Keväällä Kuva/Tilassa nykymaalausta, kineettisen taiteen perinteitä ja näyttelytilassa kelluva pilvi
Keväällä Kuva/Tilassa tutustutaan nykymaalaustaiteen ilmaisukeinoihin, tarkastellaan kineettisen taiteen perinnettä ja seurataan näyttelytilassa kelluvaa ja hengittävää pilveä.
Kuva/Tilan näyttelykevään avaa 17.1.–9.2. Kuvataideakatemian maalaustaiteen opiskelijoiden taiteellista työskentelyä esittelevä Olomuodot-näyttely. Opintojensa eri vaiheissa olevien kolmenkymmenen nuoren taiteilijan moniääninen kokonaisuus esittelee yksilöllisiä tapoja tutkia maalausta ja maalata. Kiinnostus maalaustaiteeseen yhdistää tekijät yhteisöksi, joka rakentuu erilaisista tavoista ajatella, elää ja olla yhdessä ja erikseen, suvaitsevasti ja rinnakkain.
Hengitys-näyttelyssä 28.2.–23.3. esitellään kineettisen ja mekaanisen taiteen tekemisen perinteitä Kuvataideakatemiassa opiskelevien, opiskelleiden ja myös opettavien taiteilijoiden teosten kautta. Näyttely on koottu taiteilijaduo Grönlund-Nisusen Pneumaattinen pilvi -installaation ympärille. Teoksessa abstraktia pilveä muistuttava suurikokoinen tilateos liikkuu hitaasti ilmanpaineen muutoksen myötä näyttelytilassa. Teoksen ympärille asetellut näyttelyn kahdentoista muun taiteilijan teokset on valittu mukaan keskustelemaan Pneumaattisen pilven kanssa. Myös katsoja voi keskittyä olemaan ja havainnoimaan omaa ruumiillista läsnäoloaan näyttelytilassa, tunnistaa oman hengityksensä ja suhteuttaa omaa kokemistaan, energiatasoaan ja aistejaan teosten tarjoaminen impulssien kanssa. Näyttely on samalla Petteri Nisusen esiintyminen Kuvataideakatemian koulutuksesta vastaavana varadekaanina. Näyttelyn on kuratoinut Kuvataideakatemian dekaani Leevi Haapala.
Odotettettu Kuvan Kevät -maisterinäyttely ottaa jälleen haltuunsa Mylly-päärakennuksen kokonaisuudessaan runsaslukuisen osallistujakoukon voimin. Tänä vuonna näyttely on avoinna kesän kynnyksellä 17.5.–15.6. Näyttely esittelee pian valmistuvien kuvataiteilijoiden taidetta kaikilta Kuvataideakatemian opetusalueilta: maalaus, kuvanveisto, tila-aika ja taidegrafiikka.
Maalaus olomuotona – taiteellisen ajattelun ja olemisen tapoja 29.–30.1.2025
Olomuodot-näyttelyn yhteydessä järjestettävässä kansainvälisessä konferenssissa tarkastellaan maalausta erityisinä ajattelun ja olemisen tapoina. Millaisia ajattelun muotoja ja paikkoja sekä kokemisen tapoja maalaus mahdollistaa? Millaiset tilanteiset tekijät ja teosten muotouttamisen verkostot kannattelevat taiteellista työskentelyä? Mitä maalaus tekee meille? Miksi taiteilijat maalaavat? Puhujia ovat muun muassa Hanneke Grootenboer, professori (University of Amsterdam), Inkamaija Iitiä, FT, intendentti (Museovirasto), Harri Mäcklin, FT, dosentti (Helsingin yliopisto), Jussi A. Saarinen, FT, dosentti (Jyväskylän yliopisto) ja Joel Slotte, KuM, kuvataiteilija.
Myllytorille uusi tila taiteelle
Tänä keväänä Myllytorilla, Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen toisessa kerroksessa aloittaa uusi näyttelytila. Tammi-helmikuussa maalauksen opetusalueen Olomuodot-näyttely levittäytyy Kuva/Tilasta Myllytorille, ja myöhemmin keväällä torilla nähdään muun muassa Kuvataideakatemian taidekokoelman teoksista koottu näyttely.
Kuva/Tila, Sörnäisten rantatie 19. Avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy.