Nuorisokoulutuksen opiskelija: ”Kun teen jotain mitä rakastan ja tavoittelen, haasteita ei juurikaan ole”

Kantele

Lokakuun 14. päivä Sibelius-Akatemian NYKY Ensemble tavoittelee Maria Puusaaren suunnittelemassa konsertissa meditatiivisisia tähtitaivaan ja kuunvalon hetkiä ja riemukasta tanssillisuutta. Osana orkesterin rivejä lavalle astuu Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa toista vuotta kanteleensoittoa opiskeleva Ilona Hauru. Nuorelle lukiolaiselle yhteistyö vanhempien ammattiopiskelijoiden kanssa on ollut antoisaa.

”Työskentely ammattiopiskelijoiden kanssa on ollut hyvin jännittävää ja hauskaa. Nykymusiikin soittaminen yhdessä eri instrumenttien kanssa on muutenkin ollut mielenkiintoista ja mukavaa. Yhteisen kommunikaation taito soittamisen aikana on todella tärkeää. Kappale, jota olemme työstäneet, vaatii paljon merkkien antoa ja liidaamista. Olen tehnyt vastaavaa paljon soittaessani muiden kanssa, joten se on minulle hyvin luontevaa.”, Ilona kertoo.

Konsertin ohjelmistossa kuullaan nykymusiikkia, jossa heijastuvat muun muassa muun muassa säveltäjyyden epätasainen sukupuolijakauma ja ukrainalaisten säveltäjien musiikki. Myös Hauru kertoo soittavansa huomattavasti enemmän miesten kuin naisten säveltämää musiikkia.

”Musiikkimaailman olisi mielestäni tärkeä yhdessä ratkoa näitä asioita. Kysymykset ovat suuria, mutta toivon, että asiat vähitellen muuttuvat. Itse olen myös aina halunnut opiskella ja soittaa musiikkia ympäri maailmaa. Ukraina on ollut maailman tapahtumien keskiössä, joten olisi hyvä, että myös ukrainalaisia säveltäjiä nostettaisiin esille. Sukupuolten ja kansallisuuksien välisiä tasapainosuhteita olisi tärkeää tarkastella ja korjata esimerkiksi säveltäjävalinnoissa, musiikkielämän näkyville paikoille valittavissa henkilöissä ja tv:n musiikkiohjelmissa soittavissa bändeissä”, nuori nainen toteaa.

Muusikon ammatti jo varhain tähtäimessä

Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen Hauru päätyi hakemaan opiskellessaan Espoon musiikkiopistossa.    

”Muusikon ammatti on aina ollut minulle tärkeä tavoite, joten nuorisokoulutukseen hakeminen oli luonnollisesti selkeä vaihtoehto. Hakeminen ja pääsykokeet ovat tottakai jännittäviä ja joillekin myös hyvin stressaavia, mutta yrittää kannattaa aina. Jos epäonnistuu, voi kokeilla jotakin toista vaihtoehtoa tai yrittää myöhemmin uudestaan. Kannattaa myös pitää mielessä, että monet menestyneet muusikot eivät ole ensimmäisellä kerralla päässyt sisään unelmiensa kouluun. ”

Hauru kertoo, että arki nuorisokoulutuksessa koostuu koulun ja musiikkiopintojen tasapainottelusta.

”Minulla on soittotunti kerran viikossa, mutta muuten soitan päivittäin kotona. Yleensä yritän mahdollisimman nopeasti koulusta päästyäni alkaa harjoittelemaan, jotta voisin illalla levätä tai tehdä jotain muuta. Tämä ei kuitenkaan aina onnistu pitkien ja rankkojen koulupäivien takia, jolloin soittaminen venyy myöhempään iltaan. Opiskelussa ja soittotunneissa parasta on uuden oppiminen ja kehittyminen – sen perässä nuorisokoulutukseen hainkin. Kun teen jotain mitä rakastan ja mitä tavoittelen, haasteita ei minulla juurikaan ole.”