Sofia Haapamäki, Jakob Höglund ja Maija Kauhanen ovat Tai­dey­li­opis­ton Vuo­den alum­nit 2024

Vuoden alumnien valinta on vuosittain jaettava tunnustus Taideyliopiston kasvateille, jotka ovat toiminnallaan vahvistaneet taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä. Vuoden 2024 alumnit ovat nuoria tekijöitä, jotka erottautuvat näkemällä toisin ja löytämällä uusia taiteen tekemisen tapoja ja yhteyksiä.

Laura Iisalo Taideyliopiston Vuoden alumnit 2024 Sofia Haapamäki, Jakob Höglund ja Maija Kauhanen

Taideyliopisto nimeää vuosittain Vuoden alumneiksi kolme kasvattiaan, yhden kustakin akatemiasta. Vuoden 2024 alumnit ovat nuoria tekijöitä, jotka ovat ennakkoluulottomasti ja määrätietoisesti seuranneet omaa ainutlaatuista polkuaan taiteen laajalla kentällä, häivyttäen samalla rajoja eri ilmaisumuotojen välillä.

Taideyliopiston rehtorin Kaarlo Hildénin mukaan tunnustuksen tarkoituksena on tehdä taidekoulutus näkyväksi ja käydä keskustelua siitä, miten Taideyliopisto ja sen alumnit näkyvät ja vaikuttavat yhteiskunnassa.

”Tänä vuonna Vuoden alumneiksi valittiin nuoria tekijöitä, jotka erottautuvat näkemällä toisin ja löytämällä uusia taiteen tekemisen tapoja ja yhteyksiä. Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa, ja haluamme kiinnittää huomiota siihen, miten eri tavoin taide vaikuttaa muuttuvassa yhteiskunnassamme”, sanoo Hildén.

Vuoden alumnit 2024

Kuvataideakatemian Vuoden alumni on viime vuonna kuvataiteen maisteriksi valmistunut Sofia Haapamäki, jonka työskentely perustuu syvällisiin pohdintoihin taiteesta, sen tekemisestä ja taiteilijan identiteetistä. Haapamäen ennakkoluulottomuus ja kokeellisuus ilmenevät hänen tavassaan havainnoida ja tulkita maailmaa piirtämisen, maalaamisen, tietokoneohjelmoinnin, liikkuvan kuvan ja osallistavien teosten keinoin. Myös uusien työvälineiden ja materiaalien jatkuva kehittäminen on uraansa aloittelevan taiteilijan tekemisen ytimessä.

Teatterikorkeakoulun Vuoden alumni on ruotsinkielisestä näyttelijäntaiteen koulutuksesta vuonna 2007 teatteritaiteen maisteriksi valmistunut Jakob Höglund. Sittemmin ohjaajana ja teatterinjohtajana menestystä niittänyt Höglund tunnetaan omintakeisesta tyylistään, joka yhdistelee tarinankerrontaan musiikkia, liikettä ja visuaalisia elementtejä ensemble-teatterin menetelmin. Nukketeatterista on viime vuosina tullut pysyvä osa Höglundin työskentelyä, ja hän kokee tärkeäksi parantaa taidemuodon tunnettuutta ja asemaa Suomessa.

Sibelius-Akatemian Vuoden alumni on kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2015 musiikin maisteriksi valmistunut Maija Kauhanen. Monipuolinen äänitaiteilija tulkitsee itse säveltämäänsä, sanoittamaansa ja sovittamaansa musiikkia kanteleperinnettä ja improvisaatiota villisti sekoittamalla. Laulun ja kanteleen ohella Kauhanen käyttää lyömäsoittimina muun muassa tuulikelloja, emaliastioita ja pukinsarvia. Visuaalisuus on tärkeä elementti monitaiteellisen artistin alati kasvavassa repertuaarissa, mikä näkyy lavalla näyttävinä asuina ja valoteoksina.