Mitä esityksiä tekemällä tutkiminen tarkoittaa? – Uutuuskirja avaa näkökulmia esitystutkimukseen suomeksi 

Miten tehdä esityksellä? -kirja on ostettavissa myös Taideyliopiston Unicontent-verkkokaupasta.

Yksi artikkelikokoelman kirjoittajista on taiteilija-tutkija Pilvi Porkola. Keväällä 2024 hän järjesti keskustelusarjan, joka tapahtui sohvalla eri puolilla Helsinkiä. Kuva: Salla Salin

Vastapainolta on juuri ilmestynyt kirja Miten tehdä esityksellä? Näkökulmia esityksen monimuotoisuuteen. Kirjan on toimittanut yliopistonlehtori Hanna Järvinen Teatterikorkeakoulusta ja muut kirjoittajat ovat taiteilija-tutkijat Annette Arlander, Tero Nauha ja Pilvi Porkola. 

Teos haastaa lukijansa ajattelemaan esitystä ennen kaikkea suomen kielellä ja suhteessa esitystutkimukseen, taiteelliseen tutkimukseen ja esityksellä tutkimisen metodologiaan. Sen johdanto ja kuusi artikkelia lähestyvät esitystutkimusta eri suunnilta, muun muassa tanssihistorian, performanssifilosofian, feministisen teorian ja taiteellisen tutkimuksen näkökulmista.

Kirja tarkastelee esitysten tekemisen ehtoja, muotoja ja päämääriä. Se ei tarjoa yhtä määritelmää, vaan sen kautta yritetään löytää tapoja tehdä asioita esityksellä yhdessä, kunnioittaa lähestymistapojen erilaisuutta ja säilyttää näkemysten moninaisuus.

Kirjan neljä kirjoittajaa tarjoavat kukin oman näkökulmansa siihen, mitä esityksellä tekeminen ja esityksiä tekemällä tutkiminen voi tarkoittaa.