Saastamoisen säätiön rahoitus vahvistaa analogisen kuvan tutkimusta – Kerstin Schroedinger aloittaa yliopistotutkijana
Käynnistyvä tutkimusprojekti paneutuu analogisen kuvan vaikutuksiin digitaalisen kuvan aikakaudella. Projektin mahdollistamaan kolmevuotiseen yliopistotutkijan tehtävään on valittu taiteilija-tutkija Kerstin Schroedinger.
Filosofian tohtori Kerstin Schroedinger on valittu kolmivuotiseen yliopistotutkijan tehtävään Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan. Schroedinger aloittaa tehtävässään 1.5. Valintaperusteina olivat Schroedingerin kattava kokemus tutkimuksellisesta taiteellisesta työskentelystä, aktiivinen julkaisutoiminta, kiinnostus opetukseen ja ohjaukseen sekä lupaava tutkimussuunnitelma, joka käsittelee analogisen ja digitaalisen kuvan tekniikoiden rajapintoja.
Kerstin Schroedinger (s. Trier, Saksa) on taiteilija-tutkija, joka työskentelee elokuvan, videon, performanssin ja äänen parissa. Hänen historialähtöinen praktiikkansa kyseenalaistaa kuvantuotannon tavat, historian suoraviivaisuuden ja representaation ideologiset olettamat. Aiemmin Schroedinger on toiminut muun muassa vierailevana lehtorina Münchenin taideakatemiassa ja Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa sekä avustavana professorina Zürichin taideyliopistossa. Schroedingerin teoksia on ollut esillä lukuisissa nykytaidemuseoissa ja -tapahtumissa ympäri maailman (ml. MoCA Toronto, Whitney Museum of American Art, Istanbul Biennial) ja hän on osallistunut kansainvälisille elokuvafestivaaleille mm. Berliinissä ja Torontossa.
Saastamoisen säätiö mahdollistaa vuoden 2024 alussa käynnistyneen analogisen kuvan vaikutuksia digitaalisen kuvan aikakaudella tutkivan hankkeen 180 000 euron rahoituksella. Analogisilla menetelmillä tarkoitetaan projektissa sekä valokuvaa että liikkuvaa kuvaa ja niihin liittyvää taiteellista työskentelyä, jossa valoherkät materiaalit toimivat kuvan tuottamisen alustana. Tutkimusprojektissa tarkastellaan valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa analogisten ja digitaalisten teknologioiden rajapinnoilla. Uusi tutkimusalue vahvistaa alan kansainvälistä huippuosaamista Taideyliopistossa. Uusi tutkimusalue vahvistaa alan kansainvälistä huippuosaamista Taideyliopistossa.