Taideyliopistolle laatuleima – vahvuutena tiivis yhteys työelämään

Auditointiryhmä nimesi Taideyliopiston vahvuudeksi opiskelijoiden, opettajien ja alumnien tiiviin vuorovaikutuksen. Tämä mahdollistaa syvällisen ymmärryksen opiskelijoiden tarpeista sekä taidekentän muutoksista.

Taideyliopisto läpäisi 30.8.2024 Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman laatujärjestelmän auditoinnin ja sai laatuleiman, joka on voimassa kuusi vuotta.

Vahvuutena tiivis yhteys työelämään

Auditoinnin suorittanut asiantuntijaryhmä nimesi Taideyliopiston vahvuuksiksi muun muassa opiskelijoiden, opettajien ja alumnien tiiviin vuovaikutuksen, yliopistoyhteisön rohkeuden tarttua yhteiskunnallisiin haasteisiin sekä ekologisen kestävyyden, jonka yliopisto on nostanut strategiseksi kärjeksi ja läpileikkaavasti mukaan koulutukseen, tutkimukseen ja taiteelliseen toimintaan.

“Opiskelijat arvostavat erityisesti tiivistä vuorovaikutusta opettajiin ja alumneihin, sillä sen koetaan tuovan erilaisia näkökulmia opintoihin sekä luovan yhteyksiä laajemmin taidekentälle”, toteaa auditointiryhmän puheenjohtaja Hanna-Leena Pesonen.

Asiantuntijaryhmän mukaan Taideyliopiston kulttuuri on keskusteleva, kriittinen ja itsereflektoiva, mikä mahdollistaa rohkeuden keskustella vaikeistakin asioista ja tarttua kehittämiskohteisiin. Lisäksi asiantuntijaryhmä kiitteli laatujärjestelmän vahvaa kytkemistä yliopiston johtamis- ja toiminnanohjausjärjestelmään.

Auditoinnin tulos osoittaa, että yliopiston toiminta ja laatujärjestelmä täyttävät sekä kansalliset kriteerit että eurooppalaisten korkeakoulujen laadunvarmistusta koskevat kriteerit.  

“Olemme onnistuneet hienosti kehittämään toimintaamme ja tarttumaan asioihin, jotka palautteen pohjalta vaativat muutosta. Olen ylpeä yhteisöstämme, jossa vallitsee yhteisöllinen laatukulttuuri ja kyky käsitellä haastaviakin kysymyksiä rohkeasti, yliopiston arvojen mukaisesti. Iso kiitos kaikille taideyliopistolaisille, jotka olivat mukana auditoinnin valmistelussa ja haastatteluissa”, sanoo Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén. 

Auditointitulokset otetaan huomioon yliopiston toiminnan kehittämisessä

Raportissa nostetaan esiin myös kehittämiskohteita. Auditointiryhmä nimesi Taideyliopiston kehittämiskohteiksi muun muassa opiskelijoiden liikkuvuuden ja akatemioiden välisen yhteisöllisyyden vahvistamisen, vuorovaikutteisen palautekulttuurin kehittämisen opetuksessa sekä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tavoitteiden terävöittämisen. Lisäksi auditointiryhmä suosittelee, että yliopiston tulee laatia selkeät tavoitteet ja seuranta taiteellisen tutkimuksen vaikuttavuudelle.

Hildén korostaa, että auditointiraportin kehittämissuosituksia otetaan huomioon yliopiston toiminnan kehittämisessä tulevina vuosina. 

“Kehittämissuosituksissa oli paljon sellaista, jonka itsekin olemme tunnistaneet. Saamme auditointiraportista hyvää tukea ja kannustusta yliopistomme kehittämiseen.”

Auditoinnin toteutti nelihenkinen ryhmä: 

  • dekaani, professori Hanna-Leena Pesonen, Jyväskylän yliopisto (puheenjohtaja) 
  • erityisasiantuntija Antti Huntus, Taiteen edistämiskeskus 
  • opiskelija Julia Rapo, Lapin yliopisto 
  • varadekaani Rasmus Vuori, Aalto-yliopisto

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin hyväksymä auditointi merkitsee sitä, että yliopiston laatujärjestelmä täyttää korkeakoulujen laadunhallinnan kansalliset kriteerit ja vastaa eurooppalaisia periaatteita ja suosituksia. Auditointi perustui yliopiston valmistelemaan itsearviointiraporttiin, yliopiston laatudokumentaatioon ja auditointivierailuun huhtikuussa 2024. 

Lue lisää