Opintopalveluiden koordinaattori: Student Ambassadorit jakavat Taideyliopistoon hakeville ja juuri valituille opiskelijoille rehellistä kokemustietoa
Töissä Taideyliopistossa -juttusarjassa tutustutaan työntekijöihin, jotka ovat erilaisissa rooleissa mahdollistamassa opiskelijoiden kasvun korkeatasoisiksi ja laaja-alaisesti ajatteleviksi taiteilijoiksi ja muutoksentekijöiksi.
Kuka olet ja mikä on työtehtäväsi Taideyliopistolla?
Nimeni on Elsi Bergroth. Valmistuin musiikin maisteriksi jouluna 2020, ja olen siitä alkaen ollut töissä Sibelius-Akatemian opintopalveluissa eri tehtävissä. Viime vuodet olen työskennellyt pääasiassa Student Ambassador -ohjelman, opiskelijavalinnan ja uusien opiskelijoiden orientaation parissa.
Student Ambassador oli vuosina 2022–2024 osa Taideyliopiston kansainvälistymisohjelmaa, ja se sai jatkorahoituksen ainakin vuodelle 2025.
Miten ja milloin päädyit töihin Taideyliopistoon?
Aloitin musiikkikasvatuksen opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 2014. Toisena opiskeluvuotenani pääsin alkusyksyn ajaksi assistentiksi akatemian kansainvälisiin palveluihin avustamaan uusien vaihto-opiskelijoiden asioissa ja kevääksi opintopalveluihin avustamaan musiikkikasvatuksen valintakokeissa. Päädyin työskentelemään näissä tehtävissä joka syksy ja kevät läpi opiskeluaikojeni, ja lopulta työ opintopalveluissa muuttuikin kokoaikaiseksi.
Mitä Student Ambassadorit konkreettisesti tekevät?
Tahdomme tarjota hakemista harkitseville, hakijoille ja juuri valituille opiskelijoille mahdollisimman paljon ajankohtaista ja totuudenmukaista tietoa, jonka perusteella he voivat tehdä päätöksen hakemisesta ja mahdollisen opiskelupaikan vastaanottamisesta. Samalla toivomme, että voimme helpottaa tulevan tai tuoreen opiskelijan orientoitumista ja integroitumista Suomeen, Helsinkiin ja Taideyliopistoon.
Kansainväliset hakijat, jotka harkitsevat opiskelua Taideyliopistossa, kaipaavat monenlaista tietoa sekä Suomesta että Taideyliopistossa opiskelusta. Parhaiten kysymyksiin osaavat vastata Taideyliopiston opiskelijat, joista valitsemme vaihtelevan määrän Student Ambassadoreja joka vuosi. Tänä keväänä heitä on yhteensä 20. Student Ambassadorien tehtävä on jakaa hakijoille konkreettista ja aitoa tietoa ja jopa kriittisiä näkemyksiä opiskelusta Taideyliopistolla ennen kuin he varsinaisesti aloittavat opinnot. Student Ambassadorien rooli on eri kuin tutorien, jotka ohjaavat jo opinnot aloittaneita uusia opiskelijoita alkuun.
Jokaisella Taideyliopiston akatemialla, Sibelius-Akatemialla, Kuvataideakatemialla ja Teatterikorkeakoululla, on oma Student Ambassador -sähköpostiosoite, jonne hakijat voivat lähettää kysymyksiä, ja Ambassadorit vastaavat niihin. Lisäksi järjestämme hakijoille valintakokeisiin liittyviä livelähetyksiä. Ambassadorit tuottavat myös paljon some-sisältöä ja podcasteja. He järjestävät kampuskierroksia ja etäesittelyitä, joiden avulla hakijat voivat paremmin hahmottaa opiskelija-arkea. Ambassadorit siis tuottavat palveluita, joita muu yliopiston henkilöstö ei voi tarjota.
Moni opiskelijaksi päätynyt, joka itse sai ennen opintojaan apua Student Ambassadorilta, haluaa itsekin toimia sellaisena. Student Ambassadoriksi voivat hakea sekä suomalaiset että kansainväliset opiskelijat. Etenkin kansainvälisille opiskelijoille työpaikan löytäminen opiskeluaikana on usein todella haastavaa, mutta yleensä välttämätöntä opiskelu- ja elinkustannusten kattamiseksi. Student Ambassadoreille tarjotaan monipuolista työkokemusta yliopiston eri palveluiden tukena riippuen tilanteesta, akatemiasta ja osaamisesta. Toiveena on, että etenkin kansainvälisten ambassadorien kohdalla tämä auttaisi Suomessa työllistymisessä tulevaisuudessa. Palveluhenkilöstölle ambassadorien tarjoama apu on ollut monessa tilanteessa korvaamatonta.
Kuuntele Student Ambassadorien tekemää Life of an art student -podcastia:
Kerro tyypillisestä työpäivästäsi.
Työpäiväni ovat usein hyvin erilaisia vuosikellon vaiheesta riippuen. Esimerkiksi elokuussa orientaatioperiodin aikana päivät ovat täynnä tapahtumia, hulinaa ja ihmisten tapaamista. Helmikuussa opiskelijavalinnan hakemusten käsittelyn aikana työ taas tapahtuu pelkästään tietokoneen ruudulla. Teen paljon itsenäistä työtä, mutta tyypillisesti minulla on kokouksia päivittäin joko kampuksella tai etänä. Erityyppisten työtehtävien vuorottelu on inspiroivaa ja auttaa jaksamaan. Teen myös oman alani töitä laulunopettajana ja muusikkona. Olisi hienoa, jos voisin koko urani ajan tehdä monipuolisia töitä niin, että oman alani töiden ja hallintotöiden välillä on hyvä tasapaino.
Mistä pidät työssäsi ja työpaikassasi?
Olen asettunut hyvin Taideyliopistoon ja pidän työstäni. Esihenkilötyö Student Ambassadorien parissa on ollut todella mielekästä, ja pedagoginen koulutukseni on auttanut siinä. Nautin yliopistohallinnosta oman alani ympäristössä. Taide ja koulutus ovat molemmat asioita, joita pidän suuressa arvossa. Työ kansainvälisten opiskelijoiden parissa on lähellä sydäntäni, ja nautin yhteistyöstä myös eri akatemioiden välillä. Omien arvojeni mukainen työskentely on minulle tärkeää, ja täällä minulla on ollut siihen mahdollisuus.
Kerro viimeaikaisesta taidekokemuksesta, joka on jäänyt mieleesi.
Musiikkiteatterin rakastajana on pakko nostaa esiin Minna Craucher – Musikaali vallasta ja vallattomuudesta, joka pyöri Espoon teatterissa syksyn ajan! En koskaan sano ei käännetylle klassikkomusikaalillekaan, mutta uudet suomeksi kirjoitetut musikaalit inspiroivat vielä ihan omalla tasollaan. Minna Craucher on jälleen hyvä osoitus siitä, että maastamme löytyy sekä mielenkiintoisia tarinoita kerrottavaksi että osaavia tekijöitä herättämään ne henkiin näyttämöllä.
Taideyliopistosta
Taideyliopisto on avoin taiteiden kohtauspaikka, rohkeiden uudistajien ja perinteen taitajien kriittinen yliopistoyhteisö. Muodostamme ainutlaatuisen ympäristön taiteilijana kasvamiseen ja vahvistamme taidetta ja sen muutosvoimaa. Taideyliopisto on yksi maailman johtavia esittävän taiteen yliopistoja ja siihen kuuluvat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Opiskelijoita meillä on noin 2 000 ja henkilötyövuosia noin 700.
#töissätaideyliopistossa #meolemmetaideyliopisto
Teksti: Päivi Brink