Pianon maisteriopiskelija David Munk-Nielsenin arki on monin tavoin kansainvälistä
Sibelius-Akatemiassa erilaiset kansainväliset mahdollisuudet ovat varsin vahvasti mukana opinnoissa.
Pianonsoiton maisteriopiskelija David Munk-Nielsen on jo maailmanlaajuisesti kokenut taiteilija, jonka askeleet kansainväliseen musiikkimaailmaan ovat olleet musiikin opiskelijalle varsin tavallisia. Hän opiskeli ensin kandidaatin tutkintoa Århusissa, Tanskassa, missä hänen opettajansa ehdotti opiskelua ulkomailla.
”Olin melko nuori, mutta ulkomaille lähteminen oli silti mielestäni hyvä idea! Eräs opiskelijakollegani oli opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja suositteli sitä minulle. Otin ensin soittotunteja tulevan opettajani Erik T. Tawaststjernan kanssa ja pidin siitä kovasti. Sitten hain ja minut hyväksyttiin opiskelijaksi. Koulu itsessään on hieno ja olen ollut erittäin iloinen saadessani olla Suomessa.”
Kansainvälisiä ammattilaisia omissa luokkahuoneissa
Pianomusiikin koulutukseen kutsutaan säännöllisesti kansainvälisiä opettajia pitämään opiskelijoille mestarikursseja eri teemoista. Maisteriopintojensa aikana myös Munk-Nielsen on osallistunut lukuisille ulkomaisten vieraiden pitämille mestarikursseille. Ne tarjoavat uusia näkökulmia esimerkiksi tulevaan konsertti- tai tutkinto-ohjelmistoon. Munk-Nielsenin mukaan niitä on Sibelius-Akatemiassa myös ollut paljon verrattuna moniin muihin oppilaitoksiin.
”Vaikka suhde omaan opettajaan olisi hyvä, on hyödyllistä esiintyä myös ulkopuoliselle. Päätän vierailevien opettajien mestarikursseille osallistumisestani sen perusteella, mitä muuta minulla on meneillään -tarvitsenko esimerkiksi uutta näkökulmaa johonkin teokseen, jonka parissa työskentelen? Ja tietysti aina voi mennä myös seuraamaan opiskelijakollegoita mestarikursseilla – mielestäni sekin on erittäin hyödyllistä.”
Sibelius-Akatemian pianonsoiton opettajilla on hyvin monipuolinen tausta: he ovat opiskelleet, esiintyneet ja tehneet uraa eri puolilla maailmaa. Kansainvälisesti verkottunut opettajakunta on erittäin tärkeää opiskelijoille.
”Myös omalla opettajallani on globaaleja yhteyksiä ja paljon kansainvälistä kokemusta. Hän on myös syy, miksi tulin alun perin Suomeen. Minusta on todella tärkeää, että opettajat tarjoavat kansainvälisiä näkökulmiaan myös opiskelijoille.”
Opiskelijayhteisö, johon on helppo tulla ja helppo olla
Sibelius-Akatemia on eurooppalaisten musiikkikorkeakoulujen mittakaavassa suuri. Siksi se voi tarjota monenlaisia mahdollisuuksia kansainväliseen verkostoitumiseen. Munk-Nielsenille kansainvälinen opiskeluympäristö tarkoittaa yhteyksiä ja näkemysten avartamista, erilaisten ihmisten tapaamista ja uusia ajattelutapoja. Sibelius-Akatemiassa on opiskelijoita kymmenistä kansallisuuksista, ja ihmiset ovatkin keskeinen osa kansainvälisyyden kokemusta.
”Kun oppilaitoksessa on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, arjessa tapaa helposti ihmisiä eri kulttuureista. Se on erittäin silmiä avaavaa! Olen huomannut, että täällä kaikki ovat avoimia kansainvälisiä opiskelijoita kohtaan ja ympäristö on vieraanvarainen. Täällä on helppoa olla ja koulu todellakin toivottaa tervetulleeksi.”
Suomessa opiskeleva tanskalainen menossa Berliiniin vaihtoon? Miksipä ei!
Tutkinto-opintojensa aikana Munk-Nielsen on ehtinyt myös viettää kaksi lukukautta Berliinissä vaihto-opiskelijana.
”Halusin hyödyntää mahdollisuuksia lähteä ulkomaille osana opintojani. Sain myös rohkaisua muutamalta opiskelijakollegaltani, jotka jo olivat Berliinissä – se on hyvin erilainen kuin Helsinki! Kulttuurielämä siellä on tietysti upeaa ja valintaani helpotti se, että tunsin valmiiksi ihmisiä sieltä. Koulun mentaliteetti oli erilainen kuin Sibelius-Akatemiassa.”
Uusien opiskelijoiden ja opettajien tapaaminen uudessa kaupungissa on toki stressitekijä, mutta se antaa myös mahdollisuuden poistua omalta mukavuusalueelta. Vaihto-opintojensa myötä Munk-Nielsen huomasi arvostavansa monia asioita Sibelius-Akatemiassa. Näinkin usein käy, kun katsoo asioita hiukan ulkopuolelta.
”Ehkä olen jopa vähän hemmoteltu, mutta tilat täällä ovat erinomaiset. Ja minusta tuntuu, että opettajamme todella välittävät meistä paitsi muusikkoina, myös ihmisinä. Se on mielestäni erittäin tärkeää.”
Kilpailut tuovat muusikon uralle lisää kansainvälistä säihkettä
Vuosi 2022 oli Munk-Nielsenille erittäin kiireinen. Vaihto-opintojen lisäksi hän osallistui erittäin menestyksekkäästi Sibelius-Akatemian lokakuussa 2022 järjestämään kansainväliseen Maj Lind -kilpailuun, joka keräsi Helsinkiin tuomariston ja osallistujia kaikkialta maailmasta. Kilpailuihin osallistuminen on pianistille tapa verkostoitua ja mahdollisuus kehittyä taiteilijana.
”Tietysti on mukavaa, kun kilpailussa menestyy, mutta sen täytyy motivoida minua oikealla tavalla. Olen myös oppinut rajani. Maj Lind oli minulle kolmas kilpailu vuoden sisällä, joten hektistä oli, vaikka kilpailu järjestettiinkin minulle jo hyvin tutussa ympäristössä.”
Avoin tulevaisuus
Musiikkialan ammatit ovat nykyään globaaleja ja jos haluaa esiintyväksi taiteilijaksi, on matkusteltava: pitää olla siellä missä keikat ja yleisö ovat. Ammattilaisuus on tasapainoilua ympäristökysymysten ja toimeentulon välillä. Munk-Nielsen kertoo puhuvansa ympäristöasioista ystäviensä kanssa.
”Puhumme tästä kyllä, vaikka minulla ei olekaan kovin vahvaa mielipidettä ympäristöasioista. Yleisesti ottaen en nauti jatkuvasta matkustamisesta, sillä se on myös uuvuttavaa. Mutta minusta tuntuu myös, että se mitä itse voi tehdä, on tietyllä lailla rajallista.”
Munk-Nielsenille Sibelius-Akatemian kotikorkeakouluna tarjoamat kansainväliset mahdollisuudet ovat olleet silmiä avaavia ja tärkeitä kokea.
”Jatkossa haluaisin ehkä tehdä vähän kaikkea: soittaa sooloresitaaleja, orkesteri- ja kamarimusiikkia ja myös opettaa.”