Nuorisokoulutuksen Global Music -opiskelija: ”Haluan opetella kommunikoimaan yleisön kanssa”
Lue Iris Korpelan haastattelu
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet nuorisokoulutuksessa?
Olen Iris Korpela ja tulen Vantaalta. Opiskelen toista vuotta Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Global Musicia, laulan ja soitan sivuaineena pianoa.
Mikä sai sinut hakeutumaan nuorisokoulutukseen?
Haluan kehittyä laulamisessa ja muutenkin musiikissa mahdollisimman paljon. Ajattelin, että nuorsiokoulutuksessa on korkea opetuksen taso ja voi saada hyviä vinkkejä tulevaisuuteen ja kehittää taitojaan. Haluaisin tulla laulaja-lauluntekijäksi ja tavoitteeni ovat kansainvälisiä – haluan tehdä musiikkia ammatikseni jossakin muodossa.
Minkälainen on tyypillinen opiskeluviikkosi?
Opiskelen Sibelius-lukiossa toisella luokalla, mutta olen kirjoilla myös Vantaan musiikkiopistossa ja Pop-Jazz konservatoriossa. Minulla on viikoittain bändi-, piano-, laulu- ja teoriatunteja eri puolilla. Käyn koulua pitkälti kuin muutkin, mutten välttämättä tavoittele kaikista kouluaineista parhaita mahdollisia numeroita.
Mikä on ollut nuorisokouluutksessa parasta ja toisaalta haastavinta?
Ehkä parasta on se, että on päässyt esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin ja sitä kautta oppii sellaista uutta, mitä ei ole välttämättä tiennyt ennen opetellakaan. En esimerkiksi ole soittanut pianoa vielä kauaa, mutta jo nyt olen oppinut uusia tekniikoita että myös uutta eri musiikkikulttuureista. Laulan aika laajasti erilaista musiikkia, enimmäkseen kevyttä. Täällä pääsen laulamaan myös sellaistakin, mitä en tähän mennessä vielä ole niin paljoa laulanut. Pidän matalan rekisterin lauluista, joissa oma ääneni pääsee esiin, mutta tykkään myös haastaa itseäni.
Haastavaa on ehkä se, että päivät ovat täynnä ja on paljon jatkuvasti kaikelaista. Olen itse tätä kaikkea halunnut ja tykkään, mutta välillä voi olla haastavaa saada aika riittämään kaikelle. Ehkäpä siis ajankäyttö: ei voi mennä niin, että edellisiltana vasta opettelee kaiken – asioiden opettelu ja harjoittelu pitää aikatauluttaa.
Omia lauluja en vielä ole paljoa tehnyt – lähinnä miettinyt sointukulkuja ja miettinyt tarinoita biisien pohjaksi.
Minkälaisia urataitoja tulevaisuudessa mielestäsi tarvitsee, jos haluaa ammattimuusikoksi?
Uskoisin, että pitää olla yhteistyökykyinen ja osata kohdata ihmisiä, ottaa huomioon muiden mielipiteet. Samalla pitää kuitenkin myös tehdä sitä mitä itse oikeasti haluaa – ei vain sitä, mikä olisi muiden mielestä hyvä. Varmasti pitää olla myös ikään kuin “oikeassa paikassa oikeaan aikaan”, tehdä jotakin oikein juuri tietyssä hetkessä.
Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä?
Toivottavasti musiikki olisi ammattini ja kenties olen opiskellut tutkinnon Sibelius-Akatemiassa. Saisin tehdä omia lauluja ja ehkä myös opettaa. Opettajana haluaisin opettaa tietenkin tekniikaa mutta myös tukea sitä, että jokainen löytäisi sen oman juttunsa. Tykkään esiintyä enkä jännitä sitä, mutta haluan opetella myös vielä enemmän kommunikoimaan yleisön kanssa. Sitä oppii parhaiten esiintymällä.
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta! Vuonna 1884 alkunsa saanut koulutus on ollut tärkeä osa suomalaisen musiikkikoulutuksen menestystarinaa ja kasvattanut monia kansainvälisesti tunnettuja musiikkikentän tähtiä. Tänään nuorisokoulutus tarjoaa valtakunnallista ja tavoitteellista opetusta musiikillisesti motivoituneille ja lahjakkaille nuorille valmistaen heitä alan korkeakouluopintoihin.