SibaRecordsin uusi julkaisu tarjoaa ranskalaisen modernismin harvinaisia pianohelmiä

Eveliina Sumelius-Lindblomin toinen soolopianoalbumi Silent revolution – French modernism and zone of colours julkaistiin maaliskuussa 2023.

Sumelius-Lindblomin levylle valikoitui uudenlaisia harmonioita ja sointivärejä harjoittaneiden Erkki Melartinin sekä Olivier Messiaenin ja hänen oppilaansa Tristan Murail’n teoksia.

Levyn nimi ”Hiljainen vallankumous” viittaa harvemmin esitettyyn ja levytettyyn 1900-luvulla sävellettyyn pianomusiikkiin, joka suuntaa katseensa kohti modernistisen suuntauksen itsenäisiä, ajattomia ja kestäviä musiikillisia innovaatioita. Muita kantavia teemoja ovat Messiaenin ja Melartinin musiikin filosofinen ja uskonnollinen monimuotoisuus ja 1920-luvun ”kadonnut musiikillinen aikakausi”.

Julkaisu on osa Eveliina Sumelius-Lindblomin syksyllä 2022 valmistunutta taiteellista tohtorintutkintoa, jossa hän syventyi 1920-luvun ranskalaisen modernismiin, kuten Les Six -ryhmän, Eric Satien, Igor Stravinskyn ja Olivier Messiaenin varhaiseen piano-ohjelmistoon.

”Taiteellisella tutkimuksella voidaan myös kattaa sellaisia tutkimuksen osa-alueita, joita on vaikea kielellä tavoittaa,” Sumelius-Lindblom kertoo. 

Tutustu levyyn Spotify-suoratoistopalvelussa

Katso mitä levyn tuottaja, äänittäjä ja Eveliina Sumelius-Lindblom kertovat prosessista.

Tutustu Eveliina Sumelius-Lindblomiin

Eveliina Sumelius-Lindblom on profiloitunut urallaan uutta luovaksi, tutkivaksi pianotaiteilijaksi. Hänen toiminnalleen tunnusomaista on tinkimätön omistautuminen kulloinkin esitettävälle ohjelmistolle ja sen esteettisille taustoille. Sumelius-Lindblomin ura on rakentunut säännölliselle konserttitoiminnalle, kansainvälisiin kilpailuihin ja tapahtumiinosallistumiselle sekä erilaisten tallenteiden äänittämiselle.

Sumelius-Lindblom on tullut tunnetuksi myös vaativan aikamme musiikin, kuten Seppo Pohjolan teosten kantaesittäjänä ja hän on myös tehnyt säännöllisesti kantanauhoituksia Yleisradiolle. Taiteellisen toiminnan lisäksi Sumelius-Lindblom on noteerattu kansainvälisesti lupaavana nuorena tutkijana ja hänen viimeisin julkaisunsa (Springer Publication, 09/2022) koskee Stravinskyn neoklassisen kauden erityispiirteitä Theodor W. Adornon musiikkifilosofian ja pianistin näkökulmista. Viime vuosina Sumelius-Lindblom on tehnyt aktiivisesti radioäänityksiä ja striimattuja luentokonsertteja erilaisiin verkkotapahtumiin. Lisäksi hän toimii Sibelius-Akatemian Musiikkia ja filosofiaa -luentokonserttisarjan suunnittelu- ja tuotantotehtävissä. Pro Musica -säätiö palkitsi Sumelius-Lindblomin pitkäjänteisestä taiteellista työstään vuonna 2021.