Rehtori Kaarlo Hildén: ”Meillä on yliopistoyhteisönä velvollisuus luoda hyvää arkea ja tulevaisuudenuskoa vahvistavia kokemuksia”
Taideyliopiston uusi lukuvuosi käynnistyi 12. syyskuuta 2024. Avajaispuheissa nostettiin yhteisöllisyyden merkitystä sekä kulttuurialan tulevaisuuden haasteita. Avajaisissa julkistettiin myös yliopiston vuoden alumnit.
Velvollisuutena luoda opiskelijoille tulevaisuudenuskoa
Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén nosti avajaispuheessaan yliopistoyhteisön merkityksen tulevaisuudenuskon luomisessa.
”Meillä on yliopistoyhteisönä kyky ja velvollisuus luoda hyvää arkea sekä yhteisöllisyyttä, elämäniloa ja tulevaisuudenuskoa vahvistavia kokemuksia – sekä itsellemme että muille. Ilman niitä emme pysty huolehtimaan omasta ja toistemme kyvystä toimia tärkeiksi kokemiemme asioiden puolesta”.
Hildén nosti myös esille huolen kulttuurialan tulevaisuudesta, kun leikkaukset uhkaavat taiteen ja kulttuurin tarjoamia henkisen hyvinvoinnin palveluita.
”Vuosikymmeniin ei ole käyty perusteellista yhteiskunnallista keskustelua kulttuurista. Nyt jos koskaan sellaista tarvitaan, kun kulttuuripoliittinen selonteko on lausuntokierroksella samaan aikaan rajujen leikkausten kanssa”.
Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sara Koiranen korosti puheessaan yhteisön merkitystä ja pysähtymisen tärkeyttä.
”Harva yhteisö on sellainen, jota rakastat kaikesta sydämestäsi ja jonka kanssa olet kaikesta samaa mieltä”.
Koiranen korosti, että Taideyliopiston yhteisö voi kuitenkin olla paikka, jossa opiskelijat voivat oppia paitsi taiteesta myös itsestään ja toisistaan, ja löytää voimia kohdata ulkomaailman haasteet.
Vuoden alumnit erottautuvat näkemällä toisin ja löytämällä uusia taiteen tekemisen tapoja ja yhteyksiä
Avajaistilaisuudessa julkistettiin Taideyliopiston vuoden alumnit, jotka ovat Sofia Haapamäki, Jakob Höglund ja Maija Kauhanen.
Taideyliopiston rehtorin Kaarlo Hildénin mukaan tunnustuksen tarkoituksena on tehdä taidekoulutus näkyväksi ja käydä keskustelua siitä, miten Taideyliopisto ja sen alumnit näkyvät ja vaikuttavat yhteiskunnassa.
”Tänä vuonna Vuoden alumneiksi valittiin nuoria tekijöitä, jotka erottautuvat näkemällä toisin ja löytämällä uusia taiteen tekemisen tapoja ja yhteyksiä. Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa, ja haluamme kiinnittää huomiota siihen, miten eri tavoin taide vaikuttaa muuttuvassa yhteiskunnassamme”, sanoo Hildén.