Uniarts Fest: Juonellinen kansanmusiikkiesitys Muovipullopostia houkuttelee lapsia suojelemaan Itämerta
Lastenkonsertti Muovipullopostia saa lapset kiinnostumaan kierrättämisestä ja luonnonsuojelusta kansanmusiikin ja esittävän taiteen keinoin. Uniarts Fest on koko Taideyliopiston yhteinen festivaali, jossa nuoret taiteilijat esittelevät osaamistaan. Festivaali järjestetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa Sörnäisten kampuksella.
Muovipullopostia on puolen tunnin juonellinen lastenmusiikkikonsertti, jota on aiemmin esitetty päiväkodeissa. Esiintyjät ovat pääosin kansanmusiikin opiskelijoita, ja konsertti tarjoaa kaiken ikäisille kuulijoille kiinnostavaa kuunneltavaa.
”Pienille lapsille voi olla vaikeaa istua kuuntelemassa musiikkia, ja me haluammekin osallistaa kuulijoita laulamaan ja tanssimaan mukana. Esityksessämme on ekologinen viesti: roskat eivät kuulu uimavesiin eivätkä norpan kotiin. Meidän on pidettävä Itämerestä ja koko planeetastamme huolta”, kertoo yksi esiintyjistä, Saija Penttilä.
”Muovipullot vesissä ovat todellista roskapostia. Ensin esityksessä roskataan, ja sitten yhdessä kerätään roskat pois. Musiikki on tehty nimenomaan Muovipullopostia-konserttia varten opettajamme Vilma Timosen johdolla, ja mukana on esimerkiksi katrillia ja siivouspolkkaa”, Penttilä jatkaa.
Lapset mukana esityksessä
Myös bändi kulkee Muovipullopostia-esityksen nimellä. Siinä on seitsemän esiintyjää, jotka laulavat ja soittavat monenlaisia soittimia pianosta haitariin ja kanteleeseen. Lapset saavat konsertin aikana arvailla, mistä soittimesta lähtee mikäkin ääni. Penttilän instrumentti on kontrabasso. Hän on maisterivaiheen opiskelija kansanmusiikin koulutusohjelmassa.
”Valmistuin konservatoriosta kymmenen vuotta sitten, ja olen sen jälkeen työskennellyt esiintyvänä muusikkona tanssilavoilla ja eri bändeissä. Tämän lisäksi olen myös opettanut musiikkiryhmiä ja instrumenttioppilaita. Sibelius-Akatemiassa olen erikoistunut kansanmusiikkiin. Toivon, että voimme jatkaa Muovipullopostin esittämistä yhdessä, ja toivottavasti pääsemme myös levyttämään”, Penttilä sanoo.
Lastenkonsertissa voi tapahtua mitä vain.
”Lapset ovat ihanan rehellisiä ja arvaamattomia kuulijoita, ja he todella eläytyvät esitykseen. Aikuiset voisivat ottaa heistä mallia. Pohjaamme esityksen perinteiseen kansanmusiikkiin, mutta esitys on omassa ajassamme kiinni. Luomme tunnelmaa ja äänimaisemaa monin keinoin, vähän kuin elokuvissa. Esityksessä on myös paljon toimintaa ja sen juoni on vauhdikas”, Penttilä kertoo.
Esillä monipuolisesti opiskelijoiden projekteja
Taideyliopiston taiteellisen osaamisen yhteen kokoava Uniarts Fest esittelee taidetta tuoreimmillaan. Se tarjoaa hienoja mahdollisuuksia kokea jotain uutta ja erilaista. Penttilästä on hienoa, että usein vaille huomiota jäävät opiskelijoiden projektit saavat festivaaleilla näkyvyyttä. Hän nostaa tuoreena ilmiönä esiin tanssin ja musiikin uudenlaisen yhdistämisen.
”Olen nähnyt kiinnostavia esityksiä, joissa on uudenlaista kommunikaatiota ja yhteistyötä tanssijan ja muusikon välillä. Esiintyjät ja taiteenalat ovat tasavertaisina esillä näissä teoksissa. Kansanmusiikki pohjautuu improvisaatiolle, ja yksi vahva trendi kaikissa taidemuodoissa on improvisoinnin lisääntyminen. Aion mennä katsomaan ainakin Marius & Finnhits Explosionin ikivihreitä poprock-biisejä sekä pitkän linjan kansanmuusikkoja Emilia Lajusta ja Suvi Oskalaa. Lisäksi haen jotain ihan uutta, mitä en ole koskaan ennen kokenut”, Penttilä kertoo.
Esityksen ajankohta
Muovipullopostia-konsertti lauantaina 17.9.2022 Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen Torilla klo 11.00.
Esiintyjät:
- Saija Penttilä, kontrabasso ja laulu
- Maimu Jõgeda, haitari ja laulu
- Iida-Maria Kuronen, kantele ja laulu
- Verna Kylmänen, piano ja laulu
- Jonna Lankinen, viulu ja laulu
- Onni Rajaniemi, kitara ja laulu
- Aurora Visa, kantele ja laulu
- Vilma Timonen, ohjaus
Historian neljäs taidefestivaali
Taideyliopiston yhteinen taidefestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran Musiikkitalossa kesäkuussa 2019 nimellä Feel Helsinki, ja se houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Koronapandemian aikana tapahtuma on järjestetty osin Musiikkitalossa ja osin virtuaalisesti. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäisen kerran Taideyliopiston toisella kampuksella Sörnäisissä ja nimi vaihtuu Uniarts Festiksi.
Teksti: Päivi Brink