Kuvataideakatemian taidekokoelman uusin teos nähtävissä Myllyn sisäpihalla

Kuvataideakatemian taidekokoelman uusin lisäys, Hertta Puhakan veistos Pala taivasta (2024), on installoitu Mylly-rakennuksen sisäpihalle.

Sinivalkoinen taideteos rakennuksen ulkoseinällä.
Petri Summanen Hertta Puhakka, Pala taivasta, 2024.

Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen Mylly-rakennus on saanut uutta taidetta seinilleen, kun Kuvataideakatemian taidekokoelmaan ostettu Hertta Puhakan teos Pala taivasta on installoitu sisäpihan ulkoseinälle. Puhakka on Kuvataideakatemian toisen vuoden opiskelija, ja veistos oli esillä ensi kerran keväällä 2024 kurssinäyttelyssä Out – Back.

Kyseessä on Kuvataideakatemian tuoreen dekaanin Leevi Haapalan ensimmäinen hankinta taidekokoelmaan. Uusiin tiloihin siirtymisen vuoksi kokoelman kerryttäminen on ollut tauolla, ja Pala taivasta onkin ensimmäinen hankinta vuosiin.

Metallinen veistos kurkottaa pilviin

Reliefityylisen metalliveistoksen aiheena on taivas ja pilvet, jotka luovat tunteen liikkeen jatkuvuudesta eri suuntiin. Inka Niemisen luotsaaman kuvanveiston kurssin perustana oli kestävä kehitys ja luonnon- sekä ylijäämämateriaalit. Puhakka päätyi työstämään romupeltiä, jota hän silppusi, hitsasi ja kasasi, katsellen samalla Myllyn ikkunoihin heijastuvaa kevättaivasta.

”Kurssi antoi vahvistusta omalle suhtautumiselle materiaaliin ja työskentelyyn – siitä tehdään, mitä löytyy”, taiteilija kertoo.

Veistoksen aiheena on taivaanpalan lainaaminen ja sinisen värin luoman tunteen taltioiminen. ”Teoksessa näkyy rakennuksilta tutut materiaalit, pilviä aaltopellissä. Runollisen puolen lisäksi tärkeää on struktuurit, sommittelun toistot ja rytmit”, Puhakka kertoo.

Leevi Haapalan huomion kiinnitti teoksen kestävät materiaalit ja hallittu, tasapainoinen vaikutelma.

”Vierailin kurssinäyttelyssä ja Hertan teos osui heti silmääni. Sinivalkoisen metalliteoksen mittasuhteet, värit ja kompositio olivat kaikki balanssissa. Reliefi on yhtä aikaa tasapainoinen ja energinen”, Haapala kuvailee.

Seinällä olevaa veistosta voi käydä kurkistamassa Mylly-rakennuksen yläsisäpihalla osoitteessa Kaikukatu 5.

”Teos luo kontrastin ympäröivään betoni- ja tiiliarkkitehtuuriin. Se juhlistaa samalla Myllyn sisäpihan uudelleen avautumista naapurikiinteistön pitkän remontin jälkeen”, Haapala iloitsee.

Taidekokoelma

Kuvataideakatemian taidekokoelmaan kuuluu yli 300 teosta ja lisäksi useiden satojen teosten laajuinen taidegrafiikan kokoelma. Vanhimmat ajoitetut teokset ovat vuodelta 1889. Taidekokoelma koostuu pääosin Kuvataideakatemian opiskelijoiden töistä, jotka luovat monipuolisen katsauksen suomalaisen taideopetuksen ja kuvataiteen historiaan 1800-luvulta tähän päivään saakka.