Lehtori Petri Komulainen: ”Jokaisen ammattimuusikon kannattaa osata orkesterin tai yhtyeen johtamisen perusteet”
Taideyliopiston avoimen yliopiston kesän 2025 kurssit Orkesterinjohdon ja Puhallinyhtyeen johtamisen perusteista tarjoavat vahvan pohjan kapellimestarin taidoille. Haastattelimme kurssien vastuuhenkilöä, lehtori Petri Komulaista, joka kertoo lisää kurssien sisällöstä ja tavoitteista.

Pitääkö kurssille osallistujalla olla aiempaa kokemusta kapellimestarin työstä?
“Molemmille kursseille voi osallistua vaikka ei olisi aiemmin johtanut orkesteria tai yhtyettä. Käymme läpi lyöntikaavat, perustekniikkaa, partituurianalyysiä ja harjoittelemme käytännössä yhtyeen johtamista. Tärkeää on osallistujien oma musiikillinen tausta ja koulutus. Osallistujat saattavat toimia esimerkiksi opettajina tai muusikkoina eri tehtävissä.“
Puhallinyhtyeen johtamisen kurssi antaa valmiuksia puhallinmusiikin johtamiseen. Miten kurssi auttaa puhallinyhtyeiden kanssa työskenteleviä?
“Täytyy osata lukea kaikki transponoinnit, joita puhaltimissa riittää. Annan myös vinkkejä yhteisiin orkesterin lämmittelyharjoituksiin sekä käymme läpi eri soittimien erityispiirteitä. Johtamistekniikka on molemmilla kursseilla on sama, eli voi osallistua vaikka molempiin.”
Mikä on ollut näillä kursseilla opettajana palkitsevinta?
“Päivien lopussa meillä on aina yhteinen reflektointihetki, jossa opiskelijat käyvät läpi oppimaansa ja saavat esittää kysymyksiä minulle. Palkitsevinta on nähdä opiskelijoiden nopea kehitys ja se, että pystyn ottamaan heidän eri osaamistasonsa huomioon. Kursseilla voikin olla sekä vasta-alkajia että jo pitkällä olevia, joille kaikille voin antaa uusia ideoita kehittymiseen.“
Millainen ilmapiiri kurssilla on?
“Tottakai meillä on hauskaa yhdessä ja ilo sekä nauru kuuluvat siihen. Osaan myös haastaa opiskelijoita, mikäli huomaan, että heillä on edellytykset ottaa painetta vastaan ja halua kehittyä sitä kautta. Kokonaisuutena molemmat kurssit ovat rentoja ehdottomasti. Jokainen myös soittaa yhtyeessä mukana, kun ei johda. Oma soitin siis otetaan mukaan ja stemmoja katsotaan jo etukäteen.“
Jos joku pohtii vielä, uskaltaako ilmoittautua kurssille, mitä sanoisit kannustukseksi? Miksi kannattaa tarttua tilaisuuteen ja tulla mukaan?
“Jokaisen ammattimuusikon kannattaa osata johtaa edes perustasolla. Aina tulee vastaan tilaisuuksia, jossa joutuu pitämään vaikka stemmikset tai johtamaan jotakin yhtyettä. Kannattaa vain uskaltaa hypätä mukaan ja opiskella johdettavat teokset mahdollisimman hyvin etukäteen, jotta kurssilla voi keskittyä johtamisen käytännön harjoitteluun ja yhtyeessä soittaminen tuntuu helpommalta. Motivaatiokirjeessä kannattaa kertoa edeltävistä opinnoista, toimimisesta ammattimuusikkona ja halusta oppia johtamista.”
Etsi uusia polkuja – hae orkesterin johtamisen kursseille 22.4. mennessä!
Orkesterinjohdon perusteet- ja Puhallinyhtyeen johtamisen perusteet -kurssit järjestetään kesällä 2025. Kaikille kursseille haetaan Taideyliopiston avoimen yliopiston haun kautta 4.4.-22.4. Kurssin opetuskielinä toimivat suomi ja englanti.
24.-28.8.2025 järjestetään myös Atso Almilan kapellimestarikurssi, joka antaa valmiuksia kätten motoriikkaan, hyvään lyöntitekniikkaan ja ensemblen harjoittamiseen eritasoisten tehtävien kautta. Kurssilla opiskellaan kapellimestarin työskentelyä monipuolisesti.
Taideyliopiston avoin yliopisto tarjoaa monipuolisen valikoiman musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin opintoja sekä runsaasti yrittäjyys- ja työelämäopintoja. Avoimen yliopiston kursseilla voit tutustua taiteen korkeakouluopintoihin, täydentää ammatillista osaamista tai harrastaa taidetta parhaiden asiantuntijoiden opetuksessa.
Taideyliopiston alumnit, jotka ovat valmistuneet 1.8.2020 jälkeen, voivat täydentää opintojaan maksutta Taideyliopiston avoimen yliopistossa. Lue lisää jatkuvan oppijan opinto-oikeudesta.