Jan van Eyck Academie ja Rijksakademie van beeldende kunsten -residenssien asiantuntijat Helsingissä 19. syyskuuta 

Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön kumppanuusohjelma järjestää residenssistä kiinnostuneille alumneille tapaamisia Rijksakademien edustajien kanssa – ilmoittaudu 15.9. mennessä!

Giulia Bellinetti. Kuva: Emilia Trappest

Kuvataideakatemia järjestää 19. syyskuuta tilaisuuden, jossa alumnit, opiskelijat ja henkilökunta pääsevät tapaamaan Jan van Eyck Academien ja Rijksakademie van beeldende kunstenin residenssien asiantuntijoita. Tilaisuudessa asiantuntijat esittelevät residenssiorganisaatioiden toimintaa, teemana työpajojen materiaalit ja tekniset mahdollisuudet. Esitelmien jälkeen tarjoutuu mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijoille, sekä tavata Rijksakademien edustajia speeddating-henkisesti. Aamupäivän ohjelma on avoin Taideyliopiston opiskelijoille, henkilökunnalle ja alumneille. Esitelmiin voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista, luentosaliin mahtuu 20–30 henkilöä. Esitelmät myös tallennetaan ja jaetaan Taideylipiston sisäisissä kanavissa kahden viikon ajan tapahtuman jälkeen. Iltapäivän speeddating -tapaamiset ovat tarkoitettu Kuvataideakatemian alumneille, ja niihin tulee ilmoittautua etukäteen. Lue lisää päivän ohjelmasta ja ohjeet ilmoittautumiseen alta! 

Ohjelma, torstai 19.9. 

Toiminnan esittelyt klo 10–12 

Paikka: Auditorio 2 KO-155, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6, Helsinki 

Giulia Bellinetti, Future Materials Programme / Jan van Eyck Academie 
Annelie Musters, johtaja, residenssi ja työpajat / Rijksakademie vbk 
Pieter Verweij, tekninen asiantuntija, printti- ja valokuvatyöpaja / Rijksakademie vbk

Giulia Bellinetti vastaa Jan van Eyck Academiessa Future Materials -ohjelman toiminnasta. Future Materials edistää ympäristötietoista taidetta ja muotoilua tutkimalla ja levittämällä tietoa kestävistä, myrkyttömistä materiaaleista. Alusta tarjoaa taiteilijoille ja suunnittelijoille kestäviä vaihtoehtoja ja tukee ekologisesti vastuullisia materiaalivalintoja. Lisäksi se järjestää työpajoja ja yhteistyöprojekteja kestävien materiaalien tutkimiseksi ja kehittämiseksi. 

Annelie Musters toiminut Rijksakademiessa eri tehtävissä vuosikymmenien ajan, ja tänä päivänä hän vastaa akatemian residensseistä ja työpajoista. Pieter Verweij on tekninen asiantuntija, erikoisalueenaan valokuva ja tulostus. Heillä molemmilla on pitkä historia organisaatiossa, ja Annelie Musters on toiminut myös Rijksakademien valintajuryssä. Esittelyjen jälkeen asiantuntijoille voi esittää kysymyksiä.  

Annelie Musters ja Pieter Verweij.

Rijksakademie speeddating klo 13–16 

Paikka: Taideyliopisto, Sörnäisten kampus, Helsinki (huone ilmoitetaan vahvistusviestissä 16.9.) tai etäyhteyksin

Annelie Musters, johtaja, residenssi ja työpajat / Rijksakademie vbk 
Pieter Verweij, tekninen asiantuntija, printti- ja valokuvatyöpaja / Rijksakademie vbk 

Speeddating-tapaamiset Rijksakademien asiantuntijoiden Annelie Mustersin ja Pieter Verweijn kanssa ovat suunnattu Kuvataideakatemian alumneille, jotka harkitsevat hakevansa Rijksakademie van beeldende kunsten -residenssiohjelmaan syyskuun haussa tai tulevaisuudessa.  

Pikatreffit ovat 15 minuutin henkilökohtaisia istuntoja, joissa keskustellaan taiteilijan työsuunnitelmasta ja tavoitteista sekä pohditaan, onko Rijksakademie oikea paikka taiteilijalle ja onko ajoitus residenssille sopiva. Tapaamiseen voi valmistautua kokoamalla lyhyen ja ytimekkään taiteilijaesittelyn itsestään, kertoen suullisesti ammatillisesta historiasta (koulutus, näyttelyt, palkinnot, apurahat, residenssit ym.) sekä valitsemalla muutaman teoksen esiteltäväksi esimerkiksi printtiportfoliona tai digitaalisesti omalta tietokoneelta.  

Speeddate-tapaaminen on maksuton ja siihen voi osallistua Kuvataideakatemiasta valmistuneet taiteilijat (kandit, maisterit ja tohtorit). Jaamme tapaamisajat mahdollisimman monelle alumnille ilmoittautumisjärjestyksessä ja käytettävän ajan puitteissa. Tapaamiseen voi ilmoittautua alla olevan linkin kautta 15.9.2024 mennessä. Speeddate-tapaamisia voidaan järjestää myös Teams- tai Zoom-etäyhteydellä. 

Kuva: Raimo Saarinen, Jan van Eyck Academie

Tietoa residenssiorganisaatioista 

Rijksakademie van beeldende kunsten ja Jan van Eyck Academie ovat Euroopan merkittävimpiä kansainvälisiä residenssiorganisaatioita. Ne tarjoavat korkeatasoista tukea taiteelliselle tuotannolle ja tutkimukselle ja alustan kriittiselle keskustelulle. Vuonna 1948 Maastrichtiin perustettu Jan van Eyck Academie keskittyy taiteen, muotoilun ja taideteorian tutkimukseen ja tuotantoon. Se on tunnettu monimuotoisesta lähestymistavastaan, joka yhdistää eri taiteenalat ja teoreettisen diskurssin. Amsterdamissa sijaitseva Rijksakademie van beeldende kunsten on toiminut keskeisenä taideinstituutiona jo yli 150 vuotta. 1980-luvulla akatemian toiminnan painopiste siirtyi yksilöllisiin studioihin ja kriittiseen dialogiin “advisor ”-asiantuntijoiden kanssa. Nykyään Rijksakademie tarjoaa kahden vuoden residenssiohjelman, jossa taiteilijat voivat syventää käytäntöjään ja tutkia uusia alueita. Rijksakademien erottuva piirre on residenssin laaja tekninen infrastruktuuri, sisältäen seitsemän teknistä työpajaa, joissa taiteilijat voivat kokeilla ja ottaa haltuun uusia tieteenaloja ja tekniikoita.  

Haku Rijksakademie van beeldende kunsten -residenssiin avautuu 1.9. ja päättyy 1.10.2024. Ohjelmaan voi hakea ainoastaan Rijksakademien kautta. Mikäli Kuvataideakatemian alumni valitaan ohjelmaan, Taideyliopiston ja Saastamoisen säätiön kumppanuusohjelma tarjoaa lähtevälle taiteilijalle stipendin 1–2 vuoden residenssijakson elin- ja työskentelykustannuksiin. 

Jan van Eyck Academien suora haku avautuu syksyllä ja sulkeutuu loppuvuodesta. Kuvataideakatemian alumnit voivat lisäksi hakea Jan van Eyckin tuettua residenssijaksoa Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön kumppanuusohjelman kautta. Jan van Eyck Academien stipendihaku avataan seuraavan kerran alkuvuodesta 2025, ja se koskee tammikuussa 2026 alkavaa residenssijaksoa. 

Molemmat residenssit ovat olleet Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön Kuvataiteen kansainväliset verkostot -hankkeen yhteistyökumppaneita jo kymmenen vuoden ajan. Yhteistyön tavoitteena on edistää Suomessa toimivien, Kuvataideakatemiasta valmistuneiden taiteilijoiden kansainvälisiä mahdollisuuksia.