Tutustu taiteilijaan: Janne Ojajärvi

Ojajärvi Blom Ojajärvi (OBO) -kollektiivi aloittaa Kevään nuoret taiteilijat -konserttisarjan 9.4.2021. Kysyimme Janne Ojajärveltä millainen soitin konsertissa kuultava yläsävelhuilu on ja mitä hän odottaa tulevalta verkkokonsertilta.

OBO-kollektiivi kuvattuna hitaalla valotusajalla. Hahmot ovat liikkuvaisia kuvassa. Kuvan tausta on musta.
Jimmy Träskelin

Kuvaile OBO-kollektiivia viidellä sanalla.

Yllättävä, suurensuuri, kokeileva, groovaava, mystinen.

Mikä on yläsävelhuilu?

Yläsävelhuilu on huilu, jonka sävelikkö pohjautuu äänen harmoniseen yläsävelsarjaan. Suomalainen perinteinen yläsävelhuilu on nimeltään pitkähuilu. Siinä ei ole lainkaan sormiaukkoja, joten sen sävelkorkeuteen voidaan vaikuttaa vaihtelemalla puhallusvoimakkuutta ja sulkemalla huilun putken päätä. 

Pitkähuilun huilutyyppi tunnetaan eri puolilla maapalloa. Esimerkiksi Norjassa huilu tunnetaan nimellä seljefløyte, Ruotsissa sälgflöjt, Virossa pikkvile ja Unkarissa tilinkó.

Suomessa pitkähuilulla on ollut perinteisesti useita eri kutsumanimiä muun muassa lötkö, pajuhuilu, pajupilli, kävelykeppi, leppäpilli, soropilli, putkipilli, yläsävelhuilu ja luonnonsävelhuilu.

Mitä odotat tulevalta Kevään nuoret taiteilijat -sarjan konsertiltanne?

Kivaa, että pääsee keikalle! Hauskaa jammailua bändin kanssa. Toivottavasti soiton ilo välittyy myös kotikatsomoihin.

Millaisena näet koronarajoitusten jälkeisen ajan?

Vanhaan ”normaaliin” tuskin on paluuta, mutta luottamus on kova, että elävälle musiikille on vielä paikkansa maailmassa.

Mikä inspiroi juuri nyt?

Aurinko

Kevään nuoret taiteilijat -sarja esittelee vastikään valmistuneita ja opinnoissaan erinomaisesti menestyneitä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoita.