Musiikin tohtoriopinnot avanneet monitahoisia urapolkuja 2000-luvun alussa tohtoroituneille

Uudessa artikkelikokoelmassa musiikin tohtorit kertovat kokemuksiaan elämästä tohtoroitumisen jälkeen.

Kuva: Lassi Rajamaa

Mihin Sibelius-Akatemiasta 10-20 vuotta sitten valmistuneet musiikin tohtorit ovat käyttäneet osaamistaan työmaailmassa? Sibelius-Akatemian tuoreessa julkaisussa yhdeksän 2000-luvun alussa valmistunutta musiikin tohtoria kertoo kokemuksistaan. Musiikin vierestä. Tohtorin töitä ja tutkijan elämää -kokoelman artikkeleissa he kuvailevat ammatillista toimintaa ja ihmisenä kasvamista, näkökulmia, ajatuspolkuja ja mielen maisemia, joita heille on vuosien kuluessa avautunut.

Jatko-opinnot tarjonneet eväitä opetuksen uudistamiseen ja uusia mahdollisuuksia
taiteelliseen tekemiseen

Musiikin tohtorinkoulutuksen tultua mahdolliseksi 1980-luvulla Sibelius-Akatemia on vähitellen rakentunut omaleimaiseksi musiikintutkimuksen instituutioksi, jossa tohtorintutkinnot ovat itsestään selvä osa koulutusta. Valmistuneiden tohtorien asema musiikintutkijoiden kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa on vahvistunut ja mahdollisuudet tutkimuksen jatkamiseen tohtorintutkinnon jälkeen ovat parantuneet.

Nyt julkaistavan tuoreen artikkelikokoelman kirjoittajista suuri osa kuitenkin jatkoi valmistumisen jälkeen samoissa tai saman kaltaisissa musiikkiin liittyvissä tehtävissä Sibelius-Akatemian ulkopuolella kuin ennen tohtoroitumista. He ovat löytäneet mahdollisuuksia kunnianhimoisten taiteellisten projektien toteuttamiseen, uudistaneet opetusta, ohjanneet ja arvioineet opin- ja taidonnäytteitä ja kouluttaneet uusia tutkijoita. Monet ovat toimineet myös musiikkialan johtotehtävissä. Sadat opiskelijat ja monet instituutiot ovat hyötyneet heidän osaamisestaan, näkökulmiensa moninaisuudesta ja vaihtoehtoisten ajattelutapojen kirjosta.

Musiikin vierestä. Tohtorin töitä ja tutkijan elämää -artikkelikokoelma koostuu johdannosta, yhdeksästä artikkelista ja Lassi Rajamaan piirroskuvituksesta. Kirjoittajat ovat Anneli Arho, Leena Heikkilä, Kaija Huhtanen, Soila Jaakkola, Päivi Järviö, Annikka Konttori-Gustafsson, Tuomas Mali, Leena Unkari-Virtanen ja Marja Vuori. Artikkelikokoelma on itsenäinen jatko-osa vuonna 2002 julkaistulle Musiikin vierestä. Polkuja tekemisestä tutkimiseen -artikkelikokoelmalle.

Lisätiedot

Päivi Järviö
paivi.jarvio@uniarts.fi

Arho, Anneli & Järviö, Päivi 2023. Musiikin vierestä. Tohtorin töitä ja tutkijan elämää.
Sibelius-Akatemian julkaisuja 23.
Helsinki: Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.

Julkaisua myy Ostinato.