Oopperasampo tarjoaa uudenlaisen tavan tutustua suomalaisen oopperan historiaan
Oopperasampo on uusi semanttinen tiedonhaun portaali, jonka avulla oopperan ystävät ja tutkijat voivat etsiä, selata ja analysoida Suomessa vuosina 1830–1960 esitettyihin ooppera- ja musiikkiteatteriesityksiin liittyvää tietoa.
Oopperasammon tietosisältö on peräisin Sibelius-Akatemian Reprises-tietokannasta, mutta linkitetyn datan sampo-järjestelmässä tietojen älykkäät haku- ja selailuominaisuudet ovat monipuolisemmat ja aineistoja voidaan analysoida ja visualisoida digitaalisten ihmistieteiden menetelmillä. Oopperasampo sisältää tietoja musiikkiteatteriesityksiin liittyvistä henkilöistä, teoksista, roolihahmoista ja esityspaikoista. Oopperasammosta voi esimerkiksi etsiä, mitä rooleja tietty laulaja on uransa aikana esittänyt, missä ja koska tiettyä oopperaa on Suomessa esitetty tai ketkä kaikki ovat lavoilla tulkinneet tiettyä roolihahmoja
”Olen iloinen tästä Aalto-yliopiston kanssa tehdystä digihankkeesta! Sen avulla musiikintutkijat ja kaikki esittämiskulttuurista kiinnostuneet pääsevät entistä helpommin tiedon lähteelle. Ja ennen kaikkea: se nostaa esittäjät ja heidän karriäärinsä esiin. Oopperahan ei ole vain säveltäjien taidetta”, kertoo Taideylipiston Sibelius-Akatemian esittävän taiteen tutkimuksen professori Anne Kauppala.
Oopperaesitykset mukaan ”sampojen” ketjuun
Oopperasampo-hanke on Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston tutkimushanke, jota Aallon puolella on johtanut tietotekniikan professori Eero Hyvönen, joka toimii myös Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskuksen (HELDIG) johtajana. Hankkeessa Reprises-tietokannasta luotiin avoimen datan palvelu ja semanttinen portaali, jossa aineistoja voidaan hakea, selata ja analysoida digitaalisten ihmistieteiden keinoin. Datan muunnosten yhteydessä aineistoja rikastettiin muiden Sampo-järjestelmien ja tietolähteiden avulla sekä uutta tietoa päättelemällä.
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo) on julkaissut verkossa useita muitakin digitaalisten ihmistieteiden ”sampoja” tutkijoiden ja laajemman yleisön käytettäväksi. Sampojen teknisenä perustana on semanttisen webin teknologioihin ja linkityn datan ideaan perustuva Sampo-malli ja Sampo-UI ohjelmointikehys käyttöliittymien toteuttamista varten. Oopperasampo-projekti alkoi 1.1.2023. Sampo-sarjan datapalveluita ja semanttisia portaaleja on esitelty sivulla Sampo Model and Series of Semantic Portals.
”Oopperasampo ulottaa Sampo-järjestelmien sarjan ja suomalaisen linkitetyn avoimen datan semanttisen verkoston uudelle sovellusalueelle, musiikin ja musiikkiesitysten historiaan. Järjestelmä liitetään osaksi Suomen Akatemian rahoittamaa kansallista tutkimusinfrastruktuuria FIN-CLARIAH”, kertoo Aalto-yliopiston tietotekniikan professori Eero Hyvönen, joka toimii myös Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskuksen HELDIG johtajana.
Oopperasampo otetaan käyttöön 25.10.2023 Musiikkitalossa järjestettävässä julkistustilaisuudessa.
Projektiryhmä
- Eero Hyvönen (vetäjä, Aalto ja HELDIG-keskus)
- Heikki Rantala (Aalto)
- Annastiina Ahola (Aalto)
Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa & Historiafoorumissa:
- Anne Kauppala (vetäjä, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia)
- Outi Parkkila (Taideyliopisto)
- Anne Piirainen (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia)
Lisätietoja
Professori Anne Kauppala
anne.kauppala@uniarts.fi
Professori Eero Hyvönen
eero.hyvonen@aalto.fi