Opintojaksoja ja tutkimushankkeita ekologisen kestävyyden teemoista
Artikkeli on osa Taideyliopiston ympäristöohjelmaa. Tähän on koottu esimerkkejä, miten ekologiset kysymykset näkyvät opetus, tutkimus ja taiteellisessa toiminnassamme.
Taideyliopiston eri akatemioissa on toteutettu ja toteutetaan parhaillaan lukuisia kursseja ja tutkimushankkeita, jotka käsittelevät ekologisia kysymyksiä eri näkökulmista ja/tai joiden toteutustavat noudattavat kestävän toiminnan periaatteita. Tässä joitain esimerkkejä:
- Teatterikorkeakoulussa valo- ja äänisuunnittelun sekä lavastuksen koulutusohjelmissa opetussuunnitelmassa on maisteriopiskelijoille suunnattu Ekologisesti kestävämpi näyttämö -opintojakso. Ensimmäinen toteutus järjestettiin vuonna 2022 nimellä Ekologisesti kestävä näyttämö yhteistyössä kolmen koulutusohjelman sekä Teatterikorkeakoulun taiteellisen toiminnan palveluiden kanssa.
- Valosuunnittelun professori Tomi Humalisto ja esityssuunnittelun lehtori Raisa Kilpeläinen ovat toimittaneet kirjan Sustainable Choices – Potentials and Practices in Performance Design. Kirja julkaistiin Teatterikorkeakoulun kustantamana sähköisenä kesäkuussa 2023 ja painettuna joulukuussa 2023. Kirja on Teatterikorkeakoulun kustantama ja se löytyy Taideyliopiston julkaisuarkisto Tajusta sekä Unicontent-verkkokirjakaupasta.
- Sibelius-Akatemiassa on käynnissä vuosina 2022–2023 ArsADAPT-kurssi, joka toteutetaan yhteistyössä ADAPT-hankkeen (Adaptation and Resilience for Sustainable Growth, 2018–2023) tutkijoiden kanssa.
- Sibelius-Akatemian luotsaama kansainvälinen Music Education, professionalism, and eco-politics –hanke (2021–2025), joka käsittelee musiikkikasvatuksen ammattilaisten vastuuta systeemisten kriisien aikakaudella.
- Tutkija Samir Bhowmikin käynnistämä Terra-Performing-hanke (2022–2027) käsittelee ekstraktivismia esitystutkimuksen, humanistisen ympäristötutkimuksen ja mediatutkimuksen keinoin.