Yliopistopappi tukee opiskelijoita ja työntekijöitä elämän kirjoon liittyvissä kysymyksissä
Töissä Taideyliopistossa -juttusarjassa tutustutaan työntekijöihin, jotka ovat erilaisissa rooleissa mahdollistamassa opiskelijoiden kasvun korkeatasoisiksi ja laaja-alaisesti ajatteleviksi taiteilijoiksi ja muutoksentekijöiksi.
Taideyliopiston yliopistopappi Lisa Enckell palasi kaksi vuotta sitten yli parinkymmenenvuoden toimittajauran jälkeen papin töihin. Yleisradion kulttuuritoimittajana Enckell tutustui taiteilijoihin ja heidän elämänehtoihinsa sekä kulttuurielämän koukeroihin satojen haastattelujen myötä. Nyt kohtaamisissa on aika syventyä ihmisenä ja taiteilijana kasvun ja kehittymisen prosessiin. Erilaisten ihmisten kohtaaminen on nykyisessä työssä elämän eliksiiri.
Kuka olet ja mitä teet Taideyliopistolla?
Olen Taideyliopiston yliopistopappi Lisa Enckell ja olen olemassa aivan kaikkia, niin opiskelijoita, tutkijoita kuin henkilökuntaakin varten silloin kun kaipaa luottamuksellista rauhallista keskustelua. Kanssani voi pohtia kaikenlaisia oman elämän kirjoon liittyviä kysymyksiä ja valintoja.
Minuun voi ottaa yhteyttä katsomuksesta tai vakaumuksesta riippumatta. Keskustelut käydään vakaumusta kunnioittaen. Pappina minulla on vaitiolovelvollisuus. Työhöni kuuluu tarvittaessa myös kirkolliset toimitukset, kuten kaste ja avioliittoon vihkiminen.
Toimin tiiviissä yhteistyössä eri hyvinvointitoimijoiden, opintopsykologin ja muiden tukipalveluhenkilöiden kanssa rakentaen ja edistäen ihmisten hyvinvointia ja jaksamista Taideyliopistossa. Erilaiset psyykkiseen ja henkiseen hyvinvointiin liittyvät koulutukset sekä ohjaukset kuuluvat työkuvioihin myös.
Olen valmistumassa työnohjaajaksi (STORY:n jäsen) ja annan myös työnohjausta niin yksilöille kuin ryhmille. Työnohjaus tarjoaa mahdollisuuden tarkastella ohjaajan kanssa oman työn tekemistä ja vuorovaikutussuhteita. Työnohjauksessa on myös mahdollisuus reflektoida ja etsiä erilaisia näkökulmia, sekä oppia ja löytää itselleen uusia ja mielekkäämpiä työtapoja ja menetelmiä.
Kerro tyypillisestä työpäivästäsi
Tyypillistä tai kahta samanlaista työpäivää tai työaikaa yliopistopapilla ei ole. Jonkinlaista viikko- ja päivärytmiä yritän toki ylläpitää oman ja muiden hyvinvoinnin vuoksi. Maanantait ovat yleensä kokous- ja työpöytäpäiviä. Helsingissä toimii eri korkeakouluissa ja yliopistoissa yhteistyösopimusten pohjalta 7 hengen oppilaitospappitiimi ja kokoustamme yleensä maanantaisin. Tiistai ja torstai on varattu Sörnäisten ja Töölön kampuksille ja silloin pyrin järjestämään varatut keskusteluajat ja muut tapaamiset kampuksille. Tänä keväänä kokeillaan kahta eri tilaa. Keskiviikot ja perjantait on varattu työnohjauksille ja yksittäisille keskusteluille, joko livenä tai online.
Kalenterini täyttyy hämmästyttävän usein yhteistyökuvioiden myötä myös kaikenlaisista kokouksista, palavereista ja koulutuksista, joissa tapaan mukavia ihmisiä. Ja näiden valmisteluun täytyy myös muistaa varata aikaa.
Jotta pää pysyy kasassa ja sydän lämpimänä pyrin varamaan päivittäin aikaa hiljentymiselle. Ilman läsnäoloa eivät kohtaamiset onnistu
Mikä on parasta työssäsi?
Ihmiset ja syväluotaavat kohtaamiset ihmisten kanssa. Erityisesti silloin kun keskustelu avaa oman elämän solmuja, auttaa tekemään uusia havaintoja elämästä sekä löytämään toivon kipinöitä ehkä hankalaankin elämäntilanteeseen.
Minkä tekemiseen haluaisit itsellesi enemmän aikaa?
Haluaisin aikaa oppia uudelleen lukemaan hitaasti ja nautiskellen. Kun on toistakymmentä vuotta toimittajana haastatteluja valmistellessa pikalukenut niin romaaneja kuin tietokirjallisuutta niin nyt olisi aika hidastaa. Haluaisin löytää uudelleen viipyilevän, kielestä, juonenkäänteistä ja vivahteista innostuvan lukemisen. Nyt kun ei enää työkseen seuraa kulttuurielämän koukeroita, niin olisi kiva löytää kaikenlainen kulttuurin harrastaminen.
Kerro viime aikojen mieleenpainuvin taidekokemuksesi
Koronavuosina live-taidekokemukset ovat jääneet vähiin. Mutta kyllä Suomen Kansallisoopperan versio Verdin oopperasta taulu-tv:n välityksellä hieman ennen joulua oli upea. Koska kuvataide on viime vuosina ollut lähinnä sydäntäni, niin live-kokemuksista Tampereen taidemuseo yllätti.
Itselleni taidenäyttelyissä tärkeää ei ole vain teokset, vaan miten ne on ripustettu ja rytmitetty. Viime aikojen paras kokemus tästä on ollut Tampereen Taidemuseon eläköityneen museopäällikön Tapio Pennasen luoma näyttelykokonaisuus kuvataiteilija Magnus Enckell’n teoksista.
Ota yhteyttä
Lisaan voi ottaa yhteyttä sähköpostitse lisa.enckell@evl.fi. Löydät Lisan myös Instagramista tunnuksella uniarts_pappi_Lisa.
Taideyliopistosta
Taideyliopisto on avoin taiteiden kohtauspaikka, rohkeiden uudistajien ja perinteen taitajien kriittinen yliopistoyhteisö. Muodostamme ainutlaatuisen ympäristön taiteilijana kasvamiseen ja vahvistamme taidetta ja sen muutosvoimaa. Taideyliopisto on yksi maailman johtavia esittävän taiteen yliopistoja ja siihen kuuluvat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Opiskelijoita meillä on noin 2 000 ja henkilötyövuosia noin 700.
#töissätaideyliopistossa #meolemmetaideyliopisto