Sibelius-Akatemia ja Royal Conservatoire of Scotland kehittävät orkesterikoulutustaan yhdessä

Kumppanuus tähtää aitoon ja pitkäjänteiseen yhteistyöhön monella eri tasolla.

Royal Scottish Academy of Musicin vaskiopiskelijat vierailivat Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2022.

Suomalais-skotlantilainen yhteistyö on tarjonnut jo monenlaisia verkostoitumisen ja kohtaamisen mahdollisuuksia niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin. Kesällä 2022 SIbelius-Akatemian kapellimestariopiskelija Erle Kont vieraili Skotlannissa Martyn Brabbinsin mestariluokalla ja pääsi johtamaan BBC Scottish Symphony Orchestraa. Kesäkuussa 2023 saman kokemuksen Skotlannissa saa toinen kapellimestariopiskelijamme Mateusz Gwizdalla. 

Lokakuussa 2022 kaksitoista vaskipuhaltajaa Royal Conservatoire of Scotlandista John Loganin johdolla osallistui Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin harjoituksiin ja konserttiin. Logan myös vieraili johtamassa Academy Brass –kokoonpanoa viime maaliskuussa. Logan on erityisesti brittiläisen vaskisoitinmusiikin asiantuntija. 

Vastavuoroisesti parikymmentä Sibelius-Akatemian jousisoitinopiskelijaa suuntaa huhtikuussa 2023 Glasgow ́hun osallistumaan RCS:n sinfoniaorkesterin opintojaksolle. Vierailu huipentuu Martyn Brabbinsin johtamaan konserttiin Glasgow’n kaupungintalon konserttisalissa 1.5.2023. 

Ei ”showcase” vaan aitoa arjessa oppimista 

Orkesteritoiminta on Sibelius-Akatemian toimintaa poikkileikkaavaa koulutusta, jossa klassisen musiikin instrumenttiopiskelijat pääsevät työskentelemään osana sinfoniaorkesteria ja muita kokoonpanoja pitkälti työelämää vastaavissa olosuhteissa. 

RCS:n ja Sibelius-Akatemian kolmivuotisen yhteistyön keskiössä on verkostoituminen ja muilta oppiminen. Yhdessä tutustutaan siihen, mitä opiskelijan arki kummassakin oppilaitoksessa on; miten sinfoniaorkesterissa harjoitellaan, minkälaisin resurssein toimitaan ja miten opintoja suunnitellaan.  

”Opiskelijamme valmistuvat jatkuvasti kansainvälistyville työmarkkinoille ja tavoitteemme on kasvattaa heitä navigoimaan globaalissa työympäristössä. 
Tällaisella yhteistyöllä voimme tarjota heille kokemuksia erilaisten kapellimestarien, taiteilijoiden, opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa työskentelemisestä jo opintojen aikana”, toteaa kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Sakari Oramo.  

Kumppanuus ei olekaan erillinen tapahtuma tai opintojakso, vaan siinä tähdätään aitoon arjen yhteistyöhön ja oppimiseen kaikilla tasoilla. Siksi opiskelijoiden ja opettajien lisäksi huhtikuiseen Skotlannin-vierailuun osallistuu myös hallintohenkilöstön edustajia. Tavoitteena on, että oppilaitokset oppivat toisiltaan myös esimerkiksi siitä, miten orkesteriopinnot ja tuotanto on organisoitu. Vertaisoppiminen lisää myös Sibelius-Akatemian henkilöstön ammattitaitoa. 

Projektia tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö, joka tukee korkeatasoista kansainvälistä tutkimusta sekä taidetta ja kulttuuria. Säätiö muun muassa myöntää apurahoja, palkintoja ja tukia sekä tukee tutkimusprojekteja alan laitoksissa Suomessa ja ulkomailla. 

Lisätiedot

Nina Lackman
nina.lackman@uniarts.fi