Suomen vanhin näyttelijäntaiteen koulutusohjelma 110 vuotta

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijäntaiteen koulutusohjelman syntymäpäiviä vietetään Cefiston vuotuisten suomenruotsalaisten teatteripäivien yhteydessä 18.-19. marraskuuta 2018.

Kuvassa kaksi henkilöä etualalla ja kolme taustalla.
Armi Patrikainen Maxim Gorkij: Familjen Sikov, ohjaus: Ritva Siikala, ensi-ilta: 1.2.1981. Vasemmalta: Cris af Enehielm, Michel Budsko, Lilli Lindblom, Ann-Cathrine Fröjdö, Mikael Rejström

Juhlinnassa korostuvat muun muassa koulutusohjelman vahvat pohjoismaiset yhteydet. Juhlavuoden ohjelmaan kuuluu myös ydinperheen ideaalia ruotiva, Joakim Pirisen teksteihin perustuva Familjen Bra-musiikkiteatterinäytelmä, joka saa ensi-iltansa 13. marraskuuta.

Ruotsinkielinen näyttelijäntaiteen koulutusohjelma perustettiin vuonna 1908 ruotsinkielisen Svenska Teaternin yhteyteen. Tämä oli merkittävää muun muassa siksi, että suomenruotsia pidettiin tuohon aikaan sopimattomana näyttämökielenä, ja siksi suurin osa Suomen ammattinäyttelijöistä oli kotoisin Ruotsista. Koulutuksen perustaminen oli askel uuteen suuntaan.

Vuonna 1965 koulun nimeksi tuli Svenska Teaterskolan i Helsingfors.Vuonna 1979 koulutus siirtyi osaksi uuden Teatterikorkeakoulun opetusta, ja vuodesta 2013 asti se on toiminut osana Taideyliopiston Teatterikorkeakoulua.

Koulutusohjelman johtavina opettajina ja professoreina ovat vuosikymmenten varrella toimineet Nicken Rönngren, Gerda Wrede, Kristin Olsoni, Marianne Möller,Asko Sarkola, Martin Kurtén, Dick Idman, Erik Söderblomsekä vuonna 2016 aloittanut Anders Carlsson. Koulutusohjelmassa opiskelee tällä hetkellä yhteensä 24 henkilöä. Kaikkiaan koulutuksessa on vuosien 1908-2018 aikana opiskellut yli 550 henkilöä.

Suomalainen pedagogiikka kiinnostaa Pohjoismaissa

Ruotsinkielisellä näyttelijänkoulutusohjelmalla on perinteisesti ollut vahvat kansainväliset yhteydet. Tämä näkyi muun muassa Teatterin tiedotuskeskus TINFOn vuonna 2017 julkaisemassa Näyttelijöiden työllistymiskyselyssä, jossa koulutusohjelmassa opiskelleista jopa 20 % kertoi asuvansa ja työskentelevänsä ulkomailla. Ohjelmalla on vahvat yhteydet erityisesti muihin Pohjoismaihin: opiskelijoita tulee kaikista Pohjoismaista ja lisäksi iso osa opiskelijoista tekee opintojensa aikana joko työharjoittelun tai opiskeluvaihdon toisessa Pohjoismaassa. Myös useat ohjelman lehtorit ja opettajat ovat kotoisin muista Pohjoismaista.

”Kulttuurialalla ollaan usein kiinnostuneista keskieurooppalaisista virtauksista. Silti meillä on hyvä syy panostaa Pohjoismaihin, sillä Pohjoismaat ovat lähellä, meillä on yhteinen arvoperusta ja lisäksi yhteiskuntamme muistuttavat toisiaan. Muissa Pohjoismaissa ollaan myös hyvin kiinnostuneita Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä näyttelijäntaiteen koulutuksesta. Tärkein syy on suomalainen pedagogiikka, jota pidetään edistyksellisenä,” kertoo koulutusohjelmajohtaja, ruotsalainen Anders Carlsson.

Juhlavuoden tapahtumia

Juhlavuoden tapahtumia ovat muun muassa ruotsinkielisten näyttelijäntyön kandidaattiopiskelijoiden esittämä Familjen Bra-näytelmä sekä osana Cefiston suomenruotsalaisia teatteripäiviä järjestettävä seminaari näyttelijäntyön nykytilasta ja tulevaisuudesta. Lisäksi ruotsinkielisen koulutusohjelman arkistomateriaaleja julkaistaan juhlavuoden kunniaksi digitaalisena. Materiaalit sisältävät muun muassa video- ja ääninauhoituksia opetustilanteista ja esityksistä vuodesta 1987 alkaen.

Musiikkiteatteriesitys Familjen Bra 

Familjen Braon kolmannen vuosikurssin näyttelijäopiskelijoiden musiikkiteatteriesitys, joka saa ensi-iltansa 13. marraskuuta Teatterikorkeakoulussa. Näytelmä käsittelee ydinperheen ideaalia ja sitä, miten tavoiteltu tuo ideaali yhä on huolimatta yhteiskunnan muuten murtuvista normeista ja ihanteista. Musiikilla on näytelmässä keskeinen rooli: ydinperhe saa kaivatun ja ehkä jopa välttämättömän tuuletusaukkonsa rock’n rollin muodossa. Näytelmän on ohjannut Anders Carlsson.

Suomenruotsalaiset teatteripäivät

Cefiston suomenruotsalaiset teatteripäivät järjestetään Teatterikorkeakoulussa 18.-19. marraskuuta. Ohjelmassa on muun muassa työpajat #metoo:sta ja teattereiden yleisötyöstä, ruotsinkielisen näyttelijänkoulutuksen aikaisempien johtajien paneelikeskustelu koulutuksen historiasta ja pedagogiikasta, Familjen Bra-musiikkiteatteriesitys sekä ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden dokumenttiteatteriesitys. Ohjelmassa on myös tulevaisuuden näyttelijäntyötä ja -koulutusta käsittelevä seminaari, joka kokoaa yhteen pohjoismaisia näyttelijäntaiteen asiantuntijoita.

Teatteripäivien aikana jaetaan myös ensimmäistä kertaa Svenska Teaternin uusi teatteripalkinto Skillnaden.