Eurooppalainen musiikin ja taiteen yliopistoallianssi käynnistyi Haagissa

Taideyliopisto on liittynyt uuteen yliopistoallianssiin, joka edistää yhteistyötä ja muutosta musiikin ja taiteen koulutuksen alalla Euroopassa.

Matias Ahonen

Euroopan Unioni valitsi heinäkuussa 2023 IN.TUNE – Innovatiiviset eurooppalaiset yliopistot musiikissa ja taiteissa -hankkeen, yhdeksi seitsemästä yliopistoallianssista 39 hakemuksen joukosta. Allianssissa kahdeksan arvostettua yliopistoa on sitoutunut parantamaan taidekoulutuksen ja tutkimuksen laatua, tuloksia ja kansainvälistä kilpailukykyä.

Hanke käynnistyi virallisesti eurooppalaisten konservatorioiden, musiikkiakatemioiden ja -korkeakoulujen liiton (AEC), 50. vuotuisessa kongressissa Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa 10. marraskuuta 2023.

Ensimmäinen eurooppalainen yliopistoallianssi musiikin ja taiteen alalla lähtee Euroopan yliopistostrategian määrittelemistä periaatteista ja tavoitteista, jotka korostavat korkeakoulujen keskeistä roolia kestävien, demokraattisten ja resilienttien yhteiskuntien rakentamisessa.

Hanke toimii esikuvana Euroopan korkeakoulujärjestelmän muutokselle kohti inklusiivista, ensiluokkaista, yhteiskunnallisesti vastuullista ja autonomista, innovatiivista ja opiskelijakeskeistä tulevaisuutta.

Tavoitteena on luoda jatkuvasti kasvava ja kehittyvä ekosysteemi, joka vaikuttaa laajasti sekä taidealojen että yhteiskuntien tulevaisuuteen toimimalla aktiivisesti koulutuksellisten, ammatillisten, yhteiskunnallisten, teknologisten ja ekologisten haasteiden ratkaisemiseksi sekä antamalla opiskelijoille ja henkilökunnalle voimavaroja vastata näihin haasteisiin luovassa työssään.

Vahva konsortio yhteiskunnallisen muutoksen keskellä

IN.TUNE-hankkeen perustaminen osuu erilaisten yhteiskunnallisten kehitysten keskelle, jotka tarjoavat sekä mahdollisuuksia että haasteita musiikin korkeakoulutukselle sekä kulttuuri- ja luoville aloille.

Muutokset muusikoiden ja taiteilijoiden olosuhteissa kannustavat oppilaitoksia mukauttamaan perinteisiä pedagogisia käytäntöjään. Muutokset liittyvät esimerkiksi nopeaan teknologiseen kehitykseen, ammatillisiin rooleihin ja yhä epävarmempiin rahoitusmuotoihin kulttuuri- ja luovilla aloilla.

Allianssiin liittyneet yliopistot jakavat yhteisen näkemyksen laadun, tuloksellisuuden, vetovoiman ja kansainvälisen kilpailukyvyn parantamisesta.

Yhteistyökumppaneihin kuuluvat Norjan musiikkikorkeakoulu, Bukarestin kansallinen musiikkiyliopisto, Pariisin kansallinen musiikki- ja tanssikonservatorio, Taideyliopisto – Sibelius-Akatemia, Katalonian musiikkikorkeakoulu, Wienin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopisto, Haagin taideyliopisto – Kuninkaallinen konservatorio sekä Belgradin taideyliopisto.

Johdonmukaista yhteistyötä kestävyyden puolesta

Allianssin rakentamisessa keskeistä on yhteisten viitekehysten, menetelmien ja käytäntöjen luominen kestävyys edellä. Yhteistyö keskittyy neljään teemaan: yhteiseen koulutustarjontaan ja liikkuvuuteen, tutkimukseen ja innovaatioihin, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä allianssin hallintoon ja yhteistyöhön.

Näitä teemoja työstetään kahdeksan työpaketin avulla. Jokainen oppilaitos johtaa yhtä työpakettia, mutta osallistuu aktiivisesti myös muihin, varmistaen asiantuntemuksen, sitoutumisen ja työmäärän tasaisen jakautumisen. Taideyliopisto koordinoi hankkeessa tutkimustoiminnan kokonaisuutta.  

Keskeiset tulokset liittyvät liikkuvuuden mahdollistamiseen, tutkimus- ja innovaatioyhteistyön mekanismeihin sekä yhteiskunnallisen osallistumisen käytäntöihin.

”COVID-pandemia on vaikuttanut valtavasti taidekoulutukseen ja taiteelliseen toimintaan, erityisesti esittävien taiteiden alalla. Muut suuret maailmanlaajuiset haasteet, kuten geopolitiikkaan liittyvä epävakaus, ilmastonmuutos sekä kasvava tietoisuus monimuotoisuuden, inklusiivisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten välisen tasa-arvon merkityksestä tekevät välttämättömäksi sen, että meidän, johtavien ja kansainvälisesti suuntautuneiden oppilaitosten, on otettava aktiivinen kanta näihin yhteiskunnallisiin kehityksiin”, Haagin kuninkaallisen konservatorion johtaja Lies Colman sanoo yliopistoallianssin yhteisessä tiedotteessa.

”Tehdessämme tämän yhdessä emme ainoastaan ole tehokkaampia, vaan tarjoamme myös merkityksellisen panoksen Euroopan identiteetin vahvistamiseen ja eurooppalaisten arvojen edistämiseen, mikä on mielestämme ratkaisevan tärkeää suurten yhteiskunnallisten haasteiden käsittelyssä ja ratkaisemisessa”, Colman jatkaa.

Teema-alueiden tarkempi jäsentäminen seuraavaksi työn alla

Seuraavien kuukausien aikana allianssikumppanit työstävät ensimmäisiä suuntaviivoja hankkeen keskeisillä teema-alueilla.

Hankkeen etenemistä voi seurata sen verkkosivuilla.

Lisätietoa

Tuovi Martinsen, kansainvälisten asioiden päällikkö 

tuovi.martinsen@uniarts.fi

* * *

Uutisen lähteenä on käytetty yliopistoallianssin yhteistä tiedotetta 10.11.2023.

Aiempaa uutisointia