Kysy mitä vain: Miksi nakuillaan, kun Suomi voittaa urheilukisoissa?
Tutkijamme Ilmari Kortelainen korostaa, että vastausta pitää hakea nimenomaan pukeutumisesta, ei alastomuudesta.
”Käytösmallin lähtökohta on pukeutumisessa, ei alastomuudessa. Suihkulähde-nakuilun yksi merkityksistä on antaa lupa arjessa sublimoidulle rakkauden hurmalle tai tulla rakastetuksi sellaisenaan: rähmäisenä ja hädissään. Kun jo voitonjuhlan syynä on usein miesten kisojen voitto, niin nakuilukin on sukupuolittunutta ja roolitettua.
Moni on kasvatettu ja koulittu pukemaan ruumiillisuutensa niin kuvitteellisiin kuin todellisiinkin univormuihin, rooleihin ja profiileihin. Kukin meistä vuorollaan tarkastelee olenko asussani ok? Ja kun joku sitten ihailee kuosiasi, sekin hämmentää; emme tulleet vielä hyväksytyiksi sydämeltämme paljaina. Voitonjuhla sysääkin kohti hetkellistä paljastumista, kuin ’minä’ tulisi riisuuntumisen hetkenä tunnustetuksi. Maskiin, avaruusasuun tai kumipukuun sonnustautuminen olisi kenties luovempi vaihtoehto. Suojautuminen nakuilun sijaan?
Uskon, että kehollisen tiedon tasolla tunnistamme toisemme paljaina. Zen-buddhalaisen mestari Bankein mukaan kaikissa ihmisissä elää ’syntymätön’, spontaani luontomme, joka hiljaa kuultaa mielen itsekeskeisen pulputuksen läpi. Suihkulähteeseen syöksytään kohti ’syntymätöntä’. Tässä syöksyssä kajastaa voimistuva ja vastustamaton halu purkaa kaikki yhteiskuntaluokkaa, sukupuolta ja ruumiin olettamuksia koskevat harhat.”
Ilmari Kortelainen
Meditaation ja somatiikan tutkija sekä harjoittaja