Pauliina Laukkanen: Taiteellinen tutkimus tänään -kurssi tarjoaa ikkunan ajankohtaiseen taiteen alan tutkimukseen

Taideyliopiston avoimen yliopiston Taiteellinen tutkimus tänään -kurssi tarjoaa mahdollisuuden tutustua monipuolisesti taiteen kentän ajankohtaiseen, myös vielä tekeillä olevaan tutkimukseen. Kurssin vetäjänä keväällä 2025 toimii väitöstutkija ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssinopettajan maisteriohjelman lehtori Pauliina Laukkanen.

Millainen näkökulma kurssilla on taiteelliseen tutkimukseen?

Taiteellinen tutkimus tänään -kurssi painottuu tällä kertaa Taideyliopiston väitöstutkijoiden eli väitöskirjan tekijöiden työhön ja tutkimuksiin. Taideyliopiston kolmessa akatemiassa eli Teatterikorkeakoulussa, Kuvataideakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa tehdään tohtorintutkintoja hieman erilaisilla painotuksilla ja mukaan mahtuu hyvin monenlaisia teemoja. Kurssi on hieno ikkuna tutustua ajankohtaisiin, vielä ehkä hieman piilossa tekeillä oleviin tutkimuksiin.

Miten kurssi kehittää opiskelijan omaa taiteellista ajattelua ja toimintaa?

Kurssilla opiskelija kuulee monenlaisista lähestymistavoista taiteelliseen tutkimukseen väitöstutkijoiden käytännön esimerkkien kautta. Tutustumisen kautta toivottavasti löytyy paitsi samaistumispintaa, myös omia oivalluksia, linkityksiä ja innostusta tarkastella omaa taiteellista työskentelyä taiteellisen tutkimuksen näkökulmasta. Kurssin aikana herätellään omaa tutkimuksellista ajattelua ja muotoillaan oma tutkimuskysymys.

Keitä ovat kurssin vierailijat ja millaisista teemoista he tulevat puhumaan?

Ensimmäisellä kurssikerralla Teatterikorkeakoulun tutkimuksen varadekaani Laura Gröndahl kertoo hieman yleiskuvaa taiteellisesta tutkimuksesta, jotta vierailevien väitöstutkijoiden kertoma saa paikan, jonne sijoittua kuulijan ajatuskartalla. Väitöstutkijavierailijoita on mukana jokaisesta akatemiasta, esittävien taiteiden, taidekasvatuksen, kirjoittamisen, kuvataiteiden ja sekä klassisen että kevyen musiikin aloilta. Kaksi vierailijoista ovat jo väitelleitä ja loput ovat eri vaiheissa omissa tutkimuksissaan. 

Mukaan on pyydetty erityisesti tutkijoita, joiden väitöstutkimuksiin liittyy tarkastettavia taiteellisia osia eli heidän tutkimuksensa rakentuvat virallisesti sekä taiteen tekemisestä että siihen liittyvästä kirjallisesta osiosta. Tutkimusten aihepiirejä ovat mm. kielen oppiminen kuorolaulun kautta, traumasensitiivinen tanssipedagogiikka, ympäristöongelmien kanssa työskenteleminen taiteen kautta, muusikon soittamalla saavuttamat muuntuneet tietoisuuden tilat, yhteisötaide haavoittuvassa asemassa olevien osallistujien kanssa, laulamisen merkityksenmuodostus feministisestä näkökulmasta ja BIPOC*-näyttelijöiden roolittamiseen liittyvät kysymykset suomalaisessa teatterissa.

*BIPOC = black, indigenous, and people of color  

Millainen on kurssin rakenne ja opetusmuoto?

Opetus toteutuu etäopetuksena Zoomin kautta. Joka kerralla mukana on sekä vieraileva väitöstutkija että minä kurssin vastaavana opettajana. Tapaamisten alussa pidämme pienen kokoontumis- ja virittäytymishetken, jonka jälkeen on vierailevan väitöstutkijan vuoro kertoa omasta tutkimuksestaan. Aikaa on varattuna myös kysymysten esittämiseen vierailijalle. Tapaamisten lopulla käytämme aikaa keskusteluun, kirjoittamiseen ja pohdintaan. 

Miten taiteellinen tutkimus voi vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun laajemmin?

Taiteellinen tutkimus tuottaa tutkimuspohjaista tietoa ja osaamista, joka tarkastelee maailmassa olemisen kysymyksiä laajemmin kuin esimerkiksi mitattavuuteen perustuva talouspohjainen tutkimus ja keskustelu, joka on yhteiskunnassamme hyvin näkyvässä asemassa. 

Taide katsoo maailmaa kokemuksellisemmasta lähtökohdasta ja vähemmillä tulostavoitteilla. Siksi se voi tavoittaa sellaisia sävyjä elämästä, joita on vaikeaa yleistää, mutta joiden kautta on mahdollista löytää kosketuspintaa, joka osuu syvälle sekä yksityiseen että yhteisesti jaettuun kokemukseen. Tällaisen tutkimuspohjaisen ymmärryksen leviämisen myötä voimme toivottavasti tarkastella yhteiskuntamme arvoja ja tavoitteita laaja-alaisesti ja eettisesti ja perustaa sekä omia että yhteisiä ratkaisujamme kestävälle pohjalle. 

Uusia polkuja avoimesta – hae Taiteellinen tutkimus tänään -kurssille ja muihin kevään 2025 opintoihin 9.12. mennessä!

Taideyliopiston avoin yliopisto tarjoaa monipuolisen valikoiman musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin opintoja sekä runsaasti yrittäjyys- ja työelämäopintoja. Avoimen yliopiston kursseilla voit tutustua taiteen korkeakouluopintoihin, täydentää ammatillista osaamista tai harrastaa taidetta parhaiden asiantuntijoiden opetuksessa.

Taideyliopiston alumnit, jotka ovat valmistuneet 1.8.2020 jälkeen, voivat täydentää opintojaan maksutta kaksi vuotta valmistumisen jälkeen Taideyliopiston avoimen yliopistossa. Lue lisää jatkuvan oppijan opinto-oikeudesta.