Tutkimuspalveluiden asiantuntijan työssä tiede ja taide yhdistyvät
Töissä Taideyliopistossa -juttusarjassa tutustutaan työntekijöihin, jotka ovat erilaisissa rooleissa mahdollistamassa opiskelijoiden kasvun korkeatasoisiksi ja laaja-alaisesti ajatteleviksi taiteilijoiksi ja muutoksentekijöiksi.
Kuka olet ja mitä teet Taideyliopistossa?
Olen Riikka Palonkorpi. Toimin Taideyliopiston tutkimuspalveluissa asiantuntijana. Olen tutkimuksen arvioinnin projektipäällikkö sekä Tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen ohjausryhmän (TTOR), Eettisen ennakkoarvioinnin toimikunnan ja Avoimen tieteen ja tutkimuksen työryhmän sihteeri.
Aloitin Taideyliopistossa huhtikuussa 2020. Sitä ennen toimin pitkään Helsingin yliopistossa erilaisissa tutkimus- ja hallintotehtävissä. Olen väitellyt kylmän sodan aikaisesta tšekkoslovakialaisen tieteen historiasta Tampereen yliopistossa vuonna 2012.
Miksi hait Taideyliopistoon töihin?
Näin kiinnostavan työpaikkailmoituksen ja minulla oli työtehtäviin soveltuvaa osaamista. Ajattelin, että pääsisin tutustumaan uudenlaiseen organisaatioon ja työympäristöön. Taide ja kulttuuri ovat minulle tärkeitä, kuten myös tiede ja tutkimus – tässä ympäristössä nämä kaikki yhdistyvät mielenkiintoisella, vaikkakaan eivät aina mutkattomalla tavalla.
Mikä on työssäsi parasta?
Parasta työssäni kiinnostava työympäristö, jossa minulla on mahdollisuus kehittää ja tukea tutkimuksen edellytyksiä ja tutkijoita heidän työssään. Saan tutustua monipuolisesti erilaiseen tutkimukseen ja joudun pohtimaan asioita ihan uusistakin näkökulmista.
Mitä sinulla on meneillään työssäsi juuri nyt?
Taideyliopistossa alkoi vuoden alussa sen historian ensimmäinen tutkimuksen kokonaisarviointi. Toimin sen projektipäällikkönä. Olemme edenneet hankkeessa jo pitkälle: yksiköille suunnatut itsearviointilomakkeet on julkaistu ja nyt arvioitavat yksiköt pääsevät pohtimaan tutkimuksensa tilaa. Kansainvälinen arviointipaneeli vierailee Taideyliopistossa ensi vuoden maaliskuussa. Odotan kovasti arvioinnin tuloksia.
Mikä on Taideyliopistossa työskentelyssä parasta?
Taiteen ja tutkimuksen yhteiselo. Kivat työkaverit, matala hierarkia. Vaikka ensimmäinen vuoteni Taideyliopistossa sujui lähinnä etänä, olen kuitenkin kokenut itseni tervetulleeksi.
Kerro viimeisimmästä tai mieleenpainuvasta kulttuuri- tai taidekokemuksestasi.
Kävin Ateneumissa katsomassa Ilja Repinin näyttelyn. Oli mahtavaa päästä pitkän tauon jälkeen oikeaan taidemuseoon ja nähdä upeat maalaukset edessään – ei vain pieneltä ruudulta. Kokemus oli niin hieno, että teosten ääreen piti pysähtyä pitkäksi aikaa eikä aika lopulta riittänyt koko näyttelyyn tutustumiseen.
Taideyliopistosta
Taideyliopisto on avoin taiteiden kohtauspaikka, rohkeiden uudistajien ja perinteen taitajien kriittinen yliopistoyhteisö. Muodostamme ainutlaatuisen ympäristön taiteilijana kasvamiseen ja vahvistamme taidetta ja sen muutosvoimaa. Taideyliopisto on yksi maailman johtavia esittävän taiteen yliopistoja ja siihen kuuluvat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Opiskelijoita meillä on noin 2 000 ja henkilötyövuosia noin 700.
#töissätaideyliopistossa #meolemmetaideyliopisto