Siirtolaisuuteen liittyvät musiikkimuistot talteen
Keräämme muistoja ja kokemuksia Pohjois-Amerikkaan ja Neuvosto-Karjalaan suuntautuneeseen siirtolaisuuteen liittyvästä musiikista 1800-luvun lopulta vuoteen 1939. Muistitietoa kerätään 1.6.–31.12.2023
Musiikilla oli tärkeä vaikutus suomalaissiirtolaisten elämässä – sekä arjessa että juhlassa. Suomesta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan suuntautunut suuri siirtolaisuusaalto noin 1860-luvulta lähtien synnytti upean soivan perinnön. Suomalaissiirtolaiset lauloivat hirtehisesti raadannasta, haikeasti koti-ikävästä ja puhkesivat myös kapinahenkeä uhkuviin taistelulauluihin oikeuksiensa puolesta.
Siirtolaisuutta ilmiönä on tutkittu verrattain paljon, mutta musiikin näkökulma on vasta hahmottumassa. Tätä varten keräämme nyt muistoja ja kokemuksia Pohjois-Amerikkaan ja Neuvosto-Karjalaan suuntautuneeseen siirtolaisuuteen liittyvästä musiikista 1800-luvun lopulta vuoteen 1939.
Keräämme muistoja ja kokemuksia Pohjois-Amerikkaan ja Neuvosto-Karjalaan suuntautuneeseen siirtolaisuuteen liittyvästä musiikista 1800-luvun lopulta vuoteen 1939.
Laulamisen ohella suomalaiset soittivat puhallinorkestereissa, pelimanni- ja tanssimusiikkiyhtyeissä sekä muissa kokoonpanoissa. Jotkut kiersivät paikkakunnalta toiselle tienaten musiikilla elantonsa. Suomalaiset tallensivat, keräsivät ja kirjoittivat lauluja ja julkaisivat myös paljon hengellistä musiikkia. Musiikki loi yhteisöllisyyttä ja auttoi asettumisessa uuteen kotimaahan.
Pohjois-Amerikan ohella parempaa tulevaisuutta lähdettiin etsimään Neuvosto-Karjalasta 1920–1930-lukujen tienoilla. Myös Neuvosto-Karjalaan asettuneiden suomalaistaustaisten keskuuteen syntyi kiinnostava musiikkikulttuuri, josta kuitenkin tiedetään verrattain vähän.
Muistitietokeruun taustat
Muistitietokeruu liittyy Taideyliopiston Seinäjoen yksikössä työskentelevän dosentti, professori Saijaleena Rantasen tutkimusprojektiin, jossa hän tarkastelee Pohjois-Amerikkaan ja Neuvosto-Karjalaan lähteneiden suomalaissiirtolaisten musiikkikulttuuria eri näkökulmista. Keräyksen tuloksena kertyneen aineiston perusteella tehdään uutta tutkimusta siirtolaisuudesta ja laaditaan tieteellisiä, taiteellisia ja yleistajuisia julkaisuja. Aineisto tallennetaan Siirtolaisuusinstituutin arkistoon.
Kerättävät muistot
Muisto tai muistot voivat liittyä esimerkiksi sukulaisen, perheenjäsenen tai ystävän harrastaja- tai ammattitasoiseen musiikilliseen toimintaan siirtolaisuuden aikana. Se voi olla myös hyvin löyhä muisto esimerkiksi isoäidin mukanaan tuomasta kehtolaulusta – ja kaikkea tältä väliltä.
Kirjoita omalla tyylilläsi! Kirjoittamisen/vastaamisen apuna voit käyttää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Minkälaista musiikkia siirtolaisena ollut tai kotiin palannut henkilö soitti/lauloi
- Minkälaisia muistoja tai ajatuksia tämä musiikki sinussa herättää?
- Mihin yhteiskunnalliseen tai sosiaaliseen tilanteeseen musisointi tai musiikkimuisto liittyi?
- Jos muistelun kohteena on henkilö, minkälaisessa sosiaalisessa ympäristössä muistelemasi henkilö eli?
Vastausohjeet
Vastausten pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, kirjeitä, päiväkirjoja, äänitteitä, videoita, aikaisemmin tehtyjä muistelutekstejä, haastatteluita jne. Lähetä vain sellaista materiaalia, johon sinulla on oikeus/lupa. Luvallasi tallennamme aineiston Siirtolaisuusinstituutin arkistoon. Aineistoa voidaan luvan annettuasi luovuttaa tutkimus-, opetus- ja opiskelutarkoituksiin arkiston sääntöjen mukaisesti.
Lähetä vastauksesi viimeistään 31.12.2023:
- Sähköisesti osoitteessa https://q.surveypal.com/muistitietokerays
- Postitse osoitteeseen: Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö, Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25, 60100 Seinäjoki.
- Sähköpostitse: saijaleena.rantanen@uniarts.fi
- Puhelimitse: Saijaleena Rantanen 040 710 4200
Jos lähetät tietosi postitse, merkitse kuoreen tunnus “Muistitietokeräys” ja liitä mukaan yhteys- ja taustatietosi sekä lupa aineiston arkistoimiseen Siirtolaisuusinstituutin arkistoon. Tarvittaessa voit käyttää tätä tulostettavaa lomaketta tarvittavien tietojen kirjaamiseksi.
Lisätiedot:
Saijaleena Rantanen
Kulttuurisen musiikintutkimuksen professori (ma.)
saijaleena.rantanen@uniarts.fi
puh. 040 710 4200