Haku Kuvataideakatemian alumniresidensseihin on avautunut
Haku LIFT-residenssiin Torontossa, SPACE Art + Technologyyn Lontoossa ja Jan van Eyck Academieen Maastrichtissa on auki 13.2.–13.3.2022.
Kuvataideakatemian alumneille suunnatut 3–12 kuukauden residenssiohjelmat tukevat kuvataiteilijoiden maisteritutkinnon jälkeisiä jatko-opintoja korkeatasoisissa residenssikeskuksissa.
Kuvataideakatemian residenssikumppanit ovat Jan van Eyck Academie Maastrichtissa, ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa, LIFT Liaison of Independent Filmmakers of Toronto, SPACE Lontoossa sekä Cove Park ja Scottish Sculpture Workshop Skotlannissa.
Kolme residensseistä, Jan van Eyck, SPACE ja LIFT, on haussa 13.2. –13.3.2022. Haku ISCP-residenssiin käynnistyy maaliskuussa 2022, ja uuteen Skotlannin residenssiin haku avautuu seuraavan kerran vuoden 2022 lopussa.
Residenssiohjelma on osa Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön yhteistyöhanketta, joka rakentaa dialogia taiteen opetuksen ja kansainvälisen taidekentän välille. Lue lisää Kuvataiteen kansainväliset uudet avaukset -hankkeesta.
LIFT – Liaison of Independent Filmmakers of Toronto, Kanada
LIFT on taiteilijavetoinen mediataiteen tuotanto- ja koulutusorganisaatio, joka on omistautunut liikkuvan kuvan huippuosaamiselle. Residenssiohjelma on suunniteltu tukemaan valittua taiteilijaa elokuvan tai installaation luomisessa analogisilla prosesseilla Torontossa, Kanadassa. LIFT on erikoistunut analogisen elokuvan erilaisiin tuotantomuotoihin, esimerkiksi 8 mm, Super 8 mm, 16 mm, Super 16 mm, 35 mm ja HD; elokuva- ja digitaalinen editointi; optiset tulostimet; pinnakkaiset; animaatiojalustat; pimiö ja paljon muuta. Torontossa on paljon laboratoriotiloja, kokenutta henkilökuntaa ja osaamista, elävä elokuvayhteisö ja dynaaminen taideympäristö.
SPACE Art + Technology, Lontoo, Iso-Britannia
SPACE on yksi Ison-Britannian merkittävimpiä kuvataiteen organisaatioita. Se perustettiin taiteilijoiden toimesta vuonna 1968 ja nykyisin sillä on 19 ateljeetaloa eri puolilla Lontoota ja Colchesterissa. Työskentelytilojen lisäksi SPACE pitää yllä erilaisia ohjelmakokonaisuuksia, taiteilijaresidenssejä, myöntää apurahoja ja tarjoaa jatkokoulutusta taiteilijoille. Se järjestää myös opetusta kouluille, nuorille ja erilaisille yhteisöille. SPACE tarjoaa työtilat samanaikaisesti 700 taiteilijalle ja sen lisäksi ammatillista jatkokoulutusta yhtä suurelle määrälle taiteilijoita vuosittain.
SPACE Art+Technology -residenssit ovat kokeellisen ajattelun ja käytäntöjen yhteisö. Ohjelma on suunnattu taiteilijoille, jotka paneutuvat taiteen ja teknologian väliseen yhteyteen liittyviin kysymyksiin ja tutkimukseen. Asukkaat osallistuvat SPACEn ohjelmiin – ohjaamalla keskusteluja, työpajoja, vertaisistuntoja, ottamalla osaa koulutusohjelmien suunnitteluun, tekemällä tutkimusaloitteita ja esittelemällä työtään. Kaikki Art and Technology -ohjelman residenssitaiteilijat osallistuvat vuosittaiseen näyttelyyn.
Jan van Eyck Academie, Maastricht, Alankomaat
Jan van Eyck on Euroopan tunnetuimpia monialaisia jatko-opintoihin keskittyviä residenssikeskuksia. Sen ohjelmassa työskentelee vuosittain n. 45 taiteilijaa, suunnittelijaa, tutkijaa, kirjoittajaa ja kuraattoria eri maista. Residenssit voivat olla luonteeltaan tutkimuksellisia tai tuotannollisia.
Jokaiselle osallistujalle tarjotaan aikaa, tilaa ja asiantuntemusta taiteellisen toiminnan syvälliseen kehittämiseen. Yhteinen piirre valituille taiteilijoille on utelias, avoin ja sitoutunut asenne, ja osallistujien työt ilmentävät tutkivaa ja sitoutunutta taidekäytäntöä. Residenssitaiteilijat voivat hyödyntää viiden laboratorion – Ruoka, Materiaali, Valokuvaus ja audiovisuaaliset mediat, Paino ja julkaisu, Tulevaisuuden materiaalit – ja kolmen osaston – Luonnontutkimuksen, Taiteen ja yhteiskunnan sekä Tutkimuksen ja koulutuksen – tiloja ja asiantuntemusta sekä hyvin varustettua kirjastoa. Residenssissä asuvat taiteilijat viettävät 11 kuukautta studioissaan ja akatemiarakennuksessa työskennellen, (vierailevien) neuvonantajien ja henkilökunnan ohjaamana ja tukemana. Residenssissä he pääsevät kehittämään tutkimustaan perusteellisesti osallistuen samalla akatemian julkisen ohjelman muotoutumiseen.
Aiheeseen liittyvää
Uutinen vuonna 2020 valituista residenssitaiteilijoista: Alumniresidensseihin Britt Al-Busultan, Yassine Khaled, Anssi Pulkkinen ja Tiina Pyykkinen
Yassine Khaledin haastattelu: ”Ilman kommunikaatiota emme ole elossa” – Yassine Khaledille keskeistä taiteessa on ihmisten välinen yhteys
Tiina Pyykkisen haastattelu: Taiteilijaresidenssissä kohdataan kollegoita eri puolilta maailmaa – haastattelussa kuvataiteilija Tiina Pyykkinen