Taideyliopiston Vuoden alumneiksi 2019 taiteilijat Elina Mustonen, Tuula Närhinen ja Kalle Ropponen
Taideyliopiston Vuoden alumnit ovat rohkeita esikuvia, jotka ovat vahvistaneet toiminnallaan taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä. Taideyliopisto valitsee Vuoden alumnit tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Myös jatkossa Vuoden alumneja valitaan vuosittain kolme.
Taideyliopiston kasvatteina Vuoden alumnit osallistuvat taiteellisten perinteiden eteenpäin välittämiseen ja oman alansa rohkeaan uudistamiseen. Tänä vuonna valinnassa korostettiin lisäksi kestävän tulevaisuuden teemaa, joka kiinnittää valinnan ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.
”Elämme aikaa, jolloin muutospaineen alla on koko länsimainen elämänmuoto. Ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen, eriarvoistuminen ja työn murros ovat esimerkkejä haasteista, joihin meidän täytyy löytää ratkaisuja kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi. Taiteella ja taiteellisella ajattelulla voi olla tässä merkittävä rooli. Ne auttavat meitä kehittämään rohkeutta, mielikuvitusta ja kykyä muutokseen ja uudistumiseen. Taide voi myös avata uusia näkökulmia ja auttaa tukemaan avointa keskustelukulttuuria,” toteaa Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki.
Vuoden alumnit -valintaperusteluiden mukaan Vuoden alumneiksi 2019 valitut taiteilijat ovat omalla työllään ja taiteellaan tehneet kestävän tulevaisuuden teemaa näkyväksi yhteiskunnassa. He ovat nostaneet esiin uusia näkökulmia, avanneet asiaa taiteen avulla ja tuottaneet keskusteluun uusia tapoja käsitellä asiaa.
Taideyliopiston Vuoden alumnit 2019 julkistettiin yliopiston avajaisten yhteydessä 2. syyskuuta. Kukin kolmesta akatemiasta ehdotti omia taiteenalojaan edustavaa Vuoden alumnia, ja lopullisen valinnan teki rehtori Jari Perkiömäki.
Taideyliopiston Vuoden alumnit 2019:
Elina Mustonen on monipuolinen muusikko, soittimenaan cembalo. Elina on tunnettu kiinnostavista tulkinnoistaan niin solistina kuin kamarimuusikkonakin. Hän on suorittanut Sibelius-Akatemiassa musiikin tohtorin tutkinnon vuonna 2006. Hänen ohjelmistoonsa kuuluu niin barokin ajan teoksia kuin aikamme uusinta musiikkiakin. Suomen luonnonsuojeluliitto on palkinnut Elinan saimaannorpan hyväksi tehdystä merkittävästä suojelutyöstä. Elina on laajentanut taiteellista toimintaansa uudella ja rohkealla tavalla projekteissa, joissa hän etsii kiinnostavia kirjallisuuden hahmoja ja esittää ne toimien itse sekä näyttelijänä että muusikkona.
Tuula Närhinen on kuvataiteilija ja tutkija, joka käsittelee teoksissaan luontoa ja luonnonilmiöitä. Hänen teoksensa ovat installaatioita, jotka koostuvat mm. valokuvista, piirustuksista ja veistoksista. Hän on valmistunut taiteen tohtoriksi vuonna 2016 Kuvataideakatemiasta. Tuula Närhinen yhdistää ainutlaatuisella tavalla taideteosten valmistamisen ja luonnonilmiöiden tutkimisen prosesseja. Hänen kuvalliset esityksensä vaikuttavat siihen, mitä havaitsemme, ymmärrämme ja tiedämme maailmasta.
Kalle Ropponen on valosuunnittelija, lavastaja ja esiintyjä. Hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmasta vuonna 2004. Kalle työskentelee monipuolisesti esittävän taiteen kentällä. Hän on työskennellyt laajalti kotimaisissa teattereissa ja aloittaa Kansallisteatterin valo-, ääni- ja video-osaston päällikkönä keväällä 2020. Kalle on toiminut vuosia alan ammattilaisten järjestöissä ja toiminut yhteiskunnallisena vaikuttajana. Kallen käsissä pienimuotoiset puitteet kasvavat ilmaisulliseen laajuuteen ja suuremmat välttävät itsetarkoituksellisen paisuttelun.