Kuva/Tilan syksyssä Kandinäyttely, pelkoja, hellyyttä, palaamisia ja tilallisuutta

Taideyliopiston Kuvataideakatemian näyttelysyksyn polkaisee käyntiin 13. syyskuuta avautuva Kandinäyttely. Myöhemmin syksyllä Mylly-rakennuksen näyttelytiloissa nähdään kaksi temaattista ryhmänäyttelyä ja kaksi yksityisnäyttelyä.

Kandinäyttely 2024 koostuu 24:n Kuvataideakatemian opiskelijan teoksista, jotka valloittavat Mylly-rakennuksen ensimmäisen kerroksen 13.9.–6.10. Näyttelytiloihin on installoitu erilaisin materiaalein valmistettuja maalauksia, taidegrafiikkaa, ääntä, sanoja, veistoksia ja niin liikkuvaa kuin pysäytettyä kuvaa. Yleisö pääsee kohtaamaan muutamien opiskelijoiden taiteellista ajattelua myös performanssien muodossa. Kandinäyttelyn avajaisia vietetään torstaina 12.9. klo 17–19.

Pelon eri olomuodot ja taidehistoriallinen feminiinisyys

Marraskuussa Kuva/Tilassa nähdään opiskelijatyöryhmän näyttely Endless Drop (1.–17.11.). Kahdeksan opiskelijan teokset tarkastelevat pelon muuttuvia teemoja. Missä paikoissa pelko näkyy ja näyttäytyy, silloinkin kun ei vaikuttaisi siltä? Miten se hahmottuu joksikin fyysiseksi? Endless Drop kurottaa kohti niin pelon yksittäisiä kuin kollektiivisia kokemuksia, jotka osaltaan kulkevat mukana elämässämme.

Samaan aikaan Tasku-galleriassa nähdään Irini Aranan yksityisnäyttely Hellyyden tyyssija. Veistoksista ja piirustuksista koostuva näyttely tarkastelee kehonkuvaa, jumalallisuutta ja feminiinisyyttä ja viimeiseksi mainitun keskeistä roolia taidehistoriassa.

Taide takaisin alkuperäiskansoille ja havaintoja kaupunkitilasta

Vuoden päättää ryhmänäyttely Palaamisia (29.11.–15.12.), joka pohjautuu Kuvataideakatemian professori Lea Kantosen ja työryhmän tutkimushankkeeseen Otetaan museo takaisin – yhteisömuseoiden avaaminen alkuperäiskansojen taiteelle. Yhteistyössä alkuperäiskansayhteisöjen kanssa työryhmä palauttaa länsimaisiin museoihin vietyä taidetta alkuperäiskansayhteisöihin ja nostaa esiin ajankohtaisia keskusteluja – esimerkiksi dekolonisaatiosta ja posthumanismista – jotka koskevat alkuperäiskansoja ja ovat usein saaneet niistä alkunsa. Hanketta rahoittaa Koneen Säätiö.

Tasku-galleriassa samaan aikaan esillä oleva Onni Alangon yksityisnäyttely Stick to change tutkii tilallisuuden muodostumista maalauksen keinoin. Teokset pohjautuvat havaintoihin kaupunkitilasta kuvaten sen alati muuttuvaa luonnetta ja tilallisten ulottuvuuksien monimuotoisuutta.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian näyttelytilat Kuva/Tila ja Tasku, Sörnäisten rantatie 19, 00530 Helsinki. Avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy. Uniarts.fi/kuva-tila, IG @kuvatila.uniarts.