Creative Dialogue -työpaja kokoaa kantelistit, jousisoittajat ja säveltäjät viikoksi Järvenpäähän

Järjestyksessään 14. kansainvälinen työpaja järjestetään Taideyliopiston Järvenpään toimipiste Kallio-Kuninkalassa 29.6.-9.7.2023.

Työpajaan osallistuu 14 sävellyksen, jousisoitinten ja kanteleensoiton opiskelijaa Euroopan ja Yhdysvaltojen johtavista musiikkiyliopistoista.  Viikon toimintaan osallistuu 14 opiskelijaa: 4 säveltäjää, 4 kantelistia, 2 viulistia, 2 alttoviulistia ja 2 sellistiä. Tiiviin yhteistyön aikana säveltäjät työstävät jousisoittimille ja kanteleelle uunituoreita teoksia, jotka kuullaan päätöskonsertissa 8. heinäkuuta 2023 Helsingin Musiikkitalossa.  

Tämänkertaisen Creative Dialogue -työpajan opettajina toimivat sen perustaja, sellisti Anssi Karttunen, kantelemuusikko ja Sibelius-Akatemian kanteleen vastuuopettaja Eija Kankaanranta sekä säveltäjä Julian Anderson. Työpajassa syntyvien sävellysten lisäksi opiskelijat valmistavat viikon aikana esitettäväksi teoksen Andersonin tuotannosta. Ohjelmaan kuuluu myös improvisaatiotyöpajoja. 

Tiivistä yhteistyötä muusikoiden ja säveltäjien välillä 

Instrumentalistit ja säveltäjät opiskelevat tavallisesti samoissa oppilaitoksissa. Siitä huolimatta sävellyksenopiskelijat saavat harvoin mahdollisuutta työstää teoksiaan yhdessä niitä soittavien kanssa. Sellisti Anssi Karttunen ja säveltäjät Kaija Saariaho ja Magnus Lindberg loivat Creative Dialogue –työpajan avatakseen uusia näköaloja ja luomaan  vuoropuhelua nuorten taiteilijoiden välille. Sen tavoitteena on auttaa opiskelijoita verkostoitumaan kansainvälisesti, työskentelemään tiiviisti yhdessä sekä syventämään ymmärrystään siitä, kuinka säveltäjien ja esiintyjien väliset ystävyyssuhteet ovat vaikuttaneet musiikin historiaan.  

Työpajaa on järjestetty vuodesta 2008, ensimmäiset kuusi vuotta Acequia Madre Housessa Santa Féssä Yhdysvalloissa. Vuonna 2015 workshop pidettiin ensimmäistä kertaa Suomessa, Kallio-Kuninkalassa Järvenpäässä. Siitä alkaen Creative Dialogue on järjestetty vuorovuosin Suomessa ja Yhdysvalloissa.  Siitä saakka nämä työpajat ovat olleet kiinteä osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian aktiivista kansainvälistä toimintaa.