöprojektissa on suunniteltu erilaisia tilaratkaisuja palveluiden monipaikkaiseen työskentelyyn, ja tilalliset muutokset sekä muutot toteutetaan kesän aikana. Suosittelemme palveluhenkilöstöä työskentelemään etänä vielä elokuun ajan, mikäli se työtehtävien puolesta on mahdollista.
Olemme päivittämässä palvelukäytäntöjä ja viestimme niistä tarkemmin elokuun aikana. Muutoksia voi tulla esimerkiksi opintopalveluiden palveluaikoihin ja -tapoihin. Käyttöön saatetaan jättää korona-aikana hyväksi koettuja käytäntöjä kuten ennakkoon sovitut tapaamiset.
Lisätietoja muutosta, uusista tiloista, uuden työympäristön yksityiskohdista ja pelisäännöistä kootaan elokuun alussa Artsiin Taideyliopiston kampusten ja työympäristön kehittäminen -sivulle (vaatii kirjautumisen).
Lisätietoja saa myös työympäristöprojektin Jessica Aaltoselta, Katariina Kivistö-Rahnastolta ja Inka Sankarilta.
Lue aiheesta tarkemmin Artsin uutisesta (vaatii kirjautumisen)