Crossing Keyboards -yhteistyö tarjoaa pianonsoiton opiskelijoille konserttikiertuekokemuksen
Koskettimisto on yhdistänyt pianonsoiton opettajat ja opiskelijat Suomessa ja Baltiassa jo 14 vuotta.
Kansainvälinen Crossing Keyboards on opettaja- ja oppilasvaihtoprojekti Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Viron musiikki- ja teatteriakatemian, Latvian Jāzeps Vītols -musiikkiakatemian ja Liettuan musiikki- ja teatteriakatemian pianokoulutusten välillä. Helmikuussa 2023 yhteistyö tuo Helsinkiin nuoria pianisteja opettajineen Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Vierailu sisältää sekä maksuttomia konsertteja että mestarikursseja, joita yleisö voi maksutta tulla seuraamaan.
Yhteistyö käynnistyi pianotaiteilija Hui-Ying Liu-Tawaststjernan ollessa pianomusiikin osaston johtajana 2009. Vaihtoyhteistyön puitteissa jokainen osallistuva oppilaitos lähettää 2–3 opettajaa opettamaaan sekä 4–5 opiskelijaa konsertoimaan toisissa kouluissa. Vierailut tarjoavat sekä opettajilla että opiskelijoille mahdollisuuden tavata kollegojaan eri ympäristöissä, vaihtaa ajatuksia ja luoda sosiaalisia verkostoja. Opiskelijoille yhteistyö tarjoaa tilaisuuden osallistua juuri heitä varten järjestetylle konserttikiertueelle ulkomailla. Sitä kautta he saavat myös arvokkaan kosketuksen esiintyvän taiteilijan tulevaan työelämään.
”Se, että opiskelijat matkustavat yhdessä kolmeen maahan ja soittavat konsertin joka toinen päivä, muistuttaa konsertoivan esiintyjän todellista elämää. Tämä konserttikiertue on parhaita oppimiskokemuksia minkä he voivat saada opiskeluvuosien aikana! Opettajillekin tämä on merkittävämpää ja intensiivisempää kuin normaali Erasmus-vaihtotoiminta”, Liu-Tawaststjerna toteaa.
Sibelius-Akatemian pianomusiikin aineryhmällä on ollut pitkät suhteet Baltian musiikkiakatemioihin. Crossing Keyboards -yhteistyössä jokainen koulu itse voi päättää, minkälaisen konserttiohjelman heidän opiskelijansa soittavat.
”Sibelius-Akatemian puolesta olemme pyrkineet rakentamaan osallistuvien opiskelijoidemme ohjelmat aina niin, että ne sisältävät jotain suomalaista musiikkia. Tänäkin vuonna kaikki projektiin osallistuvat Sibelius-Akatemian opiskelijat soittavat jotain uutta suomalaista pianomusiikkia – teoksia, jotka on sävelletty 1980 tai sen jälkeen”, Liu-Tawaststjerna kertoo.
”Kansainvälistyminen on ehdottoman tärkeää erityisesti Suomelle”
Crossing Keyboards -yhteistyö on alkuvuosiensa jälkeen myös laajentunut ja saanut rinnalleen sisarprojekti Crossing Keyboards Scandinavian noin viisi vuotta sitten. Hui-Ying Liu-Tawaststjerna pitää kansainvälistymistä erittäin tärkeänä yliopistolle.
”Suomi sijaitsee maantieteellisesti melko syrjäisessä kolkassa, ja sillä on suhteellisen lyhyt kulttuurihistoria ja klassisen musiikin perinne verrattuna esimerkiksi Ranskaan, Englantiin, Saksaan ja Itävaltaan. Siksi Suomen musiikkioppilaitosten on näkyvyyttä kasvattaakseen pakko tehdä töitä kaksin verroin. Tuleville muusikoille on erittäin tärkeää saada opiskeluaikana kokemuksia, jotka laajentavat näkemystä ja antavat taitoja tarkkailla ja oppia muilta! Nämä ovat osa Crossing Keyboards -projektin tavoitteita.”
20.-27.2.2023 Helsingin Musiikkitalossa järjestetään Crossing Keyboard -yhteistyön puitteissa kolme avointa mestarikurssia sekä kolme konserttia, joihin kaikkiin on vapaa pääsy. Crossing Keyboards -yhteistyötä tukevat Erasmus+ ja Nordplus-ohjelmat sekä Eesti Kultuurkapital -säätiö.