Kuvataideakatemian näyttelyt kesällä 2023

Kesäkauden näyttelyissä on esillä taidekentällä ajankohtaiset ekologiset teemat sekä pohdinnat taideteoksen luonteesta tapahtumana ja nykytaidenäyttelystä diskursiivisena tilana.

Juustonpala sen ylle taittuneen puisen katoksen alla.
Kuva: Lina Hermanns

Kuvataideakatemian näyttelytiloissa tapahtuu myös kesällä. Ainostaan heinäkuussa näyttelytilat ovat yleisöltä suljettu.

Ympäristödata uudistaa taiteellista tutkimusta

Ekologiset teemat ovat hyvin ajankohtaisia taidekentällä. As You May Sense – Environment, Data, Contamination -näyttelyssä lähestytään affektiivisten ja aistimellisten ympäristöjen kysymyksiä kaupunkiympäristössä ja laajemmassa ekologisessa kontekstissa. Näyttely on osa Taideyliopiston Tutkimuspaviljongin ohjelmaa ja se järjestetään Kuvataideakatemian Myllyssä 13.6.–2.7. 

Aihepiiriä käsiteltiin tutkija Samir Bhowmikin ja professori Jussi Parikan vetämällä Ecological thinking -kurssilla dataan nojautuen. ”Ympäristödata on kuin avautuva ovi toisenlaiselle tavalle katsoa. Tavallisesti Kuvataideakatemiassa ei käsitellä satelliittidataa tai kaukokartoitusta. Taiteelliselle tutkimukselle tässä on mahdollisuus uusille aluevaltauksille”, Samir Bhowmik sanoo. Lue lisää kurssin teemoista Bhownikin ja Parikan haastattelusta.

Näyttelyn taiteilijat ovat Frank Brümmel, Bruno Caldas, Saara Hannula, Leena Kela (yhdessä Heini Ahon ja Eero Yli-Vakkurin kanssa), Lauri Lähteenmäki, Orla Mc Hardy, Heini Nieminen, Antti Nyyssölä, Ville Raasakka, Johanna Sulalampi ja Qiong Zhang.

Taideteos tapahtumana ja näyttely tekstinä

Kesätauon jälkeen torstaina 3.8. vietetään kahden uuden näyttelyn avajaisia ja näyttelyt jatkuvat 27.8. asti.

Kuva/Tilan Yhtäkiä-ryhmänäyttely paneutuu taideteokseen tapahtumana. Näyttelyssä pohditaan minkälainen on taideteoksen tapahtuma ja miten se eroaa taidenäyttelyn tapahtumisesta erityisesti silloin kun teoksen lähtökohdat ovat esityksellisiä tai osallistuvia. Näyttelyn nimi, yhdellä koolla kirjoitettuna, luo lähtöasetelman, joka kuvastaa hämmästystä ja yllätystä mutta on avoin myös epämääräisyydelle ja tapahtuman tulkinnan epäonnistumiselle.

Näyttelyn teokset luotaavat taideteoksen materiaalisuuteen liittyviä kestollisia kysymyksiä, kuten miten teos tapahtuu kokemuksen kannalta ja millainen voi olla teoksen elinkaari. Huomion saavat myös yhtäkkisyyden sisältämät mahdollisuudet. Lue lisää Yhtäkiä-näyttelystä verkkosivuilta.

Näyttelyn työryhmässä on osallistujia Kuvataideakatemiasta ja mukaan kutsuttuja tekijöitä. Taiteilijat ovat Bebetton (Jani Anders Purhonen ja Eeva Rönkä), Milja Havas, Hermanni Härmälä, Lina Herrmans, Aarne Kivelä, Lassi Kontiainen, David Nabel, Aala Nyman, Sara Rantanen ja Samuel Thompson-Plant. Kuraattorit ovat Nimco Kulmiye Hussein ja Joonas Pulkkinen.

Kuva/Tilaan kuuluva pieni galleriatila on saanut nimen Tasku. Elokuussa Taskussa on esillä näyttely Anywhere in no-time/Nowhere all the time, joka on tekijöidensä sanoin ”tekstuaalinen tapahtuma, jonka voi purkaa osiin, jotka itsessään palautuvat aina jonnekin muualle”.

Anywhere in no-time/Nowhere all the time muotoutuu kielellisesti ja toteutuu itsessään tekstinä. Tällöin teksti kiinnittyy myös tilaan ja paikkaan. Se voi olla näkyvillä merkkeinä fyysisesti tilassa; paperilla, seinillä ja äänenä. Toisaalta se määrittyy myös immateriaalisesti; instituutioiden ja infrastruktuurien hiljaisten ohjausten kautta sekä teoreettisina ja konseptuaalisina lähtökohtina. Lue lisää näyttelystä verkkosivuilta.

Kuva/Tila ja Tasku, Sörnäisten rantatie 19, 00530 Helsinki. Avoinna ti–su 11–18 (suljettu juhannuksena 23.–25.6.). Vapaa pääsy. kuvatila.uniarts.fi