Uniarts Fest: Kandinäyttelyssä esillä nykytaiteen uusimmat virtaukset monine muotoineen
Huipputeknisen digitaiteen ohella kandivaiheen opiskelijat tuovat esille analogisiin, perinteisiin tekniikkoihin perustuvia teoksia. Uniarts Fest on koko Taideyliopiston yhteinen festivaali, jossa nuoret taiteilijat esittelevät osaamistaan. Festivaali järjestetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa Sörnäisten kampuksella.
Kandinäyttely on esillä Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella, Myllyn katutasossa sijaitsevassa uudessa näyttelytilassa Kuva/Tilassa. Mylly on Taideyliopiston uusin rakennus, joka on tarkoitettu etenkin Kuvataideakatemian käyttöön ja jonka tontilla sijainneet vanhat teollisuuskiinteistöt yhdistyvät uuteen kiinnostavaan arkkitehtuuriin. Uniarts Festissä yleisön on mahdollista tutustua uudisrakennuksen tiloihin sekä ostaa nuorten taiteilijoiden taidetta kotiseinille. Päivän aikana Kandinäyttelyssä esitetään improvisaatioon perustuva musiikkiperformanssi.
Kandinäyttelyyn osallistuminen osa Kuvataideakatemian kanditutkintoon kuuluvaa opinnäytetyötä
Opiskelijat ilmoittautuvat Kandinäyttelyyn kolmannen opiskeluvuotensa aikana. Uusi näyttelytila Kuva/Tila tuo teokset hyvin esiin.
”Varta vasten näyttelytilaksi tehty iso kulmatila on hieno. Osa teoksista näkyy Sörnäisten rantatielle, mikä houkuttelee näyttelyvieraita”, taidepedagogiikan lehtori Marika Orenius kertoo.
Orenius on Kandinäyttelyn vastuuopettaja ja kuraattori tänä vuonna. Entisenä galleristina ja kuvataiteilijana hänellä on runsaasti kokemusta näyttelynrakentamisesta.
”Pohdimme näyttelyn konseptia samalla kun kokoamme sitä, ja mietimme, mitä kannattaa ottaa huomioon näyttelyä rakennettaessa. Aluksi keskustelin jokaisen ilmoittautuneen opiskelijan kanssa hänen työhuoneellaan teosvalinnoista. Jotkut opiskelijoiden ideat eivät sopineet kokonaisuuteen esimerkiksi liian haastavan toteutustavan vuoksi. Näyttelyn teokset ovat tekeillä olevia töitä, ja kannustan kokeilemaan uutta. Keskustelemme tasapainottelusta uskaltamisen ja toteuttamismahdollisuuksien välillä. Ei kannata pelata liian varman päälle, mutta rohkeus voi olla myös pienimuotoista.”
Kandinäyttely on monelle taiteilijalle ensimmäinen iso julkinen näyttely heidän urallaan.
”Näyttelyyn osallistuu yhteensä 27 taiteilijaa, ja jokainen heistä tuo yhden teoksen tai teoskokonaisuuden näyttelyyn. Opiskelijat ovat hyvin erilaisia, ja osalla heistä on jo näyttelytaustaa. Nykytaiteen tekniikat vaihtelevat todella paljon, ja se näkyy näyttelyssämme: mukana on videotaidetta, keramiikkaa, löydettyjä luonnonmateriaaleja, grafiikkaa, joitakin digitaalisia ja painettuja julkaisuja, valokuvia ja maalauksia. Tänä vuonna korostuu, että opiskelijat ovat kiinnostuneet myös analogisista retrotekniikoista, kuten valokuvan vedostamisesta käsin paperille. Huipputekniikkaa on mukana, mutta ei yhtä paljon kuin viime vuonna”, Orenius kertoo.
Näyttelyn teemaa ei ole rajattu etukäteen.
”Materiaalisten ja esteettisten pohdintojen lisäksi teemoiksi näyttävät nousevan sota ja pakolaisuus. Suomalaisuus ja karjalaiset sukujuuret ovat myös esillä. Useasta teoksesta henkii välittäminen ja solidaarisuus muita kohtaan. Monet teokset ovat syvällistä itsetutkiskelua, mikä kertoo myös koronavuosien elämästä. Harvoin on nuoren polven tekijöiden töitä näin laajasti esillä. Kannattaa tulla katsomaan, mistä tulevaisuuden taiteilijat ovat kiinnostuneita”, Orenius sanoo.
Näyttelyn teoksissa opiskelijat pohtivat omia ilmaisukeinojaan
Opiskelijat Anna Jaatinen ja Niklas Feinik pitävät Kandinäyttelyyn osallistumista tärkeänä mahdollisuutena tavoittaa entistä laajempi yleisö. Jaatinen opiskeli ensin kuvanveistoa, mutta siirtyi maalauksen puolelle. Hän tuo näyttelyyn teoskokonaisuuden, joka on yhdistelmä maalausta, veistosta ja installaatiota.
”Teoksessani huovutettu veistos lähtee seinältä yhdistyen tilassa oleviin maalauksiin. Maalaukset ovat lattialla pystyssä. Se on tilallinen maalaussommitelma, jonka seinältä laskeutuva veistos läpäisee. Minulla on käsityöläistausta, ja erilaisten materiaalien kanssa työskentely on minulle ominaista. Yhdistelen tässä kandityössäni pastellivärejä maanläheisiin sävyihin. Huovutettu veistos on värjätty avokaadolla vaaleanpunaiseksi. Lopputulos on unimaisen utuinen. Kandinäyttely on isoin näyttely, johon olen osallistunut. On kiinnostavaa oppia näyttelyn kokoamisen prosessi. Näyttelyyn osallistuminen motivoi, antaa tarkan aikataulun ja tuo työskentelyyn iloa”, Jaatinen kertoo.
Tila-aikataidetta opiskelevan Niklas Feinikin teos yhdistää valokuvaa ja videota installaatioon. Videon kautta mukana on myös performanssia.
”Olen kokeillut tässä teoksessa oppimiani asioita. En kuitenkaan halua, että teoksesta tulee teknisten taitojeni esittely, vaan taitojen pitäisi näkyä pinnan alta. Teos tulee kostumaan elementeistä ja tarinan osista, joita ei sido yhteen kronologinen järjestys tai looginenkaan yhteys, vaan pelkästään paikan tunne. Teoksen osat ovat kehittyneet viljelypalstalla vietetyn ajan myötä. Toivon että teoksen osasten väliin jäävä tila synnyttää kokemuksen paikasta, jossa katsoja pääsee kasvotusten tarinan hahmojen ja symbolien kanssa. Tutkin tavallaan juuria niin konkreettisessa kuin kuvaannollisessakin mielessä. Haluan onnistua tässä näyttelyssä, mutta spontaanisuuden pitää säilyä”, Feinik pohtii.
Musiikki-improvisaatio tekee taidetta taiteesta
Näyttelytilassa esitetään myös improvisaatioon perustuva performanssi, jossa esiintyvät Sibelius-Akatemian henkilökunnan edustajat ja yksi tohtorikoulutettava: musiikin tohtorit Tapani Heikinheimo, Sirkka Kosonen ja Jari Perkiömäki ja tohtorikoulutettava Sanna Vuolteenaho. He esittävät kaksi puolen tunnin settiä klo 13:00 ja 15:00, jotka ovat keskenään erilaisia.
”Uniarts Festin improvisaatiossa siirrymme Kandinäyttelyn teoksesta toiseen ja tulkitsemme niitä yhdessä sellon, saksofonin ja laulun keinoin. Menemme taideteosten luokse ilman etukäteisvalmisteluja, ja teemme taidetta taiteesta. Pyydämme myös yleisöä mukaan musiikkiin tilanteen mukaan. Keskustelemme ihmisten kanssa teosten aikaansaamista tunteista ja muistoista, ja reagoimme niihin musiikilla. Ylitämme genrerajoja klassisen, jazzin ja kansanmusiikin välillä”, Heikinheimo kertoo.
Kuvataideakatemian myyjäiset Uniarts Festin aikana
Kuvataideakatemian myyjäiset järjestetään Uniarts Festin yhteydessä Myllyn toisessa kerroksessa. Myynnissä on niin suuria kuin pieniäkin taideteoksia – maalauksia, veistoksia, taidegrafiikkaa sekä valokuvateoksia. Mukaan kannattaa varata käteistä, vaikka osalla myyjistä on käytössä Mobilepay. Tule tekemään löytöjä ja tutustumaan uuden polven taiteilijoihin!
Historian neljäs taidefestivaali
Taideyliopiston yhteinen taidefestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran Musiikkitalossa kesäkuussa 2019 nimellä Feel Helsinki, ja se houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Koronapandemian aikana tapahtuma on järjestetty osin Musiikkitalossa ja osin virtuaalisesti. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäisen kerran Taideyliopiston toisella kampuksella Sörnäisissä ja nimi vaihtuu Uniarts Festiksi.
Teksti: Päivi Brink