Oboemusiikin lehtori Emmanuel Lavillelle opettaminen Taideyliopistossa on suoranaista herkkua
Töissä Taideyliopistossa -juttusarjassa tutustutaan työntekijöihin, jotka ovat erilaisissa rooleissa mahdollistamassa opiskelijoiden kasvun korkeatasoisiksi ja laaja-alaisesti ajatteleviksi taiteilijoiksi ja muutoksentekijöiksi.
Emmanuel Laville aloitti oboemusiikin lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa elokuussa 2020. Hänellä on laaja orkesterimuusikon tausta orkestereissa eri puolilla Eurooppaa.
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet Taideyliopistossaa?
Olen outo olento, jolla on pakkomielle musiikkiin yleisti, erityisesti oboeen. Kasvoin Etelä-Ranskassa, mutta siellä oli liian kuuma, joten päätin siirtyä pohjoiseen; ensin Pariisiin opiskellakseni konservatoriossa, sitten Glasgow’n ensimmäiseen orkesterityöhöni Royal Scottish National Orchestran ykkösoboistina ja lopulta Tukholmaan, jossa soitan tällä hetkellä Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa. Taideyliopistossa olen työskennellyt oboemusiikin lehtorina elokuusta 2020 lähtien.
Mikä sai sinut hakemaan töihin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan?
Kuinka voisit olla hakematta töihin tällaiseen kansainvälisesti tunnettuun yliopistoon! Olen aina halunnut ottaa enemmän vastuuta osaamiseni jakamisesta myös nuoremmille sukupolville. On suorastaan hemmottelua päästä tekemään näin juuri Taideyliopistossa.
Mikä on työssäsi parasta?
Parasta on tavata opiskelijoita. He eivät todennäköisesti itse edes tiedä sitä, mutta opin heiltä paljon! Sibelius-Akatemia sijaitsee Helsingin keskustan sydämessä. Tämä energisoi yliopiston toimintaa ja antaa myös helsinkiläisille selkeän viestin: kulttuuri on tärkeä osa perintöämme, eikä sitä voi sivuuttaa. Ja minun on tunnustettava, että Sibelius on todennäköisesti kaikkien aikojen suosikkisäveltäjäni (ja tämä on totta!)
Kuinka kuvailisit itseäsi opettajana ja mitkä ovat mielestäsi opettajan tärkeimmät ominaisuudet?
Yritän kuunnella opiskelijoita, ja toivon, että tämä auttaa heitä myös kuuntelemaan.
Mitkä ovat kokemuksesi opiskelijoistamme ja Taideyliopistosta tähän mennessä?
Oboeluokkamme on hyvin kansainvälinen. Opiskelijoita on kaikkialta maailmasta ja he hyödyntävät jatkuvasti eri taustojaan toistensa inspiroimiseksi ja myönteisen vuorovaikutuksen luomiseksi.
Tämä on ollut outo vuosi meille kaikille. Mitkä ovat kokemuksesi työskentelystä COVID-pandemian aikana?
Näinä vaikeina aikoina olen päässyt yliopistolle fyysisesti opettamaan vain yhden kerran tämän lukukauden aikana. Olen pitänyt suurimman osan oppitunneistani verkossa. Tämä on pakottanut meidät olemaan luovempia ja tehokkaampia ja myös kuuntelemaan tekemäämme tarkemmin.
#workingatuniartshelsinki
#weareuniartshelsinki