Residenssijakso ulkomailla tuo aikaa uuden luomiseen ja verkostoitumiseen

Saastamoisen säätiön tiloissa Helsingin keskustassa onniteltiin elokuun lopussa kahta vastavalittua residenssistipendiaattia, Joonas Hyvöstä ja Olli Kerästä. Samalla juhlistettiin Kuvataideakatemian ja säätiön kolmivuotista yhteistyötä, jossa on edistetty nuorten taiteilijoiden kansainvälistä uraa mentoroinnin, luentojen ja ulkomaisten residenssien voimin.

Alumnit Olli Keränen ja Joonas Hyvönen.
Petri Summanen

Joonas Hyvönen (s. 1990) suuntaa syyskuussa Maastrichtissa Alankomaissa sijaitsevaan Van Eyck Akademin residenssiin vuodeksi. Viime jouluna kuvataiteen maisteriksi valmistunut Hyvönen työskentelee pääasiassa digitaalisen median parissa, ja pohtii muun muassa muutoksia, joita digitaalinen teknologia aiheuttaa yhteiskunnassa ja yksilön elämässä. Tulevalta residenssijaksoltaan Hyvönen kertoo odottavansa ennen kaikkea vapautta.

”Kun olen ollut samanaikaisesti töissä ja kahdessa koulussa (Kuvataideakatemia ja Helsingin yliopisto), tuntuu hienolta kun residenssissä voin keskittyä vain yhteen asiaan, vaikkapa aikaa vievään 3D-animaatiotyöskentelyyn. Uusi ympäristö ja uudet kontaktit innostavat.”   

Kansainvälisyyteen Joonas Hyvönen on saanut hyvää tuntumaa jo opiskeluaikana. Hän oli yksi kahdestatoista Kuvataideakatemian maisteriopiskelijasta, jotka valittiin Saastamoisen säätiön tukeman mentorointiohjelman pilottiin vuonna 2015. Kaksivuotisessa ohjelmassa hänen mentorinaan toimi kansainvälisesti arvostettu nykytaiteilija Ahmet Ôgut.

New Yorkissa toimivaan International Studio and Curatorial Program:in (ISCP) residenssiin valittu Olli Keränen (s. 1979) lähtee valtameren yli puoleksi vuodeksi tammikuussa. Alun perin kuvanveistäjäksi valmistunut Keränen on yksi taiteilijavetoisen SIC-gallerian perustajista. Residenssijaksollaan Keränen toivookin luovansa uusia kontakteja, erityisesti SIC-gallerian ja New Yorkissa toimivien gallerioiden välille. Suhteiden rakentamiseen on luvassa apua ISCP:n residenssiohjelman henkilökunnalta.

”New York on ammatillisesti tärkeä paikka”, Keränen kiteyttää.

Omassa taiteellisessa työssä Kerästä kiehtovat eri medioiden välillä sijaitsevat kartoittamattomat alueet, medioiden välillä hyppiminen ja jopa oman tekijäidentiteetin rikkominen. ”Luisun helposti kuvanveiston ja tuotesuunnittelun välimaastoon”, hän toteaa.   

Residenssistipendiä saattoivat hakea kaikki alle 40-vuotiaat Kuvataideakatemiasta valmistuneet alumnit. Esikarsinnan teki Kuvataideakatemian ja ulkopuolisten kuvataidealan asiantuntijoiden muodostama raati. Lopullisen valinnan residenssitaiteilijasta teki raadin ehdotuksen perusteella kummankin vastaanottavan residenssin johto. Stipendi sisältää muun muassa edestakaiset matkat, studion, työpajat ja tapahtumat sekä avustuksen majoitukseen ja elinkustannuksiin.

Taustaa 

Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön residenssikumppanit vuosina 2015–2018 ovat Jan van Eyck Akademi ja ISCP – International Studio & Curatorial Program.  Lisäksi Rijksakademie van Beldeende Kunsteniin Amsterdamisssa on varattu mahdollisuus stipendiin mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi residenssiohjelmaan.

Stipendiaatit ISCP:n residenssissä:

Bita Razavi kevät 2017

Tuomas A. Laitinen syksy 2016

Aleksi Kraama (ent. Linnamaa) 2015

Olli Keränen kevät 2018

Stipendiaatit Jan van Eyck Akademin residenssissä:

Maria Pääkkönen 2016-2017

Meri Linna 2015-2016

Joonas Hyvönen 2017-2018