Nathan Riki Thomson Global Music and Community Engagement -professoriksi Sibelius-Akatemiaan
Australialaissyntyinen Nathan Riki Thomson on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ensimmäiseksi Global Music and Community Engagement -professoriksi.
Aineryhmän taiteellisen työn ja tutkimuksen kehittämisen lisäksi professuurin tavoitteena on laajentaa ja syventää Taideyliopiston opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua kulttuurienväliseen vuoropuheluun ja yhteistyöhön sekä taiteelliseen aktivismiin maailmanlaajuisesti. Uusi professuuri käynnistyy elokuussa 2022.
Nathan Riki Thomson valmistui vuonna 2021 musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta, jossa hän on toiminut lehtorina vuodesta 2014 ja Global Musicin ainejohtajana vuodesta 2020. Ennen Sibelius-Akatemiaa Thomson on opettanut kymmenen vuotta maineikkaassa lontoolaisessa Guildhall School of Music and Dramassa, viisi vuotta kansainvälisissä kouluissa ja yhteistöissä muun muassa Tansaniassa ja Sambiassa sekä toteuttanut kulttuurienvälisiä taiteellisia projekteja ympäri maailmaa.
Nathan on kontrabasisti ja multi-instrumentalisti, joka on esiintynyt maailmanlaajuisesti eri musiikki- ja kulttuuritaustoista tulevien muusikoiden kanssa vuodesta 1994. Tällä hetkellä hän työskentelee esiintyvänä ja levyttävänä muusikkona eri yhtyeissä sekä duona pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Adriano Adewalen kanssa. Thomson on myös julkaissut useita äänitteitä vuodesta 1998 lähtien, mukaan lukien äskettäinen sooloalbumi Resonance, jonka on julkaissut Siba Records / NAXOS.
Professorin keskeisiin tehtäviin kuuluvat Global Music -koulutuksen taiteellisten, pedagogisten ja tutkimuskäytäntöjen ja tohtorikoulutuksen kehittäminen, paikallisten ja globaalien yhteisöprojektien käynnistäminen sekä uuden Centre for Global Music and Community Engagement -keskuksen johtaminen. Professuurin tavoitteena on laajentaa ja syventää Taideyliopiston opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua kulttuurienväliseen vuoropuheluun, yhteistyöhön, yhteisöllisyyteen ja taiteelliseen aktivismiin. Professuuri on kokoaikainen ja viisivuotinen. Määräaikaan mennessä tehtävää haki 16 henkilöä.
Uusi professuuri vahvistaa ainutlaatuisen koulutusohjelman yhteiskunnallista roolia
Sibelius-Akatemian Global Music -koulutus perustettiin kymmenen vuotta sitten maisteriohjelmaksi. Nyt itsenäisenä aineryhmänään se tarjoaa ainutlaatuisen alustan kouluttaa uuden sukupolven maailmaa muuttavia, erilaisista taustoista tulevia globaaleja muusikoita. Opiskelijat kartuttavat osaamistaan esiintyjinä, yhteistyökumppaneina, aktivisteina, taiteellisina tutkijoina ja yhteisön osallistajina. Siksi Global Music ei ole genre, vaan tapa olla taiteilijana moniarvoisessa, kansojen, ympäristöjen ja paikkojen välistä vuoropuhelua etsivässä maailmassa. Kulttuurienvälisen vuoropuhelun ja yhteistyön avulla opiskelijat laajentavat ja syventävät muusikkouttaan ja luovuuttaan, rakentavat globaalin kansalaisuuden tunnetta ja tuottavat rajoja rikkovaa uutta musiikkia.
Aineryhmässä tehdään taidetta yhteistyössä yhteiskunnan eri toimijoiden kuten pakolaiskeskusten, maahanmuuttajayhteisöjen, koulujen, vankiloiden ja syrjäytyneiden yhteisöryhmien kanssa Suomessa ja maailmalla. Yhteisöllinen toiminta sisältää ajatuksen taiteellisesta aktivismista. Opiskelijoita rohkaistaankin osallistumaan taiteen luomiseen vastauksena ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ja ympäristökysymyksiin.
Thomson näkee tulevaisuuden ammattimuusikot taiteilijoina, jotka työskentelevät jatkuvassa dialogissa äänen, äänimateriaalin, ihmisten ja tilan kanssa.
Keväällä 2022 yksityinen yhdysvaltalainen lahjoittaja Elsa Brule teki koulutusohjelmalle miljoonan dollarin lahjoituksen, jonka tavoitteena on laajentaa yhteistyöhankkeita Suomessa ja maailmalla. Lahjoitus on mahdollistanut myös professuurin perustamisen. Yhteistyöprojekteista rakentuu huippuosaamisen keskus, Elsa Brule Center for Global Music and Community Engagement.
Lisätietoja
Taideyliopiston dekaani Kaarlo Hildén
kaarlo.hilden@uniarts.fi
Nathan Riki Thomson
nathan.thomson@uniarts.fi