Polttoainetta luovuuden moottoritielle: J-P Piirainen haluaa tarjota tilaa taiteen tekemisen arkeen
Säveltäjä, muusikko Jussi-Pekka Piirainen astuu uuteen rooliin väitöstutkijana Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulussa.
Piirainen on käynnistänyt tohtoriopintonsa syksyllä 2024. Hänen tutkimuksensa Creativity Highway – Developing Self-Regulation Based Career Management Training for Portfolio Career Musicians keskittyy freelancemuusikoiden työelämätaitojen kehittämiseen. Tavoitteena on kehittää uraohjausmalli, joka auttaa muusikoita järjestämään työtään niin, että luovuudelle jää enemmän aikaa ja energiaa.
Piirainen havaitsi korona-aikana, kuinka monet hänen kollegansa kamppailivat arjen työnhallinnan kanssa ja kysyivät myös häneltä neuvoja. Tämä sytytti hänessä halun tutkia, miten muusikot voisivat jäsentää työelämäänsä paremmin. Piiraisen mukaan muusikon työ ei ole pelkkää luovaa prosessia, vaan se sisältää myös viestintää, markkinointia ja monenlaisia hallinnollisia tehtäviä. Hän haluaa löytää keinoja, joilla näitä työelämän osa-alueita voisi järjestää niin, että itse taiteen tekemiseen jää enemmän aikaa.
”Monet muusikot tasapainottelevat jatkuvasti erilaisten roolien ja tehtävien välillä, ja se voi uuvuttaa. Haluan tutkimukseni avulla kehittää työkaluja, jotka helpottavat erilaisten työtehtävien välissä sukkulointia. Haluan etsiä muusikoille kestäviä malleja, jotka tukevat luovaa työtä mutta myös takaavat työhyvinvoinnin säilymisen.”
Monista puroista koostuva työelämä vaatii kokonaisuuden hallintaa
Piiraisen tavoitteena on kehittää menetelmä, joka auttaa muusikoita hallitsemaan uraansa kokonaisvaltaisesti. Tutkimuksessa keskeisiä ovat portfoliouran ja itsesäätelyn käsitteet. Portfolioura koostuu moninaisista työnantajista, tulonlähteistä ja tehtävistä, ja itsesäätely tarkoittaa tapaa hallita omia resursseja ja ajankäyttöä.
Piiraisen tavoitteena on kehittää uraohjausmalli, joka auttaa muusikoita ja muita taiteilijoita tasapainottamaan moninaiset roolinsa ja löytämään terveellisiä tapoja hallita työuraansa.
“Luovuus vaatii sitä, että pystyy keskittymään yhteen asiaan kerrallaan kiireettömästi. Haluan edistää taiteilijoiden hyvinvointia ja auttaa heitä löytämään keinoja, joilla he voivat jatkaa luovaa työtään menestyksekkäästi läpi pitkän uran,” Piirainen toteaa.
Tutkimuksen ensimmäinen vaihe on kyselytutkimus portfoliouralla toimiville muusikoille. Tarkoitus on selvittää, minkälaisia haasteita he ovat kokeneet erilaisissa työrooleissaan ja tehtävissään, kuinka tietoisesti he käyttävät itsesäätelytaitoja työelämää helpottaakseen, mitkä aihealueet ehkä tuovat portfoliouralla eniten kitkaa ja mitkä itsesäätelyn eri osa-alueet voisivat parhaiten tarjota käytännön apua näiden konfliktitilanteiden hallitsemiseksi.
”Mielessäni elää vahva stereotypia kärsivästä nälkätaiteilijasta – mutta toisaalta myös ajatus siitä, että niin ei tarvitse olla vaan voisimme löytää toimivia työskentelymalleja monisyisen taiteilijauran luomiseksi. Itselleni kalenteri ja muistiinpanovälineet ovat parhaita työkavereita.”
Moottoritien metafora: kohti tervettä taiteilijauraa
Piirainen kuvaa portfoliouraa metaforalla nelikaistaisesta moottoritiestä. Jokainen kaista edustaa yhtä työroolia – esimerkiksi muusikko, säveltäjä, tuottaja tai opettaja. Jokaisella kaistalla kulkee erilaisia autoja – eli yksittäisiä projekteja. Tiellä on kuitenkin vain yksi bensa-asema, josta projektit saavat tarvitsemansa energian.
“Elämän bensa-asemalla on energiaa jaossa vain tietty määrä. Haluan tutkimuksellani tarjota taiteilijoille konsteja päättää, miten jakaa sitä eri projektien kesken niin, että ne kaikki saavat tarvitsemansa polttoaineen ilman että taiteilija palaa loppuun.”
Piiraisen tutkimus tuo esiin sen, miten monipuolinen muusikon työ on tänä päivänä. Hän toivoo voivansa tuoda tutkimuksensa antia Taideyliopiston ja muidenkin organisaatioiden koulutukseen ja kurssitarjontaan. Hän unelmoi koulutusmateriaalin ja -pakettien luomisesta, jotka voisivat tukea niin muusikoita, muita taiteilijoita kuin laajemminkin luovien alojen ammattilaisia.
“Voisi olla esimerkiksi nettisivusto, joka toimisi ensiapulaukkuna erilaisiin portfoliouraa tekevien taiteilijoiden kohtaamiin haasteisiin”, Piirainen visioi.
Tavoitteena on auttaa muusikoita ja taiteilijoita saavuttamaan tasapainoinen ja kestävä työura.
”Taideyliopisto tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön tutkia näitä kysymyksiä. Meillä on täällä valtava määrä lahjakkuutta, mutta se kaikki voi valua hukkaan, jos taiteilijoilta puuttuvat työelämän hallinnan työkalut”, Piirainen painottaa.
Seuraava haku Sibelius-Akatemian tohtoriopintoihin on 8.1.–22.1.2025.