Helmi Vesa -pianokilpailu: pehmeä lasku kilpailujen kovaan maailmaan
Useiden Helmi Vesa –pianokilpailujen sihteeristössä työskennellyt Anna Krohn kirjoitti kilpailun historiasta Sibelius-Akatemia tiedottaa –julkaisussa 1992. Seuraava kilpailu järjestetään 24.-26.3.2023.
Ensimmäinen varsinainen Helmi Vesa -kilpailu Sibelius-Akatemian pianonsoiton opiskelijoille järjestettiin vuonna 1986, mutta kilpailun historia alkaa jo 60-luvulta. Professorinrouva Helmi Vesa perusti testamentissaan muistorahaston, jossa velvoitettiin jakamaan apurahoja tai stipendejä menestyville pianonsoiton opiskelijolle.
Helmi Vesa -kilpailun historia alkaa 14.3.1969 päivätystä testamentista, jossa musiikinopettajatar, professorinrouva Helmi Vesa ilmoittaa viimeisenä tahtonaan, että hänen omaisuutensa on menevä ”joko sellaisenaan tai edullisesti rahaksi muutettuna sekä varmasti ja edullisesti sijoitettuna yleisperijälleni Helsingin kaupungissa olevalle Sibelius-Akatemian Säätiölle käytettäväksi sellaisen ’professorinrouva Helmi Maria Vesan muistorahaston’ perustamiseen, jonka korko- tai muista tuloista toinen puoli on käytettävä rahaston pääoman kartuttamiseen ja toinen puoli on jaettava akatemian pianonsoiton oppilaskilpailuissa parhaiten menestyvälle taikka menestyville akatemian opiskelijoille palkinnoksi tai stipendeiksi niiden sääntöjen mukaan, jotka puheena oleva säätiö on tarkoitusta varten vahvistanut tai vahvistaa”.
Testamentin mukaan toinen perijä oli Tampereen Taideyhdistyksen Museo ry, jolle oli ”ensin päältäpäin annettava legaattina kaikki ne öljyväri- ja muut taulut, joilla on taiteellista arvoa”.
Helmi Vesa oli syntynyt Tampereella 14.5.1895. Hän meni naimisiin vuonna 1922 Kokemäen kunnanlääkäri Arvo Vesan kanssa. He muuttivat 1933 Helsinkiin, missä Arvo Vesa toimi Helsingin yliopistossa ensin dosenttina ja vuosina 1940-46 sisätautiopin professorina. Helsingin yliopiston matrikkelissa hänen vaimonsa Helmi Vesan ammatiksi on merkitty pianonsoitonopettaja. Sibelius-Akatemian arkistosta ei kuitenkaan löydy merkintää 1900-luvun alusta Helmi Iltanen -nimisestä opiskelijasta. Pariskunta oli lapseton.
Musiikin lisäksi heidän harrastuksena oli kuvataide. Vesat kokosivat 57 taideteoksen arvokkaan kokoelman, johon kuului mm. Maria Wiikin, Eero Järnefeltin ja Hugo Simbergin teoksia.
Helmi Vesa kuoli tammikuussa 1971. Hänen lähesimmät sukulaisensa olivat kaksi serkkua, jotka hyväksyivät testamentin. Perunkirjoituksen jälkeen Sibelius-Akatemian säätiö järjesti Helmi Vesan Katajanokalla sijainneen kodin ja Kokemäellä olleen tilan myynnin. Kodin irtain omaisuus myytiin Helsingin Huutokauppakamarin järjestämissä huutokaupoissa toukokuussa 1972.
Maj Lindistä Helmi Vesaan
Kun perintö oli muutettu rahaksi ja käytettäväksi testamentin mukaan pianonsoiton oppilaskilpailuissa, rahaston varoja käytettiin aluksi Maj Lind -kilpailun palkintoihin. Maj Lind -kilpailun rahoitustarpeen pienennyttyä Vesan rahaston varat ovat olleet käytettävissä erityisen Helmi Vesa -kilpailun palkintoina.
Vuonna 1985 Helmi Vesan rahasto jakoi apurahat Bach-Händel-Scarlatti -teemakonserttiin kilpailun perusteella valituille esiintyjille. 14 pianonsoiton opiskleijalle jaettiin yhteensä 50 000 markkaa. Ensimmäinen varsinainen Helmi Vesa -kilpailu on järjestetty jokaisena Maj Lind -kilpailun välisenä lukuvuontena, ja palkintojen yhteissumma on ollut 60 000 mk (-86), 40 000 mk (-87), 60 000 mk (-89 ja -90).
Monet kilpailussa palkitut ovat tunnettuja myös Maj Lind -kilpailun voittajina. Kansainvälisissä kilpailuissa menestyneistä voittokulkunsa Helmi Vesa -kilpailuissa ovat aloittaneet esim Gergely Bóganyi, Janne Mertanen ja Laura Mikkola. Yhteensä 139 painonsoiton opiskelijaa on tähän mennessä ottanut osaa Helmi Vesa -kilpailuun ja valmistanut vaativan kilpailuohjelman. Palkintoja on jaettu 44.
Tuomaristo usein talon ulkopuolelta
Kilpailun tumaristo on koottu pianisteista, jotka kyseisenä ajankohtana ovat toimineet ensisijaisesti Sibelius-Akatemian ulkopuolella. Tuomariston jäsenten omat oppilaat eivät osallistu kilpailuun. Prof. Timo Mikkilä on ollut tuomariston puheenjohtajana kahdessa kilpailussa. Lisäksi puheenjohtajana ovat toimineet Juhani Raiskinen (-89) ja Kari Kurkela (-90).
Suurin ero Sibelius-Akatemian toiseen pianokilpailuun, Maj Lind -kilpailuun on, että Helmi Vesa -kilpailun soittajat ovat vielä perustutkintoa suorittavia opiskelijoita. Lähinnä tämän vuoksi kilpailujen tiedotus hoidetaan siten, että soittajille turvataan tilaisuus keskittyä oman ohjelmansa valmistamiseen ja esittämiseen ja samalla annetaan heille kokemus kilpailutilanteesta ja lavaesiintymisestä ilman julkisuuden paineita. Toki opiskelutoverien, ystävien ja sukulaisten läsnäolo ja kannustus on yhtä toivottavaa kuin Maj Lind -kilpailussa. Helmi Vesa -kilpailu käydään yhdessä erässä eikä kilpailuohjelmaan kuulu orkesterisäestyksellistä teosta.
Teksti: Anna Krohn
Kirjoitus on julkaistu alun perin julkaisussa Sibelius-Akatemia tiedottaa 3/1992-93
Seuraava Sibelius-Akatemian pianonsoiton opiskelijoille tarkoitettu Helmi Vesa –pianokilpailu järjestetään Helsingin Musiikkitalossa 24.-26.3.2023.