Väitöstutkija Niran Baibulat: Kävely tuottaa visuaalista kerrontaa

Taideyliopiston Kuvataideakatemian väitöstutkija Niran Baibulat soveltaa tutkimuksessaan rajoituksiin perustuvaa Oulipo-menetelmää, jossa esimerkiksi kävelyreitti muotoutuu punaisten autojen perusteella. Osana tämän vuoden Kuvataideakatemian Tutkimuspäiviä Baibulat järjestää kahden kollegansa kanssa Kävelyä jäljitellen -tapahtuman.

Punaisia autoja kadun varrella, kuva on kävellessä otettu ja sen takia epätarkka.
Lupa ylittää katu. Kuva: Niran Baibulat

Niran Baibulat on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 1993 Taideteollisen korkeakoulusta ja viimeistelee nyt väitöskirjaansa Kuvataideakatemiassa.  Kiinnostus installaatio- ja käsitetaiteeseen syttyi varhain. Myös käveleminen taiteellisen tutkimuksen metodina oli mukana jo Baibulatin maisterin lopputyössä. Hänen lopputyönsä ”Rajamaa” käsitteli katvealueita – rakennetun ja luonnon välistä tilaa.

Kävelymenetelmällä aikaansaadut installaatiot ovat moniosaisia ja Baibulatin mukaan kyseessä on kokemuksen kääntäminen. Menetelmä tuottaa visuaalista kerrontaa: teoksissaan hän jäljittelee kävelyä langoilla, valokuvarakennelmilla ja kirjoitusmerkeillä. Baibulatin loppusuoralla oleva väitöstutkimus kietoutuukin tiiviisti kävelyn ympärille.

”Kävely on menetelmä, joka on meillä aina mukana. Pääsemme sen avulla lähelle ja kauas. Siinä on jotain samaa kuin käsityössä, havainnot ovat käden ulottuvilla ja se on vahvasti ruumiillista. Ajattelen, että kävely on tietynlainen asennoituminen. Siinä ollaan fyysisten äärirajojen äärellä.”

Äärirajat ja rajoitteet, ja toisaalta leikillisyys ovat olennaisia osia Baibulatin tutkimusta. Hän on soveltanut tutkimuksessaan alun perin kirjallisuudessa 1960-luvulla kehitettyä Oulipo-menetelmää, jossa taiteen tekemistä rajoitetaan tietyillä säännöillä. Tunnetuimpia liikkeen edustajia lienevät Italo Calvino ja Georges Perec.

Oulipo-kirjailijat etsivät uusia muotoja ja rakenteita sekä leikkivät kielellä. Tätä Baibulat soveltaa kuvataiteeseen.

Urbaanissa kävelymetodissa Baibulat esimerkiksi rytmittää kävelyä punaisten autojen perusteella: tien saa ylittää ainoastaan punaisen auton kohdalta. Rajoite ei Baibulatin mukaan rajoita vaan luo uusia mahdollisuuksia.

”Olennaista urbaanissa kävelymetodissa on se, että en ole kaupungin kaavoitusten varassa vaan voin itse tarkastella ja luoda kaupunkia. En ole passiivinen vaan aktiivinen ja osallinen kaupunkitilassa. Otan säännöt omaan käyttööni.”

Päästäksemme paremmin metodin mahdollisuuksien äärelle, päätimme tehdä tämän haastattelun kävellen Helsingin Mustikkamaalla ja pysähdymme välillä katsomaan maisemaa.

”Katso, minkälainen maisema tästä avautuu. Tällaisia paikkoja, jossa on paljon taivasta, näitä pitäisi suojella.”

Pysähdys Isoisänsillalle palkitsi meidät myöhemmin, kun huomasimme kaksi hyljettä Kalasataman edustalla.

Niran Baibulat Isoisänsillalla, kuva: Leena Kummu

KuvAn Tutkimuspäivät kokoaa moniäänisen joukon yhteen

KuvAn Tutkimuspäiviä on järjestetty vuodesta 2015 alkaen. Päivät kokoavat tutkijat koolle ja houkuttelevat paikalle myös kansainvälisiä yleisöjä verkkoluennoille. Tänä vuonna kolmen päivän aikana 10.–12.12. esitellään Kuvataideakatemian käynnissä olevaa tutkimusta ja pohditaan taiteellisen tutkimuksen erityispiirteitä.

Tutkimuspäivien ensimmäinen päivä on pyhitetty Kuvataideakatemian taiteellisen tutkimuksen emeritaprofessori Lea Kantosen tutkimukselle alkuperäiskansojen taiteesta. Tutkimushankkeeseen perustuva näyttely on parhaillaan esillä Kuvataideakatemian Kuva/Tila-galleriassa.

Baibulat muistaa Kantosen tutkimustyön jo opiskeluajoilta ja pitää hänen työskentelymetodiaan uraauurtavana.

”Taiteen tutkimuksen kenttä on moninainen, eikä sitä oikein voi määritellä. Monimuotoisuus tekee siitä kiinnostavan. Taiteellinen tutkimus on vakiinnuttanut asemansa, ja ajattelen, että tieteellinen tutkimus on hyötynyt taiteellisen tutkimuksen metodeista. Tutkimuspäivät keräävät tämän kaiken yhteen ja nostaa vuosittain muutaman isomman teeman esille. Tutkimus tapahtuu usein muualla, mutta Tutkimuspäivillä kuka tahansa voi tulla kuuntelemaan esityksiä.”

Tiistaina 11.12. Baibulat järjestää yhdessä tutkijakollegoidensa Jaakko Ruuskan ja Lena Séraphinin kanssa Kävelyä jäljitellen -tapahtuman. Tavoitteena on tarkastella kävelyn tapahtumallista olemusta, eli sitä, millaista tietoa kaupungista kävely paljastaa ja sitä, miten käveleminen toimintana liittyy taiteelliseen tutkimukseen.

Lue lisää kävelyä jäljitellen -tapahtumasta

Lue lisää KuvAn Tutkimuspäivistä