Sibelius-Akatemian uudet julkaisut esittelevät monipuolisesti suomalaista pianomusiikin historiaa

“Kartanoista kaikkien soittimeksi” -julkaisusarjan neljäs osa ja Rolf Bergrothin elämäkerta tarjoavat laajan katsauksen pianon historialliseen menestystarinaan Suomessa.

Piano

Taideyliopiston Sielius-Akatemia tarjoilee pianomusiikin ystäville uutta luettavaa, kun kaksi merkittävää julkaisua valottavat suomalaisen pianon ja pianonsoiton kiehtovaa historiaa. ”Kartanoista kaikkien soittimeksi” -julkaisusarjan neljäs osa tarkastelee suomalaisten musiikkielämän vaikuttajien toimintaa ja merkitystä sekä pianon roolia kulttuurisena ja yhteiskunnallisena symbolina. Rolf Bergrothin elämäkerta avaa yhden 1900-luvun puolenvälin merkittävimmän suomalaisen pianotaiteilijan ja pedagogin tarinan.  

Markus Mantereen, Elisa Järven ja Markus Kuikan toimittama ”Kartanoista kaikkien soittimeksi” -antologia on syntynyt vuonna 2021 pidetyn Pianomusiikin historiaa Suomessa -symposiumin esitelmistä. Se sisältää viisi tutkimusartikkelia, joissa muun muassa Rikhard Faltinin ja Ingeborg Hymanderin panosta suomalaiseen musiikkielämään, pianisti Kerttu Bernhardin elämänvaiheita ja ammatillisia verkostoja sekä Helsingin Musiikkiopiston alkuvuosien opettajien valintaprosesseja. Lisäksi tarkastellaan Dmitri Baškirovin roolia suomalaisen pianonsoiton kansainvälistymisessä ja italialaisen virtuoosiurkurin Marco Enrico Bossin konserttivierailuja Suomessa.

Rolf Bergroth (1909–1995) oli suomalaisen pianismin merkittävä vaikuttaja, jonka ura ulottui 1920-luvun lopulta 1960-luvun loppupuolelle. Bergrothin tyttären Anna Lehmuksen kirjoittamassa elämäkerrassa kuvataan hänen uraansa esiintyvänä taiteilijana sekä pitkäaikaista panostaan musiikin opettajana Sibelius-Akatemiassa. Bergrothin uran kohokohtiin kuului hänen debyyttinsä Pariisin musiikkimaailmassa Marcel Ciampin oppilaana sekä hänen paluunsa Suomeen ja merkittävä työnsä ranskalaisen pianotyylisuunnan edistämisessä. Bergroth opetti Sibelius-Akatemiassa useiden vuosikymmenten ajan ja vaikutti monien suomalaisten pianistien koulutukseen ja kehitykseen. Elämäkerrassa Lehmus valottaa isänsä elämää niin taiteilijana kuin ihmisenä. 

Julkaisujen kautta pääsee syventymään suomalaisen pianomusiikin rikkaaseen historiaan ja sen vaikutukseen sekä kotimaassa että kansainvälisesti. 

Julkaisuja myy Ostinato.