Ohjauksen opiskelija: maisteriopinnot antavat minulle vapautta tutkia taiteellista ilmaisuani
Lue haastattelu Nigerialais-irlantilaisesta Ikenna Anyabuikesta, joka opiskelee ohjaamista Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Hän on kiinnostunut monista taidemuodoista sekä monialaisesta ja kulttuurienvälisestä työstä taiteen parissa.
Kuka olet ja mistä tiesit, että haluat opiskella Taideyliopistossa?
Synnyin Nigeriassa ja kasvoin Galwayssa Irlannissa. Opiskelin draamaa, teatteria ja taiteen johtamista Dublinissa. Olen kiinnostunut monialaisesta työstä, koska pidän myös säveltämisestä, kirjoittamisesta ja multimediataiteen tekemisestä. Kandidaatin opintojeni jälkeen kehitin töitä itselleni. Kirjoitin näytelmän, joka esitettiin luennaksi mukautettuna Dublinin teatterifestivaaleilla. Lisäksi sävelsin musiikkia Moonfish Theatren näytelmään The Crow’s Way, joka päätyi Abbey Theatren Peacock-lavalle Dublinissa. Halusin jatkaa opintojani toisessa maassa ja osoittaa taitoni akateemisesti toisessa yliopistossa. Päätin hakea Taideyliopistoon, ja valintakoekysymykset saivat minut kiinnostumaan tästä yliopistosta tosissani. Elokuussa 2023 aloitin ohjauksen maisteriopinnot Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.
Mitä sinulle jäi mieleen hakemisesta tai pääsykokeista?
Minulla oli todella mukavaa valintakokeessa. Painopiste oli oman taiteellisen tiemme löytämisessä. Meidän piti kirjoittaa kriittinen analyysi Camus’n romaanista Rutto ja essee taiteen merkityksestä sodan aikana. Haastatteluissa meidän piti selittää lähestymistapaamme taiteeseen. Minusta se oli yhtä aikaa erittäin väsyttävää ja jännittävää. Tuntui kuin olisin astunut tuntemattomalle tielle, joka tekisi minusta paremman taiteilijan. Kokeissa oli myös paljon lahjakkaita ihmisiä, jotka todella välittivät taiteesta ja sen kyvystä vaikuttaa ihmisiin.
Mikä on ollut parasta Taideyliopistossa opiskelussa ja Helsingissä asumisessa?
Minusta on mahtavaa oppia uusia asioita. Tietämättömyys on nautinnollista, kun siihen liittyy halu oppia. Opintoni Taideyliopistossa ovat olleet huomattavasti intensiivisempiä kuin kandidaatin opintoni. Aiemmin opiskelin teatteriteorioiden perusteita, mutta nyt saan vapaasti tutkia omaa taiteellista ääntäni. Pidän Helsingistä, se avautuu minulle pikkuhiljaa. Kävelen ympäriinsä ja löydän uusia paikkoja, kuten salaisia taidestudioita. Kirjastot ovat upeita, ja käyn mielelläni nykytaiteen museo Kiasmassa ja Designmuseossa.
Mikä on mieleenpainuvin opiskelukokemuksesi?
Olen löytänyt esimerkiksi puolalaisia teatterintekijöitä, joista en ollut koskaan ennen kuullut. Kävin myös kuuntelemassa kiehtovan vierailuluennon ekofasismista.
Mikä on ollut haastavinta opinnoissasi?
Ennen opintojen alkua oli paljon tehtävää, kuten asunnon etsimistä ja muiden käytännön asioiden järjestämistä. Onneksi tein viisaan päätöksen tulla Helsinkiin kolme viikkoa ennen lukukauden alkua. Ulkomaalaiset opiskelijat voivat ensin tuntea olonsa hieman eristyneeksi, sillä suurin osa suomalaisista on melko introvertteja. Ihmisiin tutustuminen ja yhteisön rakentaminen on vaikeaa. Tutorini on kuitenkin ollut erittäin avulias, ja olen löytänyt ystäviä.
Mitä haaveilet tekeväsi valmistumisesi jälkeen?
Äitini haluaisi minun tekevän tohtorintutkinnon, mutta en tiedä vielä. Haluaisin työskennellä teattereissa ja televisiossa, ja toivottavasti minulla olisi jatkuvasti käynnissä useita projekteja. Haluaisin tuoda näytelmiä Irlannista Suomeen ja päinvastoin. Ehkä voisin olla taiteellinen johtaja jossain taidelaitoksessa tai työskennellä jonkin yrityksen omana luovana taiteilijana. Nautin monialaisesta ja kulttuurienvälisestä työstä.
Millaisia ennakkokäsityksiä sinulla oli Suomesta? Mitä mieltä olet niistä nyt?
Yritin olla muodostamatta ennakkokäsityksiä. Tiesin, että Suomessa on kylmä, ja nyt alkaa olla aika kylmää ja pimeää. Asuntoni lähellä on paljon antifasistisia tarroja katujen varsilla. Kun muutin sinne, se sai minut tuntemaan oloni varsin turvalliseksi naapurustossani, mutta samalla se sai minut miettimään, onko fasismi ongelma Suomessa. Minulla ei kuitenkaan ole ollut täällä rasistisia kokemuksia. Tänä syksynä yliopistolla protestoitiin hallitusta vastaan. Oli hienoa nähdä, että opiskelijat välittävät politiikasta.