Puhallinmusiikki nousussa Sibelius-Akatemialla
Puhallinmusiikin ammattilaiset ja harrastajat kokoontuivat keväällä 2024 pohtimaan puhallinmusiikin tulevaisuutta Suomessa.
Järjestimme 27.1.2024 osana Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Sibafestia seminaaripäivän teemalla Puhallinmusiikki nousussa. Tämä oli jatkoa elokuun kokoontumiselle Järvenpään Kallio-Kuninkalassa, tällä kertaa avoimella kutsulla kaikille kiinnostuneille.
Tavoitteenamme on ollut kerätä yhteen puhallinmusiikin toimijoita monipuolisesti. Mukana keskusteluissa on ollut soitonopettajia, kapellimestareita, rehtoreita ja alan järjestöjen edustajia eri puolelta Suomea. Keskityimme 27.1. seminaarissa lähinnä hyvien käytäntöjen jakamiseen ja siihen, mitä voisimme lähitulevaisuudessa tehdä yhdessä paremmin. Saimme houkuteltua paikalle n. 70 henkilöä keskustelemaan.
Aamupäivän sessiossa keskustelimme pienryhmissä R-talon kamarimusiikkisalissa Mikkelin musiikkiopiston rehtorin Marja Ikosen johdolla. Fokuksessa olivat erityisesti lasten ja nuorten asiat. Näissä keskusteluissa esiin nousi tuttuja teemoja. Tärkeimmiksi asioiksi koettiin yhteisöllisyys, yhteissoitto ja monipuolinen ryhmätoiminta. Varsinkin lasten ja nuorten kohdalla nämä auttavat pitämään motivaation korkealla ja vievät eteenpäin. Myös oppilasrekrytointi nousi vahvasti esiin keskusteluissa. Tässä muskarin, soitinesittelyjen ja koulujen rooli on keskeinen. Totesimme myös, että puhallinmusiikki on saatava näkymään ja kuulumaan enemmän.
Iltapäivällä pidimme Musiikkitalon Camerata-salissa Suomen musiikkioppilaitosten liiton uuden toiminnanjohtajan Olli-Pekka Martikaisen johdolla keskustelutilaisuuden, johon pyysimme muutaman ennalta valmistetun puheenvuoron. Näissä tuotiin esille hienoja esimerkkejä äskettäin tapahtuneista tai meneillään olevista hyvistä puhallinasioista. Esittelyssä olivat mm. Puolustusvoimien kiertue Marssi seitsemään ihmeeseen sekä uudelleen perustettu Vaskiakatemia. Esittelimme samalla Sibelius-Akatemian omaa nuorisokoulutusta ja tähän liittyviä yhteistyökuvioita. Puheenvuorojen lopuksi Joel Wendelin haastoi osallistujat kysymällä kennedymäisesti ”miten SINÄ voit vaikuttaa puhallinmusiikimme tulevaisuuteen?”
Keskustelujen välissä kuulimme Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen puhallinopiskelijoiden konsertin. Seminaaripäivä päättyi Sakari Oramon johtaman Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttiin, jossa SibA:n puhallinopiskelijat olivat näyttävästi esillä.
Tunnistamme Sibelius-Akatemiassa vastuumme, ja haluamme tehdä yhteistyötä musiikkioppilaitosten, puhallinorkestereiden ja muiden puhallinalan toimijoiden kanssa entistä tiiviimmin. Tarvitsemme toisiamme, hyvä yhteistyö auttaa kaikkia meitä. Olemme samalla puhallinmusiikin asialla.
Meillä on jo olemassa ”Puhallinmusiikki uuteen nousuun” Teams-ryhmä informaation jakamista ja keskusteluja varten. Jos haluat mukaan ryhmään, niin laita sähköpostia! Mietimme vielä, miten ja millä alustalla voisimme parhaiten verkostoitua, keskustella ja jakaa tietoa laajasti puhallinasioista kiinnostuneille. Palautetta ja hyviä yhteistyöideoita otetaan mielellään vastaan!
Petri Alanko
Kirjoittaja on puhaltimien, lyömäsoitinten ja harpun aineryhmän johtaja
Puheenvuoro on julkaistu Puhallinmusiikki-lehdessä keväällä 2024.